Sağlık ve Bilişimde Objektif Haber

  English

SSK’lılar Devlet Hastanelerinden Yararlanıyor.

Tam Otomasyonla Her Şey Yolunda

            Sağlık Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın birlikte oluşturdukları “SSK’lıların Devlet Hastanelerinden yararlanmasını sağlayan” uygulaması, uyum aşamasını tamamlamak üzere. Uygulama sayesinde SSK’ lılar Devlet Hastanelerinden yararlanma  fırsatı bulurken, pilot bölge olarak seçilen 6 ilde en az  sıkıntı yaşanan il ise Sivas  oldu. SSK Sivas Bölge Hastanesi  Başhekimi Dr. Ahmet Karaduman ile Numune Hastanesi Başhekimi Dr. Aydın Kelkit, hastanelerde bulunan Çözüm Bilgisayar'a ait Tam Otomasyon Sistemi ile sıkıntıların minimum seviyeye indirildiğini söylediler.

             SSK’lıların Devlet Hastanelerinden yararlanabilmelerini sağlamak amacıyla Sağlık Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından  ortaklaşa hazırlanan ve temmuz ayında hayata geçirilen uygulama SSK’lılar tarafından tümüyle benimsenmiş durumda. Uygulama ile ilk etapta Ankara, İstanbul, İzmir, Sivas, Rize ve Yalova illerinde işlerlik kazanırken, SSK hastanelerindeki kuyruklar da gözle görülür bir şekilde son bulmaya başladı. Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu' nun, her iki bakanlığa bağlı hastanelerin ortak kullanımını öngören "Sağlık BakanlığıSSK Ortak Sağlık Hizmetleri Protokolü”nü imzalamasının ardından  özellikle  Devlet  hastanelerinde yeniden yapılanmaya gidilirken, uygulama SSK’lılar tarafından olumlu karşılanıyor.

              Protokolün imza töreninde Sağlık Bakanı Dr. Recep Akdağ, projeyi “yeni bir doğum hadisesi” olarak tanımlamış, başlangıçta küçük sancıların yaşanacağını, ama sorunun zamanla çözüleceğini ifade etmişti. Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu ise, SSK'nın 32 milyon kişiye 138 hastane, 31 bin  600  yatak ve 19 bin hekimle hizmet vermeye çalıştığını  vurgulamıştı. Başesgioğlu, SSK'da 5 bin 72 kişiye bir uzman hekim düştüğünü, pratisyen hekimin ise Türkiye ortalaması 1450 kişi iken SSK'da 7 bin 955 kişiye hizmet ettiğini ifade  ederek  uygulamanın çözüm için önemli bir adım olduğunu vurgulamıştı.

“En az sıkıntı Sivas'ta;

 

            Uygulamanın hayata geçmesiyle birlikte pilot bölge olarak seçilen 6 ilde  en az  sıkıntı yaşanan yer  ise Sivas oldu. SSK Sivas Bölge Hastanesi Başhekimi Dr. Ahmet Karaduman ile Numune Hastanesi Başhekimi Dr. Aydın Kelkit, hastanelerde bulunan Tam Otomasyon Sistemi ile sıkıntıların minimum seviyeye indirildiğini söylediler. Başhekim Karaduman, “pilot il olarak seçilmemizin nedeni Çözüm Bilgisayar tarafından  hastanelerimize  kurulan Tam Otomasyon Sistemi’nin işleyişidir. Sistem sayesinde sıkıntılarımız yok denecek kadar az oldu. Ve her geçen gün sıkıntıları daha kolay aşmaya başladık” dedi. SSK Sivas Bölge Hastanesi, Türkiye’de kurum dışındaki başka bir birim ile Tam  Otomasyon Sistemi ile merkeze bağlanan tek hastane olma özelliği taşıyor. Çözüm Bilgisayar tarafından geliştirilen sistem sayesinde hastane bünyesinde 100 kullanıcı işler halde.

            SSK Sivas Bölge Hastanesi Başhekimi Dr. Ahmet Karaduman uygulama hakkında bilgi verirken, Sivas'ın pilot il olarak seçilmesinin en önemli nedenlerinin başında; hastanenin çok iyi bir Otomasyon Sistemine sahip olmasının geldiğini söyledi. Karaduman, pilot il olarak seçilmelerinin kendilerini çok mutlu ettiğini ifade ederek, “Sivas, en çok SSK’lının bulunduğu illerden biri. Bu nedenle de hastanemizde bulunan Telefonla Randevu Sistemi’ne günde ortalama 4 bin başvuru oluyor.  Bu  rakam  çok ciddi bir rakam. Ve biz  ancak  bu  rakamdan 2 bin 500'üne randevu verebiliyoruz. Bu nedenle de büyük bir sıkıntı yaşanıyor.  Randevularımız sabah saatlerinde doluyor. Devlet Hastanelerine göre potansiyelimiz 23 kat daha fazla. Bu nedenle de yoğunlukları daha az ve bize göre avantajları daha fazla” dedi.

            Karaduman, uygulamanın en önemli kazanımlarından birinin; Birinci Basamak Sağlık Hizmetlerinin faal hale getirilmesi olduğunu söyledi. Yeni  uygulama  ile  SSK   Bölge Hastanesi’nin yükünün daha hafiflediğini vurgulayan Karaduman, “yaşanan yoğunluğun bir bölümünü yeni uygulama ile  Devlet  Hastanesi’ne aktarmış olduk. Böylelikle bizler işlerimizi daha sağlıklı yürütebilecek ve daha iyi bir hizmet çerçevesinde sunabiliyoruz. Ama en önemlisi vatandaş eskisi gibi uzun kuyruklarda beklemiyor.  Ayrıca  hasta  direk   buraya gelmek yerine önce Sağlık Ocağı’na gidiyor ve oradan sevk  alıyor  ya da reçetesini orda yazdırıyor. Yani ilk müdahaleler  sağlık  ocaklarında  yapıldığı için rahatlama da orda başlamış  oluyor.” dedi.

 

            Sivas'ın pilot İl seçilmesinin kendileri için büyük  bir şans  olduğu nu vurgulayan Karaduman, hayata geçirilen sistemin, çok sağlam ve yarına dönük bir Otomasyon Sistemine sahip olan SSK Sivas Bölge Hastanesi'nde başarılı olma şansının çok yüksek olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi; “Hastanemizin pilot il olarak seçilmesinin nedeni, Çözüm Bilgisayar tarafından hastanelerimize kurulan Tam Otomasyon Sistemi’nin işlerliğidir.  Sistem  sayesinde  uygulamanın ilk günü bile  sıkıntılarımız yok denecek kadar az oldu. Çok yoğunbir tempo ile  hazırlıklarımızı yaptığımız gibi, irtibat bürolarını, eczanelerimizi,  otomasyon  ağımızı  çok  kısa  bir sürede çalışır hale getirdik. İlk bir hafta içinde sıkıntılar yaşasak da daha sonra bu sıkıntılarımızı aşmaya başladık. Yıllardır  hastanemizde  kullandığımız Otomasyon Sistemimiz sayesinde çok büyük tecrübeler edindik. Bu nedenle kendimizi bu tür sorumlulukları kaldıracak güçte hissediyoruz.”

 

            Karaduman, SSK Bölge Hastanesi olarak “Demiryolu, Üniversite ve Merkez” olmak üzere üç hastanede de  hizmet verdiklerini  ve bu üç yerin de Otomasyon Sistemi sayesinde birbirleri ile entegre olduklarını söyledi. Devlet Hastanesi’nde açılan birimleri de otomasyona entegre ettiklerini anlatan Karaduman, “Biz Çözüm Bilgisayar ile Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdik ve kurum dışındaki bir başka birimle otomasyon bağlantısı yaptık. Bu sayede vatandaşlarımız büyük kolaylıklar yaşarken, biz kurum olarak çok büyük maddi  kazanımlar  sağladık.  Bu  nedenle genel müdürlüğümüz bizlere teşekkür ederken bizler de işin yaratıcısı Çözüm'e teşekkür ediyoruz” dedi.

 

“Başarılı Olacağımızı Biliyoruz”

 

            Sivas Numune Hastanesi Başhekimi Dr. Aydın Kelkit de, “Uygulamanın başlamasıyla birlikte bazı   sıkıntılar  yaşasak  da,  zamanla sistem   sayesinde  sorunları  üstesinden geliyoruz” dedi. Kelkit, “İlimizin pilot bölge seçilmesinin nedeni, gerek bizim gerekse SSK hastanemizin yıllardır çok sağlam bir Otomasyon Sistemine sahip olmamızdan kaynaklandığını düşünüyoruz” diyerek şunları söyledi; “Sistemi başarılı kılarsak, bakanlık burayı örnek alıp tüm Türkiye geneline yayacaktır. Biz de başarılı olacağımıza inanıyoruz.”

 

“Çözüm ile çözüme ulaştık. Sonuç ortada; Pilot Bölge seçildik ”

 

            SSK Sivas Hastanesi Başhekim Yardımcısı Salih Gül de, Pilot bölge  seçilmelerinden  dolayı  iftihar ettiklerini söyledi. Böyle bir sorumluluğu kaldıracak güçte olduklarını anlatan Gül, “Üç büyük ilin dışında bizim de seçilmemiz bizim, bugüne kadar yaptıklarımızın ne kadar da başarılı olduğunu gösteriyor.  Bunların  da başında, Hastane Otomasyon Sistemimizin başarılı olması ve işlerimizi daha verimli yapmamız geliyor. Kişisel yardımlarla ile yaptığımız otomasyon, Türkiye'de bir ilk. Yani başka bir yerde üniversite hastanesinde eczane kurduk ve başarılı olduk. Genel müdürlük ve bakanlığımız, başarımızdan dolayı bu uygulamayı da başarabileceğimizi düşünmüşler ve bize  sorumluluk vermişler. Biz bu görevi layık olduğu  gibi yerine getireceğiz” dedi.

 

            Bütün Sistemi Otomasyona bağlamak amacında olduklarını ifade eden Gül, bu sayede zamandan tasarruf edildiği gibi tüm kırtasiye harcamalarına da son vermeyi istediklerini söyledi. Gül yeni sistemin tam oturmasıyla SSK'daki kuyrukların büyük oranda azalacağını belirtti. Gül, yılardır kullandıkları Çözüm Otomasyonları'nın geleceğe yönelik işlevselliği olan programlar olduğunu ifade ederek, “kullandığımız hastane otomasyonu sayesinde geleceğe yatırım yaptığımızı biliyoruz. Sistem çok kullanıcılı ve gelişime açık olduğu için yeni uygulamada da hiç zorluk  çekmedik. Bu  nedenle de başarılı olacağımızı biliyoruz.” dedi. Yıllardır çalıştıkları Çözüm Bilgisayar ile yeni  uygulamada da  başarılı  olacaklarına inandıklarını ifade ederek  şunları söyledi; “Çözüm ile çözüme ulaştık. Sonuç ortada; Pilot Bölge seçildik” “Kendimize ve Sistemimize Sonuna Kadar Güveniyoruz”

            SSK Sivas Bölge Hastanesi Baş Eczacısı Şahin Yıldırım da, yeni uygulama ile birlikte Numune Hastanesi'nde açtıkları eczanenin kurum dışında açtıkları üçüncü eczane olduğunu vurgulayarak,“Bu eczanemizde Numune Hastanesi'nde ya da sağlık ocaklarında verilen reçeteleri  karşılamaya çalışıyoruz. Buradaki işleyişin kısa bir süre içinde tamamiyle oturacağını düşünüyoruz. Otomasyon sistemi sayesinde üniversitemizdeki birimimiz tam anlamıyla işler durumda. Bu nedenle devlet hastanesindeki birimimizi de otomasyona geçirdiğimiz zaman hiç bir sıkıntı yaşayacağımıza inanmıyorum” dedi. Yıldırım, yeni uygulama sayesinde aşırı yoğun olan birimlerin de bu sıkıntıdan kurtulacağına inandıklarını ifade ederek, hastalara en iyi hizmeti vereceklerini vurguladı.

 

            Yıldırım, Çözüm Bilgisayar ile bugüne kadar ciddi bir sıkıntı yaşamadıklarını, yeni uygulamada da en büyük güvencelerinin yine Çözüm Otomasyon’u olduğunu söyledi.

 

(09.12.2003)