Sağlık ve Bilişimde Objektif Haber

  English

KOSGEB

“Küçük ve Orta Ölçekli Sanayinin Büyük Destekçisi”

             Kısa adı KOSGEB olan “Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı ” bugün uygulamaları ile teknoloji üretiminde çok önemli bir yere sahip. Çözüm Haber olarak KOSGEB Boğaziçi Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Merkezi,  Teknoloji Geliştirme Müdürü Ömer Pak ile görüştük.

 

            - KOSGEB ne zaman, ne amaçla kuruldu? Hedefleri nelerdir?

 

              KOSGEB, küçük ve orta ölçekli sanayi işletmelerinin rekabet güçlerini ve teknolojik düzeylerini yükseltmek, ekonomiye katkılarını ve etkinliklerini artırmak, bilgiye erişim imkanları sağlamak, finansman güçlüklerine çözümler getirmek, yeni müteşebbisleri desteklemek amacıyla, 3624 sayılı Kanunla 20 Nisan 1990 tarihinde kurulmuştur.

            Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile ilgili bir Kamu Kuruluşu olup, tüzel kişiliğe haiz ve bütün işlemlerinde özel hukuk hükümlerine tabidir. 

 

            Hedeflerimizin başında, bürokrasinin azaltılmasını sağlayarak ihracat yapan KOBİ sayısının artırılmasını sağlamak. Ayrıca, 'İhracat  Potansiyelinin artırılması', 'KOBİ'lerin Markalaştırılması', 'AnaYan Sanayi İlişkisinin güçlendirilmesi', 'KOBİ'lerin Finansman sorununun çözümlenmesi', '2003 yıl sonuna kadar 1500 işletmeyi ihracat yapar hale getirmek ve yurtdışına açılmasını sağlamak' geliyor.

 

          - Küçük ve orta ölçekli  sanayi işletmelerinin sorunları nelerdir?

 

            Küçük ve orta ölçekli sanayi işletmeleri her şeyden önce kredi temininde güçlük çekmektedirler. Toplam kredi hacmi içindeki payları % 4 civarındadır. Ve en önemlisi KOBİ'lere verilen devlet yardımları yeterli değildir. Teknoloji düzeyleri genellikle düşüktür. Eğitilmiş insan gücü kaynakları yetersizdir. Değişen pazar koşullarında   rekabet   güçlerinin  geliştirilmesine ihtiyaç duymaktadırlar. Çağdaş kalite kavramları ve sistemleri hakkında yeterince bilgileri bulunmamaktadırlar. Ülke ekonomisinde böylesine büyük öneme haiz küçük ve orta ölçekli işletmelerin sorunlarına çözüm getirmek üzere kurulmuş bulunan KOSGEB, yeniden yapılandırılmış olup hedef kitlesine; “Teknoloji, Bilgiye erişim, Finansman, Pazarlama, Laboratuar ve danışmanlık” kapsamında verdiği destekleri de yeniden düzenlemiştir.

 

            Bugün unutulmamalı ki; Türkiye'de KOBİ'ler, İşletmelerin %99,5'ünü,  Çalışanların % 61,1'ini, yatırımların %26,5, Katma değerin %38'ini, İhracatın %10'unu oluşturmaktadır. Bu rakamlar KOBİ'lerin ne kadar önemli bir yere sahip olduğunu gösteriyor.

           - KOSGEB’in, teknoloji ve bilişimdeki önemini anlatır mısınız?

 

             KOSGEB, teknolojik gelişim ve bilişimin öneminin bilinciyle hareket etmektedir. Üniversiteler ve Sanayi/Ticaret Odaları ile İşbirliği İçerisinde, sayıları gün geçtikçe artan 12 adet TEKMER, 14 adet Duvarsız Teknoloji İnkübatörü (DTİ), 1996 yılından bu yana  KOBİNET ve eTicaret, 56 adet İnternet Kıraathaneleri'ni kurmuş ve ayni istek kapsamında çalışmalarına hızla devam etmektedir. Bilişim sektöründe, KOSGEB tarafından halen desteklenen; 211 adet işletmenin 69 adedi faaliyet göstermektedir. Bu işletmelerin büyük çoğunluğu  yazılım üreten işletmelerdir. Tüm projeler içinde Bilişim oranı  %33 ancak, bu oran bazı TEKMER' lerde %6065'e kadar çıkmaktadır.

 

            - KOSGEB’in yapılanma şekli nedir?    

 

              Her şeyden önce şunu söylemeliyim ki; yapılanmamız devletin yeniden yapılanma ve küçülme sürecine uyumlu Ademi Merkeziyetçidir. Hükümet Politikası ve Acil Eylem Planındaki   önceliklerle    örtüşmek, dünyadaki gelişmeleri takip edip Türkiye'ye adapte edebilmek, KOBİ'lerin AB Müktesebatına uyumunu sağlayabilmek, kısıtlı ülke kaynaklarını verimli kullanmak KOSGEB'de yapılanmanın ana ilkeleridir.

             Bu nedenlede KOSGEB bünyesi’nde, yeni destek mekanizmaları geliştirildi. Ulusal ve uluslar arası kuruluşlarla işbirliğine gidilerek gerekli alt yapı ve sinerji oluşturuldu. Sahaya dönük organizasyon yapıldı. En önemlisi ülkemiz KOBİ'lerinin, enformasyon ve iletişim teknolojileri ile tanışmaları, bunlardan maksimum faydayı elde etmelerini sağlamak üzere KOSGEB destekleri tasarlandı. 

             Bu gelişmelerin yanı sıra; desteklere başvuruda istenen  48 belge, ortalama 5 belgeye indirildi ve 22 ana başlık altında toplam 38 adet KOSGEB desteği uygulamaya konuldu.

             Desteklenen ArGe projesi sayısını ve kalitesini artırmak ve uygulamaları yurt çapında yaymak amacıyla; Teknoloji Geliştirme Merkezi bulunmayan illerde, üniversiteMesleki KuruluşSanayi İşletmesi işbirliğinin geliştirilerek ArGe çalışmalarının TEKMER Modeli ve DTİDuvarsız Teknoloji İnkübatörü çerçevesinde desteklenmesi için protokoller yapıldı.

            - KOSGEB kaç merkezden oluşmaktadır?

 

               KOSGEB 8 merkez ile hizmet vermektedir. Bunlar;  “Girişimciliği Geliştirme Merkezi”, “Bölgesel ve Yerel Kalkınma Merkezi”, “KOBİ Ekonomik Araştırma Merkezi”, “Pazar Araştırma ve İhracatı Geliştirme Merkezi”, “22 ilde kurulu Eğitim ve Danışmanlık Merkezi”, “26 adet İşletme Geliştirme Merkezi”, “12 adet Teknoloji Geliştirme Merkezi” ve “10 adet Laboratuar Merkezi”dir.

 

           - KOBİNET, KOBİ’ler arasında oldukça yaygınlaşmakta. Bizi bilgilendirir  misiniz?

 

              KOBİNET, KOBİ'ler için internet'te sanal bir ticaret merkezi oluşturarak, dünyaya tanıtılmalarını ve ayrıca küresel ölçekte firmalar ile bağlantı kurmalarını sağlamak ve bu kapsamda ihtiyaç duydukları bilgiye de ulaşabilmelerini temin etmek üzere elektronik ticaret'in teşvik edilmesini desteklenmesini ve yaygınlaştırılmasını sağlamak üzere kurulmuştur.

             KOBİ NET; ülkemizde KOBİ'lere yönelik hizmetler sunan kuruluşların katılımı ile bu kuruluşların gerek kendilerini, gerek üyelerini veya müşterilerini web siteleriyle tanıtmak üzere, İnternet abonesi olmayan işletmelerin de erişebileceği bir şekilde oluşturulmuştur.

             KOSGEB Bilgi Bankası’nda yer alan 15.000 işletme halen KobiNet üyesidir. Bu çok önemli bir rakamdır. KobiNet, 75 ülkede yaygın KOBİ bilgi ağı ile bütünleştirilecek şekilde tasarlanmıştır. KOBİNET her işletmeye, ücretsiz ve değişmemek üzere; Web Sayfası, Eposta Adresi, Web bulundurma, 4.Webposta hizmeti ücretsiz olarak sunulmaktadır.

            - KOSGEB  desteklerinden kimler yararlanabiliyor?

            KOGSEB desteklerinden imalat ve BT (yazılım, iletişim, enformasyon vb.) sanayiinde faaliyet gösteren, 1150 işçi çalıştıran sanayi işletmeleri, girişimciler ve meslek kuruluşları yararlanabilir. Teknoloji araştırma ve geliştirme destek oranları da şöyle, malzeme, teçhizat ve prototip üretimi ile ilgili giderler ve deneme amaçlı hammadde temininde, toplam bedelin %85'i, KOSGEB tarafından sağlanır. Bu desteğin üst limiti 70.000. Euro karşılığı Türk Lirasıdır.

 

(09.12.2003)