Çözüm Ar-Ge Teknolojiyi üretmek pahalı, satınalmak üretmekten daha pahalıdır.
Hastane Otomasyonları'nda 17 yıllık birikimiyle sektörün en iyileri arasında yer alan Çözüm Bilgisayar, ODTÜ Teknokent'te yer almasıyla birlikte ArGe çalışmaları ile adından daha sık söz ettirmeye başladı. İki yeni projesi ile ODTÜ Teknokent gündeminde yeni açılımlar sunan Çözüm Bilgisayar'ın ArGe Mühendislerinden İ. Aykut Kaya ile ArGe çalışmaları üzerine kısa bir söyleşi gerçekleştirdik.
-Öncelikle ArGe sürecine nasıl bakıyorsunuz? Kısa bir profil çizermisiniz?
Ar-Ge, uzun vadeli ve kazançlarını vade sonunda sağlayan hizmet/ürün üretimini iyileştiren, geliştiren ve yenileyen yatırım süreçleridir. İleri teknolojiye yönelik bilginin elde edilmesi, kullanılması ve bir üst aşamaya taşınarak geliştirilmesi noktasındaki tüm çalışmaları ve üretimleri içermektedir. ArGe, performansı fark edilebilir düzeyde artırmak ve rekabete karşı sürekli iyileşmek, iş yapma yöntemleri ile birlikte çalışanlarının bakış açılarını köklü olarak değiştirmeleri için çok önemli katkı sağlamaktadır.
Ar-Ge, teknolojik devinimin geometriksel olarak arttığı günümüzde, ulusal ve uluslar arası rekabette ba şarılı olmanın vazgeçilmez koşulu haline gelmiştir. Küreselleşen ve hızla değişen dünyamızda, değişime ayak uydurabilmemiz, ancak sahip olduğumuz bütün kaynaklarımızı/enerjimizi doğru stratejiler çerçevesinde kullanarak yürüteceğimiz Ar-Ge çalışmaları ile mümkün olacaktır. Teknolojiyi üretmenin pahalı, satınalmanın da üretmekten daha pahalı olduğu bilinciyle hareket ediyoruz. Ar-Ge Birimi olarak,teknolojik innovasyon da yetkinlik kazanmamız ve bu yetkinliğimizi de kendi Ar-Ge'mize dayandırmamız gerektiği yaklaşımını taşıyoruz. Çünkü kendi Ar-Ge yeteneğine dayalı bir innovasyon her alanda teknolojik bir üstünlük sağlamakta, ülke olarak da bu unsur çok önemli bir değer taşımaktadır. Avrupa ile tam bütünleşmeyi amaçladığımız günlerde, gelişmiş ülkelerle aramızdaki teknoloji açığının kapatılması, ürün ve hizmet kalitesinin yükseltilmesinde ArGe faaliyetleri büyük önem taşımaktadır.
Tüm sektörlerde olduğu gibi yazılım sektöründe de Ar-Ge, yeni proje ve ürünleri hedeflemektedir. Ancak yazılım sektöründeki Ar-Ge sürecinin tek farkı, insan unsurunda yatmaktadır. Yazılım sektöründe üretim aracını da insan oluşturmaktadır; insan hem araç hem de amaç konumundadır. Kullanılan donanım (hiçbir donanım da yazılımsız olamaz), elektronik araç ve sistemler, yan sanayi ve bilgisayarın yapısı onlara hükmedebilecek yeterli düzeyde insanlar olmaksızın hiçbir anlam taşımayacağı gibi yararlı hizmetlerin/ürünlerin de ortaya çıkmasını sağlayamaz. Yani çok bilinen söylemle; “Bilgisayarınız ancak yazılımınız kadar zekidir” diyebiliriz.
-Çözüm Bilgisayar'ın ODTÜ'deki ArGe öyküsünü anlatırmısınız ?
Çözüm Bilgisayar, sistemli Ar-Ge çalışmalarına rakiplerinden çok önce başlayan bir firmadır. Yıllarca değişik uygulamalar, yönetmeliklere uyumlu hale gelerek parametrik bir yapı ile yüksek hareket ve uyum yeteneğine sahip olan yazılımlar, pratik olarak da denenmiş, yüzlerce kurumun müşteri memnuniyetini kazanmış ürünlerdir. 1987’de DOS tabanlı olarak başlayarak, WINDOWS tabanlı olarak sürdürülen yazılımların, kurumların işleyiş özelliklerine, iş hacimlerine göre sistem uyarlaması ve geliştirilmesi eş zamanlı olarak zaten yürütülmekte idi. Ancak 2003 yılı Nisan ayında Orta Doğu Teknik Üniversitesi/Teknokent'teki çalışmalarla Çözüm Bilgisa yar'ın ArGe süreci daha bilimsel, daha dinamik bir yapıya kavuşmuştur. 5 Bilgisayar Mühendisi ve 2 Yazılım Uzmanı ile Ar-Ge çalışmalarımızı üniversitenin bize sunduğu olanakları değerlendirerek karşılıklı işbirliği içinde sürdürüyoruz; Ekim 2003 itibarıyla “İnternet Teknolojilerini ve SPICE Yazılım Süreçleri İyileştirme” ve “Yetenek Belirleme Modeli”ni kapsayan 2 proje üzerinde çalışmalarımız bütün hızıyla sürmektedir.
- Bu projelerden ve projelerin değerlendirmesinden söz edermisiniz ?
Çözüm Bilgisayar Ar-Ge Birimi olarak, şu anda üzerinde çalıştığımız projeler “Yazılımların SPICE ve CMMI standartlarına uygun bir hale getirilmesi, KOSGEB' e de başvuru da bulunduğumuz “İnternet tabanlı olarak Java Teknolojilerini uygulama çalışması”dır. İzin verirseniz bu projeleri şimdilik genel olarak tanıtmış olalım.Projelerin değerlendirilmesine gelince; bir projenin, Çözüm Bilgisayar'da ArGe bünyesinde değerlendirilmesi, projelendirilmesi, üzerinde çalışılması ve tamamlanması belirli süreçler içerisinde olmaktadır.
Bu sürecin başında öncelikle projenin “Değerlendirme Kurulu ”na sunulması gelir. Bu kurul firmamızın Genel Müdürü, ilgili Genel Müdür Yardımcısı, Ar-Ge bölümünden sorumlu ve proje konusunda uzman elemanlar tarafından oluşturulur. Ayrıca gerektiğinde üniversitedeki akademisyenlerden de görüş alınır. Kuruldan onay alan proje daha sonra Ar-Ge bölümünden ilgili sorumlunun denetiminde “Değerlendirme Sürecine” taşınır. Değerlendirme sürecinde ilgili kaynaklar incelenir. Varsa benzer proje ve çalışmalar hakkında bilgi toplanılır, akademisyen ve uygulamacılar ile görüşülerek bir plan çıkarılır. Bu planın yapılabilirliği ya da düşünülüyorsa ticari getirisi tahmini olarak hesaplanılarak “Proje Tarifnamesi ” hazırlanır. Proje Tarifnamesi; projede kaç personelin çalışacağı, personel görev dağılımlarını (Yazılım Geliştirme, Yazılım Test, Kalite Düzenleme Ekipleri, vb.) proje aşamaları, raporlama kriterleri ve raporlama zamanları ile birlikte karmaşıklık ölçümleri ve belirlenen standartlara uygunluğu içeren açıklamalardan oluşmaktadır.
Proje Tarifnamesi süreci için ön görülen süre en fazla 45 gün olmaktadır. Daha sonra proje Tarifnamesi “Değerlendirme Kurulu'na” sunulup, kurulun onayı ile birlikte Proje Tarifnamesi uyarınca çalışmalar başlamaktadır. Çalışmalarda; tarifnameye göre 'kodlama', 'raporlama', 'test' ve 'ölçümler' yer almaktadır. Çalışma bittikten sonra projenin genel testi ve bu testten sonra pilot olarak uygulanması yapılmaktadır. Bu aşamaların da geçilmesiyle birlikte “Dokümantasyon ” aşamasına gelinip ve yazılımı yapan ekiplerin raporları ve proje yürütücüsünün kontrolü ile projenin anlatım ve yardımcı dokümanları çıkarılmaktadır. Gerçekleşen bu aşamaların tamamlanmasıyla birlikte ArGe projesi üzerindeki çalışmalar sona erdirilip piyasaya sunulmaktadır. Dokümantasyonla ortaya çıkan son rapor, iki kopya olarak alınır ve birisi AR-GE arşivine koyulurken, diğeri de farklı bir ortamda saklanmaktadır.
- Ar-Ge Birimi'ni proje bazlı çalışan bir birim olarak nitelendirebilir miyiz ?
Evet, Ar-Ge birimi proje bazlı çalışmaktadır ve projenin tesliminden sonra yeni bir projeye için hazırlıklara geçilmektedir. Şunu vurgulamak isterim ki; Ar-Ge, esneklik, disiplinli çalışma ve süreklilik isteyen, yetişmiş uzmanlardan oluşan bir ekip işidir. Çözüm Bilgisayar Ar-Ge uzman kadrosu, halen İnternet Teknolojileri, Uygulama Yazılımları ve Elektronik alanlarında proje üretebilecek ve geliştirebilecek kalite ve seviyededir. Birim olarak en büyük avantajımız ise Çözüm Bilgisayar'ın , Ar-Ge personelinin donanım ve eğitimine büyük önem vermesi ve personelinin Yüksek Lisans, Doktora gibi akademik çalışmalarına sonsuz teşvik ve destek sunmasıdır. Halen çalışmakta olan iki personelimiz Yüksek Lisans yapmakta ve diğer personelimiz de akademik çalışmalara teşvik edilmektedir. Burada amacımız personelin daha akademik bir bakış altında, yaptığı işte uzmanlaşan ve uzmanlaştığı işi de en iyi yapmaya çalışan insanlar olmasını sağlamaktır.
|