Sağlık ve Bilişimde Objektif Haber

  English

Bilişim, İstiklal Caddesi’nde

 

          Türkiye Bilişim Derneği, 17 Eylül 2003  tarihlerinde Türkiye Bilişim Haftası/Bilişim'03 adı altında, toplumun tüm kesimlerinin bilişim kültürü ile tanışması amacıyla sektörde bugüne kadar düzenlenen en kapsamlı etkinliğine imza attı. Günümüzde dünyayı etkisi altına alan teknolojik gelişmelerin ışığında yeniden tanımlanan devlet ve devlet uygulamalarının sergilendiği eDevlet Uygulamaları Sergisi, Türkiye Bilişim Haftası/Bilişim03 kapsamında 26 Eylül 2003 tarihlerinde Harbiye  Askeri Müzesi’nde katılımcılarla buluştu.

            Bilişim sektörünün en eski Sivil Toplum Kuruluşu olan, Bilişim kelimesinin isim babası Türkiye Bilişim Derneği, (TBD)  kamuoyunda bilişime dönük bilincin yaygınlaştırılması amacıyla 17 Eylül 2003 tarihlerinde "Herşey İnsan İçin" ana konseptiyle Türkiye Bilişim Haftası/Bilişim'03 etkinliklerini düzenledi.

 

            Etkinlikler kapsamında Beyoğlu İstiklal Caddesi "Bilişim Caddesi" konseptiyle kimliklendirildi. EDevlet uygulamaları, Bilişim Caddesi'ne yerleştirilen kiosklar aracılığıyla vatandaşlara ulaştırıldı; Vatandaşlık  Numarası, Trafik Ceza Puanı gibi bilgiler, kiosklardan öğrenilebildi.

            Ayrıca vatandaşların bilişim kültürüyle   buluşması   çerçevesinde caddede eRessam sergisi, Bilişim Karikatürleri Sergisi, HOBİlişim Sergisi,  Kapaklarda Türk Bilişim Tarihi Sergisi ve Bilgisayar Tarihi Sergisi, Temel ve Gelişmiş Internet Eğitimi ve Temel Bilgisayar Eğitimleri  düzenlendi.

 

            Türkiye Bilişim Haftası coşkusu ile 2 Eylül 2003 tarihinde Harbiye Açık Hava Tiyatrosu'ndaki etkinliklerde bir araya gelen bilişimciler Candan Erçetin ’in konseri ile keyifli anlar yaşadı. Erçetin; Chante, Hier Pour Aujurd’hui (Candan Erçetin dünün şarkılarını bugün söylüyor) adlı albümünde yeralan Fransızca parçalarla eski eserlerine yer verdi. CHP Genel Başkanı  Deniz Baykal ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna ’nın da izlediğ diği etkinliklerde katılım çok yüksek oldu. Gecede kısa bir konuşma yapan Baykal, bilişim teknolojisi’nin önemine değinerek, günümüzde ekonominin sermayeden çok bilgiye dayandığını, bilginin bütün ilerlemenin anahtarı olduğunu vurguladı.

 

            TBD'nin, Microsoft Türkiye  ile birlikte yürüttüğü “Bilişim Kervanı ” projesi  çerçevesinde bir eğitim otobüsü ve içinde bilgisayarların yer aldığı bir tır, Bilişim Haftası boyunca Bilişim Caddesi'nde konumlandırıldı. 400 bin kişiyi bilgi teknolojileriyle buluşturmayı hedefleyen “Bilişim Kervanı”nın son durağı İstiklal Caddesi oldu. Beklenenden çok ilgi gören Kervana, özelikle gençlerin yoğun katılım göstermesi bilişim dünyasında büyük bir memnuniyet yarattı.

 

         Ana teması “İnsan” olan Bilişim Haftası’nda, bilişim teknolojilerinin bugüne kadar sadece entelektüel kesimin ilgi alanında tutulmasının ''tarihi bir yanlış'' olduğu, gerçekleşen katılım ile ispatlanmış oldu.

 

            Hafta boyunca bir çok başlık altında gerçekleştirilen seminer ve açık oturumlar ile sokaktaki insanla bilişim dünyası bir araya gelirken ,’Yazılım Kalitesi ve Standartları’, ‘eimza’, ‘Teknik Bir Dil Olarak Türkçe’, KamuBİB’, ‘Yazılım İnnovasyon  Alanında Verilen Teşvikler’, ‘Kriz Sonrasında BT Stratejileri’, ‘Gençlik ve Bilişim’, “Karar Sürecinde Bilgi İşlem Yöneticilerinin Rolü” ve “İnşaat Sektöründe Bilişim” başlıkları altında oluşturulan çalışma grupları ile sektörün çalışma yelpazesi genişletilerek çok önemli adımlar atılmış oldu. Bilişim Sektöründe  büyümeyi tabana yaymak, KOBİ'lerde ileri teknoloji kullanımını teşvik etmek, okulların ve gençlerin teknolojinin olanaklarından yararlanmasını sağlamak hedefleri hafta boyunca en çok üzerinde çalışılan konulardı.

 

            TBD Başkanı Rahmi Aktepe'nin Türkiye Bilişim Haftası sonrasındaki değerlendirmeleri;

            Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiğiniz Bilişim Haftası'nın genel bir değerlendirmesini yapar mısınız?

            Türkiye Bilişim Derneği olarak, etkinliğimizin hem çıkış noktası hem de ana teması olan “Herşey insan için ” sloganına uygun gelişmelerin yaşandığı bir etkinliği daha geride  bıraktık.   Bilişim  Caddesi olarak kimliklendirilen İstiklal Caddesi'nin açılışı ile başlayan etkinliğimiz bu caddede binlerce kişiyi bilişim teknolojileri ve kültürü ile buluşturmuştur. Bilişim teknolojilerinin insanlarımızın telaffuz ederek bunu sorgulamasını   sağlamıştır.  Bu  çerçevede amacına uygun bir süreci, İstiklal Caddesi'nde yaşamış ve yaşatmış olmamız eVatandaş sürecinde önemli bir başlangıç noktası olmuştur. Bu süreci, etkinliklerimiz ve faaliyetlerimizle daha yoğun bir biçimde artırarak devam ettireceğiz. Bunun dışında bir başka yaşanmış etkinliğimiz olan Candan Erçetin konseri ile sokaktaki vatandaşımızın ilgisi bilişim alanına çekilmiş, siyasilerimizin ve bürokratlarımızın halk açılışı olarak adlandırdığımız bu konsere ilgisi bizleri ayrıca  memnun etmiştir. 5000'in üzerinde kişinin  katılımıyla   gerçekleşen  kon serde, Türkiye Bilişim Haftası coşkusu tam anlamıyla yaşanmıştır. Türkiye Bilişim Haftası etkinliklerimizin geleneksel bölümü olan TBD 20. Ulusal Bilişim Kurultayı ise, 4 gün boyunca profesyonellerin yoğun ilgisi ile sürdürülmüştür. 3072 bilişim profesyoneli etkinlikte rol almıştır. Açık oturumlar, seminer, çalışma grupları, paneller, akademik bildiriler sadece bu salonlarda kalmayacak şekilde yoğun bir içerik ve çözüm önerileriyle dolu dolu yaşanmıştır. Bütün bu oturumların ses deşifreleri yapılarak geniş kesimlere ulaştırılması sağlanacaktır. Geleneksel etkinliğimizin, bizim için önemli olan ve diğer geçmiş yıllardaki etkinliklerden farkını yaratan Savunma Sanayi Günü, eİş Günü, Eğitimde eDönüşüm gibi kamu kurum ve kuruluşların sahipliği altında yapılmasıdır. Bu gelişme ayrıca eDönüşümün müjdecisidir.

 

            Önümüzdeki yıllara yönelik ne gibi yenilikler planlıyorsunuz?

            TBD teknolojiyi temsil eden bir sivil toplum kuruluşu olmanın bilinci ve değişime  ayak  uydurarak ve toplumun önünde yaşama sorumluluğunun ona yüklediği görev bilinciyle, yenilikçi ve çağdaş yaklaşımlarını bütün etkinliklerde yaşama koyma arzusu içindedir. Tüm etkinliklerimiz gelenekselleşmiş etkinlikler olup, gerçekleştirilme sayıları 10'lar 20'lere ulaşmıştır. Ama her zaman bir önceki etkinlik bir diğerinin aynısı olmamıştır.TBD gündemi oluşturma çabasını dün olduğu gibi bugün de aynı gayret içerisinde sürdürmektedir. Önümüzdeki dönemin gündemi yine eTürkiye, eDevlet, eİş, eVatandaş olacaktır. Söylemden daha çok somut adımların atılacağı beklentisi ve umudu içindeyiz. Bu somut adımların atılması konusunda TBD her türlü çabayı gösterecektir.

 

(09.12.2003)