Sağlık ve Bilişimde Objektif Haber

  English

Bilişim Zirvesi'03

Sınırsız Dünya

             Türk şirketleri ve girişimcisinin küresel rekabetin güçlü oyuncuları arasında yerini almasını sağlayacak fırsatlar sunan, bugünün dünyasının teknoloji çözümlerini gözler önüne seren, geleceğe ışık tutan Bilişim Zirvesi '03, 1 Eylül 2003 Pazartesi günü Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda  Ortak Açılış Töreni ile başladı.

 

            Dünyanın ve ülkemizin gündemine uygun konu ve içerikle hazırlanan Bilişim Zirvesi 'nin bu yıl ki ana teması, “Sınırsız Dünya”olarak belirlendi. Sınırsız bilgi ve sınırsız iletişimin yaygınlaştığı, ülke coğrafyalarını oluşturan sınırların anlamını yitirmeye başladığı bir dünya gerçeğinden hareketle hazırlanan Bilişim Zirvesi'03, her yıl olduğu gibi bu yıl da Türkiye'nin gündemini ve geleceğini aydınlatmayı hedefledi.

 

            TBV, TÜBİSAD, TZV, TTGV, TESİD, TÜBİTAK, TELKODER, TİD, YASAD gibi sektörün önde gelen Sivil Toplum Örgütleri ile Sabancı Üniversitesi ve sponsor şirketler tarafından oluşturulan dört günlük zengin içerikli programıyla Bilişim Zirvesi' 03 de, ulusal  ve  uluslararası  düzeydeki 20'yi aşkın forum ile 250 toplantı gerçekleştirildi.

            (TTGV) Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı’nın lider yapımcılığı ve Ankara CyberPark sponsorluğunda gerçekleşen “Bilişimde ArGe” başlıklı forumda, bilişim alanında ArGe faaliyetlerinde bulunarak, yeni ürün ve projeler geliştiren Türk şirketlerinin başarı öyküleri katılımcılarla paylaşıldı. Bilişimde ArGe forumunun moderatörlüğünü Bilkent Üniversitesi Rektör Yardımcısı Erol Arkun üstlendi.

            Başarı öykülerinin paralelinde bilişimde rekabet üstünlüğü elde etmenin yolunun firmaların kurum içi ArGe kültürünü oluşturarak yenilikçi ürünler ve teknoloji geliştirmelerinden  geçtiğinin  altı  çizildi. Vestel AŞ. icra Komitesi Üyesi Cengiz Ultav başarılarının, dışa dönük bir ArGe kararı aldıktan sonra Silikon Vadisi, İsrail gibi ülkelerde çeşitli ekipler kurarak çalışmalar yapmalarından kaynaklandığını dile getirdi. Canesta inc. Sistem Mimarı ve Program Yöneticisi İlhami Torunoğlu ise başarının temelinin ArGe çalışmalarını yapacak takım üyelerinin uyum içerisinde çalışabilmelerinden geçtiğini vurgulayarak bu şekilde oluşturulmuş takımın sinerjik ve oldukça verimli olduğunu  belirtti.  Torunoğlu'na  göre  bu şekilde oluşturulmuş ekipler yönetim kılavuzluğunda işlerine odaklanarak, daha başarılı sonuçlar elde edebildiler. Mobile Smart inc.'den ayrılarak yeni bir  şirket kurma yolunda çalışmalar yapan Taner Özçelik ise  Tür kiye'nin ArGe bakımından geleceğini çok iyi gördüğünü belirtti. Özçelik 'in bu parlak geleceği yakalamak için gençlere önerisi ise "Herkes bildiği işi yapmalı" oldu.

 

            Türk şirketlerinin ArGe'ye yönelmesi için 1990'lı yıllarda başlanan destek uygulamaların değerlendirildiği ve diğer destek araçlarının neler olabileceğinin tartışıldığı forumda Türkiye'deki KOBİ'lerle ilgili teknoloji politikaları ve uygulama araçlarını tasarlayanlara yönelik öneriler aktarıldı.

            Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) lider yapımcılığında gerçekleşen “Bilişimde Sınırları Zorlamak ” başlıklı forumda, bilişim sektörünün sınırlarını nasıl tanımladığı ortaya konurken, standartları uygulayan ülkeler arasından sıyrılıp standart belirleyenler arasında yer almak için yapılması gerekenler, bu amaçla kurulması gereken stratejik  işbirlikleri, bilişimde araştırma/geliştirme yapılabilmesi için ihtiyaç duyulan finans kaynakları gibi konular incelendi.

 

            TÜBİSAD, DPT, TÜBİTAK, TTGV işbirliğiyle gerçekleşen Türkiye'nin  eDönüşümü,  kapsamındaki “Kamuda Yapılanma” paneli, moderatörlüğünü de üstlenen Sabancı Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Üstün Ergüder'in “Dünyada Kamudaki BT Yapılanmaları ” konulu konuşması ile açıldı.

 

            Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) lider yapımcılığında düzenlenen “Türkiye'nin e-Dönüşümü ” başlıklı forumda, ilk kez iki yıl önce ulusal programda yer alarak Türkiye'nin gündemine gelen “Türkiye'nin eDönüşümü” ile ilgili kamusal yapılanma konusu ele alındı.

            Türkiye'nin genç ve teknolojiyi seven nüfus avantajıyla yazılım ihracatında, İsrail, Hindistan ve İrlanda gibi lider ülkeler ile rekabet edebilecek düzeye gelmesini hedefleyen “Yazılım İhracatı ve Teknoparklar” başlıklı forum, Türkiye Bilgi İşlem Hizmetleri Derneği (TÜBİSAD) liderliğinde gerçekleşti. Türkiye'deki ArGe çalışmalarını hızlandırmak amacıyla çıkarılan “Teknoloji Geliştirme Yasası”nın tam anlamıyla uygulanması için yapılması gerekenlerin irdelendiği “Yazılım İhracatı ve Teknoparklar ” konulu forumda aynı zamanda Teknoloji Öngörü çalışmalarının siyasi erk tarafından desteklenmesi üzerine görüş ve öneriler sunuldu.

 

            Türkiye'nin eDönüşümü  için hayati önem taşıyan, Devlet Planlama Teşkilatı'na bağlı olarak çalışan “Bilgi Toplumu Daire Başkanlığı ”nın sorumluluklarının irdelendiği  forumda  Türkiye'nin  ihtiyaç duyduğu Bilgi Toplumu yapılanması masaya yatırıldı. Başbakanlık Müsteşarlığı ve siyasi parti temsilcilerinin katıldığı “Türkiye'nin e-Dönüşümü ” adlı forumda, uluslararası eDönüşüm örnekleri katılımcılarla paylaşıldı.

 

            Dünyanın en büyük kurumsal eiş yazılımları üreticilerinden ORACLE, zirve’ye ana sponsorluğunu üstlendiği “Vizyon 2023 ” forumu  ve “e-Devlet Sergisi ” ile katıldı. Bu etkinliklerle, ORACLE Bilgi ve İletişim Teknolojileri çerçevesinde Türkiye'nin önümüzdeki 20 yıllık gelişimine kılavuzluk etmek için izlenecek bir yol haritası çıkarmayı hedeflendi.

            Ayrıca, Askeri Müze'de gerçekleştirilen, “e-Devlet Uygulamaları ” sergisinde ORACLE Türkiye'nin kamusal alandaki eDönüşümünü hızlandıracak, İnternet teknolojilerine dayalı, merkezi, ölçeklenebilir  ve güvenli altyapılar sunan eÇözümleri tanıttı.

             Foruma katılanların ortak noktası,Vizyon 2023'ün “en az üç teknolojide lider ya da tercih edilen ülke olmak” olarak  açıklanan  vizyonuna

ulaşmak  için  çok  iyi  planlanmış  bir sistemin tasarlanması gerektiğini vur gulamak oldu. TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Turgut Tümer, ANAP Genel Başkanı Ali Talip Özdemir, Gazeteci Fehmi Koru, Bilim ve Teknoloji'den sorumlu eski Devlet Bakanı Tınaz Titiz, İrfan Sayar ve ORACLE Türkiye  Genel Müdürü Atilla Kıral sabah oturumunda Türkiye'nin 2023 vizyonuna ulaşırken başlangıç aşamasında neler yapması gerektiğini konuştular. TESİD'den Ali Akurgal ' ın moderatörlüğünü yaptığı forumda ANAP Genel Başkanı Ali Talip Özdemir, geçen dönemin değerlendirmesini yaptığı konuşmasında, siyasilerin teknolojiyi toplumsal gönencin artırılması yolunda bir politika malzemesi olarak kullanmalarını eleştirdi. Özdemir, 2023'te hedeflenen yere gidebilmek için kapsamlı bir sistem oluşturulması gerektiğini, bunun ilk adımının da bilişimden sorumlu bir başbakan yardımcısının atanmasıyla olacağını vurguladı. Tınaz Titiz ise somut teknolojilerin yanı sıra problem çözme becerisi, doğru soruları sorma ve doğru cevapları verebilme gibi soyut teknolojilerde de ilerlemesi gerektiğine değindi.

 

           AB'ye girişin de konuşulduğu forumda nüfusunun %46'sı 24 yaşının altında olan bir ulus olarak Türkiye'nin planlanmış bir hamleyle Vizyon 2023 hedefine rahatlıkla ulaşılabileceği konuşuldu. Forumun ikinci oturumunda da Vizyon 2023'ün Bilgi ve İletişim Paneli üyeleri ve katılımcılar 2023 hedefine ulaşmak için gerekli yol haritalarını konuştular.

 

            Türk Zeka Vakfı (TZV) lider yapımcılığında yoğun içerikli forumlardan “Türkiye Bilişim Şurası'nın Ardından” konulu forum gerçekleşti. Moderatörlüğünü TZV Başkanı Emrehan Halıcı 'nın yaptığı forumda, Türkiye'nin bilişim teknolojileri alanında yetkinleşmesi amacıyla 1012 Mayıs 2002 tarihleri arasında yapılan  Bilişim  Şurası'nın  ardından oluşan  beklenti  ve  öneriler  masaya yatırıldı. Forum aynı zamanda, 1011  Mayıs  2004 tarihlerinde Milli Eğitim Bakanlığı,TBV, TÜBİSAD, TTGV, TZV ve TBD tarafından yapılacak olan Türkiye 2. Bilişim Şurası için de temel oluşturdu. Foruma Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik de katıldı. Çelik, Mayıs'04'te düzenlenecek Türkiye 2. Bilişim Şurası'nda ortak aklın biraraya gelerek önemli sonuçların alınacağını kaydetti. Bakan önemli olanın sonuçların hayata geçirilmesi olduğunu ifade etti. Bakan Çelik 2004 sonuna kadar okulların %94 'üne İnternet erişim olanağı sağlayacaklarını da sözlerine ekledi. Foruma ayrıca TBV Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Eczacıbaşı, TÜBİSAD Başkanı Erol Bilecik, TBD Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Aktepe, TTGV Genel Sekreteri Sahir Çörtoğlu da katıldı.

 

            Türkiye Zeka Vakfı (TZV) lider yapımcılığında düzenlenen “Ulusal Kodların Yaratılması ” başlıklı forumda, ülke güvenliğinin sağlanması için Türkiye'ye özel, ulusal kodların yaratılması ve bunların her alanda kullanılır duruma getirilmesi üzerine görüş, öneri ve yöntemler masaya yatırıldı. Forumda, son on yılda ortaya çıkarak oldukça büyük önem taşıdığı dünya çapında kabul edilen, ülkelerin güvenliğini sağlamada teknolojinin vazgeçilmez boyuttaki önemi vurgulandı. Forumda, ulusal yazılım endüstrisinin gelişmesini sağlayacak politikalar üretilmesi konusunda toplumun tüm kesimlerini ortak akıl üretmeye davet eden bir tartışma platformu oluşturuldu.

 

            AB 6. Çerçeve Programı ” başlıklı forum Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) lider yapımcılığında gerçekleşti. Forumda, Türkiye'nin 22 Ekim 2002'de imzalayarak dahil olduğu 6. Çerçeve Programı kapsamında  Türkiye'nin   şimdiye  kadar  gösterdiği performans değerlendirildi.

  Forumda bilimsel araştırmalar ve teknolojik gelişme kapasitesinin ekonomik ve sosyal gelişmeyi de olumlu yönde etkileyecek şekilde güçlendirilmesi için yapılması gerekenler katılımcılarla paylaşıldı.

            Türkiye'nin geçen yıl dahil olduğu ve AB'den projesi olanların kaynak bulabildiği “AB 6. Çerçeve Programı” formu bu yıl da Bilişim Zirvesi'nde önemli bir yer oluşturdu. AB'nin ArGe programı olan Çerçeve Programlardan ilk beşine katılmayan Türkiye'nin, Bilişim Zirvesi bünyesinde gerçekleştirdiği 6.Çerçeve Programının 'Hoş geldiniz ' konuşmasını TBV Genel Sekreteri Behçet Envarlı yaptı. ABGS (Avrupa Birliği Genel Sekreterliği) Genel Sekreter yardımcısı Tunay İnce'nin; ”Türkiye'nin Yararlanabileceği AB Fonları ve 6. Çerçeve Programı” konu başlıklı konuşmasının ardından söz alan, Prof. Dr. Türker Gürkan Avrupa Araştırma ve İnovasyon Alanı ve Türkiye'nin 6.ÇP'daki konumu ile ilgili bilgiler verdi. Forumda Türkiye'nin 6.Çerçeve Programı içinde şimdiye kadarki performansı da tartışıldı.

            AB 6. Çerçeve Programı dahilinde, Birlik Üyeleri Avrupa'nın 2010 yılında GSMH'nin %3'ünü ArGe faaliyetlerine ayırmayı planladığından bu uygulama sonucu AB'nin, dünyanın en dinamik ve rekabet gücü en yüksek bilgi ekonomisi haline gelmesi sürecinde, Türkiye'nin Çerçeve Programları'nı kullanarak bu hedefe nasıl katkıda bulunabileceğine ilişkin yaklaşım ve yöntemler masaya yatırıldı. AB 6. Çerçeve Programı ile  ilgili deneyimler ve başarı öykülerinin de katılımcılarla paylaşıldığı forum, başkanlığını Sabancı Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Cemil Arıkan'ın üstlendiği “Türkiye'nin 6. Çerçeve Programı'ndaki Performansı” konulu bir panel katılımcıların soruları  ile devam etti. Bilişim Zirvesi '03'ün son günü kapsamında, üniversite son sınıfta okuyan ya da yeni mezun olmuş  Bilgisayar ve Elektrik Elektronik Mühendisliği öğrencileri, TBV yapımcılığında düzenlenen “Geleceği Yönlendirenlerin Yarışı” forumu sayesinde sektörün işverenleriyle biraraya geldiler. Forumda Türkiye'nin büyük bilişim şirketlerinin yöneticileri öğrencilere kariyerlerini şekillendirme konusunda öğütler verdiler. Prof.Dr. Deniz Gökçe'nin başkanlığında yapılan foruma IBM'den Aysun Barın, Microsoft'tan Haluk Maga, Cisco'dan Suat Baysan, Netaş'tan Ali Akurgal ve Eczacıbaşı EBİ’den Tarık Aşkın konuşmacı olarak katıldılar. Konuşmacılar öğrencilere ortak olarak kendilerini geliştirmelerini, gerekli bütün eğitimleri almalarını ve sürekli öğrenme  felsefesiyle  hareket etmelerini salık verdiler. Diplomanın iş hayatı için sadece ilk adım olduğunu anlatan konuşmacılar, iletişim becerisi, ekip çalışmasına yatkınlık, problem çözme kapasitesi, yaratıcı düşünce, öğrenmeye açık olma, esnek çalışma düzenine ayak uydurma, ürün ve teknolojileri iyi tanıma gibi özelliklerin işe almada büyük artılar olduğunun altını çizdiler. Öğrencilere mikrofon uzatılan bölümde, öğrenciler mezun oldukları zaman nelerle karşılaşacakları konusundaki soru işaretlerini yöneticilerle paylaştılar. Forumun son kısmında ise 4. sınıf öğrenciler arasında düzenlenen yarışmada dereceye girenlere ödülleri verildi.

Etkinliklere ilişkin kısa notlar;

            Bilişim ile ilgili 3 farklı etkinliğin birlikte yapılıyor  olması diğer yıllara oranla önemli bir farklılığı sergiliyordu; Bilişim Kurultayı, Bilişim Zirvesi'03 ,CeBİT  eurasia  Bilişim Fuarı.

            Günümüzün en önemli endüstrilerinden birisi olan bilişim sektöründe  2  farklı  kurultay  düzenlenmesi katılımcılar açısından olumsuz bir tablo çizdi. Aynı tarihler, hatta aynı saatte aynı tür etkinlikler düzenlenmesi nedeniyle katılımcılar zorlandılar. Bölünme nedeniyle de toplantıların katılımcı sayılarında düşüş gözlendi.

            Telekom için düzenlenen forumlar dışındaki toplantılarda katılımcı sayısı 2040 arası olurken, bu rakam kurultay tarafında açılış hariç 330 arasında değişti. Bu da 5000 civarı katılımcının beklendiği bir zirve için çok düşündürücü olarak yorumlandı.

 

(09.12.2003)