CeBIT eurasia Bilişim'03 Bilişimin Dünyaya Açılan Penceresi
Avrasya'nın en büyük Bilgi ve İletişim Teknolojileri Fuarı olarak nitelendirilen CeBIT eurasia Bilişim'03 tüm görkemiyle Eylül ayının gündemine oturdu. Yetkililer, 21 ülkeden 900’e yakın şirketin katıldığı fuarı, 160 binin üzerinde insanın ziyaret ettiğini açıkladılar.
Dünya CeBIT zincirinin Avrasya halkası olan CeBIT eurasia Bilişim'03 fuarı, bu yıl Çin, Fransa, Almanya, Yunanistan, Hindistan, İtalya, Güney Kore, Singapur, Danimarka, Belçika, Tayland ve ABD başta olmak üzere toplam 21 ülkeden 900'e yakın şirket ve 55 ülkeden binlerce ziyaretçiye ev sahipliği yaptı. Yabancı şirketler arasında Türkiye'de temsilciliği bulunmayan firmaların da ürün ve hizmetlerini kendilerine ayrılan bölümlerde tanıttığı fuara, 55 bin küçük ve orta büyüklükteki işletme ürünleriyle katıldı. 24 bin metrekarelik kapalı alanda 7 ana salonda gerçekleştirilen fuarda firmalar, teknolojinin en yeni ürünlerini ziyaretçilere tanıtma fırsatı buldu. Bilgi ve İletişim Teknolojileri konusunda Türkiye'nin Avrasya'ya açılan ticaret kapısı niteliğindeki CeBIT eurasia Bilişim, bu yıl 27 Eylül 2003 tarihleri arasında Tüyap Beylikdüzü Fuar ve Kongre Merkezi 'nde gerçekleşti. CeBIT eurasia, Bilişim, hafta içi daha çok iş dünyası ve profesyonellerin katılımıyla gezilecek bir fuardan çok, yeni iş bağlantılarının kurulacağı bir platform niteliği taşıdı. Toplam 54 bin metrekarelik kapalı alanda 2 bin metrekarelik dev ziyaretçi kabul merkezinin yer aldığı fuar 7 ana salonda hizmet verdi. İletişim ve Ağ Teknolojileri (Salon 1), eDevlet, eBelediye, Gelecek Parkı gibi özel tematik bölümler (Salon 2), Yazılım Dünyası ve yerli yazılım ürünlerinin dünyaya tanıtılmasını hedefleyen Made in Turkey (Salon 3), Bilgi Teknolojileri (salon 4/5), ziyaretçilerin yeni ürünleri satın almasına olanak veren Bilişim Market (Salon 6) ve Mobil İletişim Teknolojileri (Salon 7) yer aldı.
Dünyadaki bilişim ve iletişim teknolojilerindeki son yeniliklerin sergilendiği CeBIT eurasia Bilişim, Beylikdüzü TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde 2 Eylül’de düzenlenen törenle açıldı. Ana sponsorluğunu Turkcell'in yaptığı fuarın açılış kurdelasını, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna , İstanbul Valisi Muammer Güler ve Turkcell Genel Müdürü Muzaffer Akpınar birlikte kestiler.
CeBIT eurasia Bilişim ve Bilişim Zirvesi'03'ün ortak açılış törenine Berlin'den uydu bağlantısı ile katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, vatandaşın iş ve çağdaş devlet anlayışına geçmek üzere eDönüşüm Türkiye projesinin hayata geçirileceğini söyledi. Erdoğan, Başbakanlık Bilişim Reformu Taslağı 'nın Mayıs ayında ikincisi gerçekleştirilecek olan Bilişim Şurası'nda kamuda tartışmaya açılacağını söyledi. Bilgi ve İletişimBaşbakan Erdoğan konuşmasında, reformun özünün devletin yasama, yürütme ve yargı işlevinde, eDevlete dönüşüm sürecinde kullanılan kaynaklarda ölçekler ekonomisinden istifade etmek, yatırımları da daha büyük, hızlı ve çok daha verimli yapmak olduğunu vurguladı.
Açılış töreninde konuşan İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu’da, hükümetin, programında ve acil eylem planlarında eDevlet uygulamasının var olduğunu belirterek, “Biz, eDevlete önem veriyoruz. Önemli adımlar attık. Devleti, sanal ortamda kamunun hizmetine açtık. CeBIT, Türkiye ve İstanbul için önemli bir olay. Hükümet programında, Acil Eylem Planı'nda eDevlet var. Bu konuya ne kadar önem verdiğimizi, ne derecede önemsediğimizi, işte bunu programlarımıza almakla göstermiş bulunuyoruz. Sadece programa almakla değil, bu işin bizzat tatbikatını da yapıyoruz” dedi.
Aksu'nun açılış konuşmasının ardından tören, Hannover Fairs İnterpro Uluslararası Fuarcılık A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Jörg Schomburg 'un konuşmasıyla devam etti. Schomburg, konuşmasının başında, geçtiğimiz son iki yılın küresel ekonomik yavaşlama, SARS, seyahat kısıtlamaları ve Orta Doğu'daki çalkantılar nedeniyle bilgi ve iletişim teknolojileri açısından zor yıllar olduğunu söyledi. Yaşanan olumsuz gelişmelere rağmen bilgi ve iletişim teknolojileri kullanımının arttığının altını çizen Schomburg, uluslar arası pazarlamanın daha geniş bir ölçekte yapılmasının zorunlu olduğunu belirtti. Schomburg konuşmasında, Türk Bilgi ve İletişim Teknolojileri sektörünün telekomünikasyon ve tüketici elektroniği konularında oldukça büyük bir kapasiteye ulaştığını ifade ederek, bu iyileşmenin üreticilerin kalite ve hizmet gibi fiyat dışı rekabet unsurlarına verilen önem sayesinde olduğunu ve olumlu sonuçların süreceğini söyledi. CeBIT eurasia Bilişim’e katılan şirketlere derin uzmanlık bilgileriyle katkıda bulunacaklarını söyleyen Schomburg, sözlerini CeBIT Bilişim sonrası iş ilişkilerinin çoğalması dilekleriyle bitirdi.
Schomburg'un ardından söz alan TÜBİSAD Başkanı Erol Bilecik konuşmasının başında, Türkiye 'de mevcut olumsuz koşulların üstesinden ancak bilişim sektörüne yapılacak yatırım ve gelişmelerle gelinebileceğini söyledi. Bilişim sanayi oluşturmanın şart olduğunu ifade ederek, bu konuda devlet desteğine ihtiyaç duyulduğunun altını çizdi. Türkiye'nin gelire en çok ihtiyaç duyduğu dönemde kayıt dışı ekonominin yok olması için bilişimin önemli bir kaldıraç olduğunu söyleyen Bilecik, devletin eDönüşüm konusunda da ciddiyetle girişimde bulunması gerektiğini vurguladı. Erol Bilecik, devletin bilişimi stratejik sektör olarak ele alması gerektiğinin üstünde durdu. Son olarak, bilgisayar okur yazarlığının artırılmasına da değinen Bilecik, ülkemizdeki dijital uçurumun kapatılmasına yönelik eğitim programları geliştirilmesinin gerekliliğine dikkat çekerek sözlerine son verdi.
“Ekim’de yeni projeleri açıklayacağız” Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Bülent Arınç fuarı ziyareti sırasında yaptığı kısa açıklamada “eMeclis” için start verdiklerini söyledi. Arınç, fuara destek vermek ve teknolojik gelişmeleri yakından takip etmek için fuarda bulunduğunu belirterek “yakında TBMM'de teknoloji ile buluşacak, Ekim ayında projeleri açıklayacağız” dedi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna ise bilişim kültürünün, ülkemizi üçüncü bin yıla taşıyabilecek ana unsur olduğunu belirterek, “Bunu, biz İstanbul'da uyguluyoruz” şeklinde konuştu. Açılışın ardından fuar alanını gezen Bakan Aksu, çeşitli standlardaki görevlilerden bilgi aldı. Çukurova Medya Grubu Başkanı Tuncay Özkan, Abdulkadir Aksu'yu ve Ali Müfit Gürtuna’yı AKŞAM ve SKYTURK haber merkezi standlarına konuk ederek bilgi aldı. Yetkililerle birlikte Çukurova Grubu Başkanı Mehmet Emin Karamehmet de fuardaki grup standlarını tektek gezdi. Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, ekonomide bahar havası esmeye başladığını vurgularken, “Bunun devamı, teknolojiye sahip çıkmamızla mümkün olacak” dedi. Coşkun, fuarda yer alan 'Gelecek Parkı' ve 'Made in Turkey' bölümlerinin açılışını yaptı.
Türkiye'den Küreye “Made in Turkey” Dört tematik bölümden biri olan “Made in Turkey”, Türkiye'de üretilen, teknoloji alanında katma değer taşıyan ürünlerin sergileneceği küresel bir ticaret ortamı yarattı. CeBIT eurasia Bilişim “Türkiye'den Küreye” bölümüyle, Türkiye'yi küresel platformlarda temsil etme potansiyeli bulunan her türlü yazılım, donanım ve servise kapısını açtı. Türkiye'de teknoloji üreten, geliştiren ve teknolojilerini ihraç eden şirketleri, üniversite ile birlikte çalışarak ürün çıkaran firmaları, KOSGEB bünyesinde yer alan firmaları, teknoparklarda çalışmalarını sürdüren şirketleri, TTGV, Milli Prodüktivite Merkezi, TÜBİTAK gibi kurumları bir araya getirerek küreselleşen dünyaya Türkiye'nin sesini duyurmayı hedefledi. “Made in Turkey” damgalı ürünlerin bütün dünyada tanınıyor, biliniyor ve tercih ediliyor olmasını sağlamak için düzenlenen Türkiye'den Küreye tematik bölümünde KOSGEB bünyesinde yer alan ve ODTÜ Teknokent firması olarak, TTGV, TÜBİTAK gibi kurumlarla çalışmalarını sürdüren Çözüm Bilgisayar, Çözüm Haber Dergisi ile birlikte ziyaretçileri ile buluştu. Çözüm Bilgisayar ODTÜ Teknokent'te oluşturduğu Yazılım Süreçlerini İyileştirme çalışmalarını sürdüren Ar-Ge biriminin tanıtımı ve iletişimini de fuar aracılığıyla sağladı.
Çözüm Bilgisayar ileri teknoloji Çözümleriyle fuarda; Çözüm Bilgisayar “Kurumsal ve Sektörel ” çözümlerini CeBIT eurasia Bilişim Fuarı’nda sergiledi. Çözüm Bilgisayar, sağlık sektörüne hizmet üreten (Devlet, Üniversite, SSK ve Özel Hastaneler, Sağlık Ocakları, Dispanserler, İl Sağlık Müdürlükleri ve Döner Sermaye Saymanlıkları) ile diğer kurum ve kuruluşlara yönelik çözümlerini sundu.
Çözüm Bilgisayar, müşterileri olan kurum ve kuruluşlara vereceği hizmet tiplerini danışmanlık, kurulum, güncelleme, bakım, eğitim ve destek hizmetleri olarak 6 ayrı hizmet tipinde ve bu hizmet tiplerini de 2 ayrı grupta toplayarak sundu. Birinci grup, müşterilere sistem kurulumu sırasında verilecek hizmetleri (danışmanlık, kurulum, eğitim ve destek), ikinci grup ise kurulum sonrasına verilecek hizmetleri (güncelleme, bakım ve destek) oluşturdu.
Bu çözümlerin temel eksenini oluşturan Hastane Bilgi Yönetim Sistemi (HBYS) , sağlık kurum ve kuruluşlarında, kaynakların yerin de kullanılması, gelir giderlerin izlenmesi, kaçakların önlenmesi, eksiksiz tıbbi ve mali takip, tıbbi cihazlarla entegrasyon (LBYS), muhasebe, personel ve özlük, satın alma, depo, ambar ayniyat, demirbaş ve kurum içi evrak hareketi kayıtlarının tutulabilmesi, kurumlarda randevu alma için oluşan karmaşalığın giderilmesi amacıyla oluşturulmuş ileri teknoloji çözümlerini kapsadı.
Gelecek Parkı (Future Parc) Sanayinin yatırım ve zaman isteyen ArGe projelerini, üniversitelerin nitelikli beyin gücü ve akademik tecrübeleri ile biraraya getirerek, gelecekteki işbirliklerinin başlangıç noktası olması hedefiyle, fuarda “Gelecek Parkı” oluşturuldu. Gelecek Parkı ile, 11 büyük üniversitenin teknoloji geliştiren kürsü ve birimlerini sanayi kuruluşları ile buluşturulması hedeflendi. TÜBİTAK-BİLTEN, TÜBİTAK6. Çerçeve Programı, TÜBİTAKTİDEB, TTGV, Boğaziçi Üniversitesi, İTÜ, Bilkent Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, Işık Üniversitesi, Ahmet Yesevi Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Koç Üniversitesi, Doğuş Üniversitesi, Yeditepe Üniversitesi, Çukurova USAM'a bağlı akademisyenler, bilim adamları ve öğrenciler projelerini sanayi kuruluşlarıyla paylaştılar.
Nasıl bir e-Devlet ? İlk kez geçtiğimiz yıl 24 kamu kurum ve kuruluşu ile gerçekleşen, ülke gündeminde uzunca bir süre yer alan eDevlet teması, bu yıl 34 kamu kurum ve kuruluşunun uygulamaya koyduğu ve geliştirdiği 100'ü aşkın 'edönüşüm Projesi' ile CeBIT eurasia Bilişim’de yer aldı. CeBIT eurasia Bilişim kapsamında ele alınan 'eDevlet Tematik' bölümünde bu yıl pek çok ödüllü proje sergilendi. Avrupa Komisyonu tarafından düzenlenen 2003 yılı eDevlet konulu eAvrupa ödüllerinde 357 proje arasında finale kalan “eGümrük” projesi ve ABD'de 2003 Computerworld Honors 21.Yüzyıl Başarı Ödülleri'nde “Devlet ve Kar Amacı Gütmeyen Organizasyonlar” kategorisinde birincilik ödülü alan “Internet Vergi Dairesi” uygulaması da eDevlet tematik bölümünde yer aldı. Dışişleri Bakanlığı, CeBIT Bilişim Fuarı'nda açtığı standta, bakanlık bünyesinde kullanılan bilişim teknolojilerini (merkez ile dış temsilcilikler arasında kullanılan haberleşme programları) ve yurtdışında yaşayan vatandaşlara yönelik bilişim teknolojileri destekli hizmetlerini tanıttı. Dışişleri Bakanlığı'nın iç ve dış yazışmalarının otomasyonu ve arşivlenmesinde kullanılan 'Belge Arşiv' programı, yurtdışında yaşayan vatandaşların kullanabileceği 'eKonsolosluk' otomasyon programları ve 2003 yılında uygulamaya geçen 'Sanal Konsolosluk' projesi de ziyaretçilere uygulamalı olarak tanıtıldı. Bu yılki 'eDevlet Tematik' bölümünde ayrıca başta Başbakanlık, Milli Eğitim, Dışişleri, Sanayi ve Ticaret, Tarım ve Köy İşleri, Kültür ve Turizm, Maliye Bakanlıkları ile Gümrük, Hazine Müsteşarlığı, SSK, Afet İşleri Genel Müdürlüğü ve DİE gibi kurumlar uygulamalarını tanıttılar.
e-Belediye eBelediye tematik bölümünde yer alan belediyeler, kentlerinde yaşamı kolaylaştıran çözümleri; Elektronik Hizmet Projeleri, Kent Bilgi Sistemi Uygulamaları gibi yaygınlaşan uygulamaların yanı sıra, vatandaşlarla etkileşimi, karar verme süreçlerine katılımı artırmaya yönelik eYönetişim uygulamaları ile ilgili tasarımlarını ziyaretçilerle paylaştılar. Fuarın eBelediye bölümünde belediyelerin yanı sıra, belediyelere yönelik Bilgi ve İletişim Teknolojisi üreten ya da hizmet sunan özel sektör kuruluşları da yer aldı.
|