HBYS’de Form Tasarımı Dinamik Formlar
Çözüm Programlarının tümünde kullanabilmek amacı ile geliştirilmiş, her kullanıcının kendine özgü tasarımını yapacağı seçeneklerin işlendiği formlardır. Kurumlarda hazırlanan tüm matbu formların, her bir kullanıcının istediği tasarımda sisteme yüklenebilmesini, yapılacak işlemleri görsel olarak hazırlanabilmesini amaçlar.
Özellikle hasta takip modülünde kullanılan dinamik formlar, bir matbu formda yer alan istemlerin (hizmetlerin) görsel olarak hazırlanmasını sağlar. Hasta takibin, evrak mönüsü altındaki, istem yapılan her alt mönüsünde kullanılabilir. Hasta kartı ekranda iken, F11 tuşuna basılarak Hastaya verilecek istemlerin görsel formda işlenebilmesi için öncelikle ilgili formların tasarlanması gerekmektedir. Eğer F11 tuşu CTRL ile birlikte kullanılır ise, son hazırlanan istem formu, veri giriş için ekranda görüntülenir. SHIFT ve CTRL tuş çifti ile birlikte çağırılır ise, önceden hazırlanmış dinamik form tasarımları listeden seçmek üzere görüntülenir. ALT ve CTRL tuş çifti birlikte kullanılır ise, yeni bir form tasarlamak üzere boş form ekranda görüntülenir.
Yeni Form TasarımıYeni bir form tasarımı yapmak için kullanılır. Hasta kartında ALT ve CTRL tuşlarına basılı iken F11 tuşu kullanılır ise, yeni hazırlanacak form tasarımına bir isim girilmesi istenir. Önceden, hazırlanmış formlardan farklı bir isim verilir. Eğer, daha önceden tanımlanmış bir isim verilir ise, ilgili form ekrana getirilir. Yeni bir isim verildikten sonra, kayıtlı birleşik hizmet tanımlarının yer aldığı liste görüntülenir.
Kullanıcı buradaki listeden her hangi bir birleşik hizmeti seçebileceği gibi, hizmetleri kendisinin hazırlaması için liste bölümünü ESC tuşunu kullanarak geçebilir. Eğer birleşik hizmetlerden birisi seçilmiş ise, seçilen birleşik hizmetlere ait her bir hizmet için bir işaret kutusu olmak üzere, form tasarım ekranına yerleştirilir. Bu hizmetlere ait kod ve adlar da bu seçeneklerin açıklamalarına yerleştirilir. Kullanıcı dizayn modunda iken, ekran tasarımını kendi arzusuna göre yapar. Burada, tipik Windows işlemleri kullanılır. Her hangi bir işaret kutusu fare ile tutularak yeri değiştirilebilir, silinebilir ya da bağlı olduğu hizmet değiştirilebilir.
Her bir işaret kutusunun özellikleri, ilgili nesnenin üzerinde iken tasarım formunun yanında sağ yer alan özellik penceresi kullanılarak değiştirilir. Nesnenin içerdiği hizmetin açıklamasının değiştirilmesi için Caption özelliği, yeni bir istem hazırlanırken default olarak seçili gelip-gelmemesi için Checked özelliği, farklı bir renkte görüntülenmesi için ise, Color özelliğinin kullanılması gerekir. Ayrıca, KeyValue özelliği, ilgili hizmetin tablodaki HZ_KEY alan değerini saklar. Fare ile nesnenin üzerine gelindiğinde hangi ek açıklama gösterilsin isteniyor ise, bu metin Hint özelliğine yazılır. Son olarak, yazıların hangi yazı sitilinde gözükmesi isteniyor ise, font özelliği kullanılarak değiştirilir.
Ayrıca, ilgili seçim kutusunun hizmetinin değiştirilmesi için, işaret kutusunun üzerinde iken, F5 tuşuna basılarak, ekranda görüntülenen hizmet listesinden seçim yapılarak, ilgili kutunun içereceği hizmet değiştirilebilir. Form üzerine istenen sayıda yeni nesneler eklenebilir. Bu işlem için yine tasarım aşamasında ekranda yer alan tasarım mönüsü kullanılır.
Tasarım
mönüsünün üst bölümünde, dizayn ile ilgili düğmeler, alt bölümde ise forma
eklenebilecek nesneler yer alır.
Çözüm HBYS modüllerinin 2.0 versiyonundaki kullanılabilecek 7 farklı
nesne vardır. Ancak, İstem formlarında yalnızca işaret kutusu ile grup kutusu
kullanıldığı için bu iki nesne anlatılacaktır. Tasarıma eklenecek nesne üzerine fare ile gelinerek fareye tıklanırsa, ilgili nesne seçilmiş olur. Tasarım formunun yerleştirilmesi istenen bölgesine gelinerek, yine fare tıklanır ise, seçili nesne ilgili yere yerleştirilir.
Yukarıdaki örnekte olduğu gibi, tasarımı yapan kullanıcı tasarımına grup kutusu ekleyerek hizmetleri gruplar olarak ayırabilir. Bu grupların özelliklerini de, işaret kutusu özelliklerinin değiştirilmesi gibi, özellikler penceresini kullanarak değiştirebilir.
Kullanıcı ana tasarım formunun özelliklerini de değiştirebilir. Form üzerinde iken, farenin sağ düğmesine basarak, formun rengini, köşe veya kenarlarından tutarak da boyutlarını değiştirebilir.
Tasarım bitiminde, tasarım formu üzerinde yer alan Kayıt düğmesine, ya da eklenecek nesnelerin de bulunduğu Dizayn Formunun üst sol köşesinde yer alan disket şeklindeki düğmeye basarak yapılan değişiklikleri kaydeder. Ya da yapılan değişiklikleri kaydetmeden çıkmak istiyor ise, tasarım formu üzerindeki Kapat düğmesini kullanarak ya da nesnelerin de bulunduğu Dizayn Formunun sağ üst köşesinde yer alan çıkış düğmesini kullanarak, değişikliklerden vazgeçebilir.
Tasarımı hazırlayan kullanıcı sistem yetkili ise, kayıt sırasında, önceden aynı isimde farklı kullanıcılar için oluşturulmuş formlar var ise, bu formların silinmek istenip istenmediği kullanıcıya sorulur. Eğer cevap olumlu ise, farklı kullanıcılara ait aynı isimli tasarımlar silinir. Ayrıca, formun bir kopyası da genel form olarak farklı kullanıcıların doğrudan kullanabilmesine imkan verebilmek için, default olarak da kaydedilir. Önceden hazırlanan bir form, hasta kartından çağırılır. Kullanıcı hastaya verilecek hizmetleri işaretleyerek (ya da önceden işaretli olanların işaretlerini kaldırarak) kayıt düğmesine basar ise, hizmetler hastanın istemlerine işlenir. |