Sağlık Bakanlığı , 2014 yılına kadar yapacağı uygulamalara yönelik, belirlediği strateji ve hedeflerinde; Sağlık-NET Entegrasyonu, Sağlık-NET Sağlık Bilişim Standartları, İlaç Takip Sistemi gibi hizmet sunumunda teknolojik vizyon sağlayan, pratikte tüm işlemlerin güven, hız ve doğruluk içinde yürütülmesini sağlayan uygulamalar bulunuyor. Sağlık Bakanlığı Müsteşarlığı’nın çağın ihtiyaçlarını sağlayan, başdöndürücü bir hız ile ilerleyen teknolojik yenilikleri içeren uygulamalar hakkındaki düşüncelerini almak üzere Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Nihat Tosun ile bir söyleşi gerçekleştirdik.
Devamı
Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne tevdi edilen görevleri yerine getirirken, ileri ülkelerin sağlık sektörü anlayışında görülen gelişmeleri de dikkate alarak; ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetlerinin verimlilik ve etkililik esaslarına dayalı bir yönetim anlayışı ve kontrollü bir rekabet ortamı içerisinde sunulmasını sağlamak için, bu amaçla kendisine ayrılan kaynakların en etkin şekilde ve rasyonel kullanılması, ilkesiyle hareket etmesini öngörüyor. Çözüm Haber Dergisi olarak Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü Doç. Dr. İrfan Şencan ile bir söyleşi gerçekleştirdik.
Devamı
Sağlık Bakanlığı, 2014 yılına kadar yapacağı uygulamalara yönelik, strateji ve hedeflerini belirledi. 2014 vizyonu kapsamında beş ana başlık altında belirlediği stratejik hedeflerini gerçekleştirirken, son 5 yıl içindeki stratejik önceliklerini; Sağlık-NET Entegrasyonu, Afet Kurtarma Merkezi, Sağlık-NET Operasyon Merkezi, e-Sağlık İnsan Kaynakları ve Uzmanlığı, Veri Güvenliği ve Veri Madenciliği, Sağlık Bilişim Standartları, İlaç Takip Sistemi olarak sıraladı.
Yeni yönetim kapsamında, kamu kurumlarının stratejik planlamalarını hazırlamaları ve performansa yönelik bütçeleme sistemine geçmeleri zorunluluğu var. Bu çalışmaları bakanlıklar, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı ile organize bir şekilde yürütüyorlar. Biz de Sağlık Bakanlığı olarak bütün hazırlıkları tamamlama aşamasındayız. Önümüzdeki beş yıla yön verecek olan e-Sağlık Stratejisi Taslak Planı’ mızın yüzde 90'ı tamamlandı.
Devamı
Hastanelerimizin yazılım sağlama temelinde yürüttükleri çalışmalarda Bakanlığın hazırladığı Hastane Bilgi Sistemleri Alımı ve Çerçeve İlkeleri Dokümanı, yazılım, teknolojik altyapı ve diğer gerekler için bir çerçeve çizerek, teknik önerileri kapsayan bir yapı sunuyor.
Dokümanda belirtildiği üzere; çalışma bir şartname çalışması değil, şartname hazırlığı sırasında dikkate alınması gereken unsurları, önerileri içeriyor. Hastanelerimizin işlem hacmine ve sunacakları hizmet özelliklerine göre bu dokümandan yararlanarak, kendi ihtiyaçları doğrultusunda şekillendirmeleri gerekiyor. Ancak, hastane yöneticilerimiz kendi özgün şartnamelerini oluşturmaları yerine, hazırlanmış şartname örneklerini uygulama yanlışına düşüyorlar. Bu temelde Hastane Bilgi Sistemleri Alımı ve Çerçeve İlkeleri Dokümanı’nın rehber olma misyonu da ortadan kaldırılarak, ihtiyaç dahilinde olmayan donanım-yazılım satın alınması nedeniyle kamu zararı söz konusu olabiliyor.
Devamı
Sağlık Bakanlığı’nın Tele-Tıp Projesi; görüntüleme alanında uzman sıkıntısının hafifletilmesi, hasta memnuniyetinin artırılması, maliyetlerin, zaman ve iş gücü kayıplarının en aza indirilmesi, doğru teşhis ve tedavi işlemlerinin uygulanması ve hekimler arasında bilgi paylaşımının sağlanmasını hedefliyor.
Bu proje ile, görüntüleme hizmetlerinin hem bulunduğu yerden, hem de uzaktan verilebilmesi yolunda önemli bir adım atılması planlanıyor. Radyoloji ve patoloji alanında önemli bir veritabanı oluşmasıyla, elde edilen raporlar ve görüntülerin devlet ve eğitim araştırma hastaneleri tarafından eğitim amacıyla kullanılması amaçlanıyor.
Devamı
Geniş bant kablosuz iletişim teknolojilerinin gelişmesi ve yaygınlaşması, taşınabilir bilgisayarların küçülmesi ve pil ömürlerinin uzaması ile birleşince mobilitenin hayatımıza getirdiği kolaylıklar sınır tanımamaya başladı. Artık evinizde, iş yerinizde veya seyahatte, dünyanın herhangi bir yerinden bilgisayarınızdan veya telefonunuzdan interneti kullanarak bankanızdan kredi kartı borcunuzu ödeyebiliyor, hafta sonundaki konsere bilet alabiliyor, yemek ısmarlayabiliyor veya mağazadakinden daha ucuza alışveriş yapabiliyorsunuz.
45 nm yeni nesil Intel işlemcileri (Atom) kullanılarak üretilen taşınması daha kolay Netbook, UMPC (Ultra Mobile PC) ve MID (Mobile Internet Device) adı verilen taşınabilir bilgisayarlar, artık mobilitenin çok daha yaygın ve etkili kullanımını sağlıyor. Mobil platformlara yönelik uygulamaların artmasının da yakın gelecekte yaşam biçimlerimizde köklü değişiklikleri beraberinde getirmesi öngörülüyor.
Devamı