Sağlık ve Bilişimde Objektif Haber

  English
       Sisoft, DEİK delegasyonu ile Senegal'de
      

       Türkiye Dış Ekonomik İlişkiler Konseyinden, Sisoft yetkilisinin de katıldığı delegasyon, Senegal Ulusal Ticaret, Sanayi ve Ziraat Odaları Birliği (UNCCIAS) Merkezine ziyarette bulundu. Her 2 ülkenin ekonomik aktörlerinin işbirliği imkanlarının daha da arttırılmasını dileyen Türk İşadamları UNCCIAS Başkanı tarafından ağırlandı.
      

       Senegal Ulusal Ticaret, Sanayi ve Ziraat Odaları Birliği (UNCCIAS) başkanı Türkiye Dış Ekonomik İlişkiler Konseyinden, (DEIK) Sisoft yetkilisinin de katıldığı delegasyonu ağırladı. Dr. İhsan Şahin Başkanlığındaki delegasyonda yeralan işadamları,  2 ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için Senegal’e birkaç günlük bir ziyaret gerçekleştirdiler. Senegalo-Türk Başkanı’nın da hazır bulunduğu heyet, Ticaret Bakanı Alioune Sarr’ı ziyaret ettikten sonra, geçtiğimiz ay vefat eden Dakar Ticaret Odası Başkanı Mamadou Lamine Niang için Dakar Ticaret Odası’na taziye ziyaretinde bulundular.
 
       Dr. İhsan Şahin ve Serign Mboup dün işbirliği ile ilgili anlaşmaya imza attılar. Türk Ekonomi Bakanlığı tarafından dış ekonomik ilişkileri geliştirmek için kurulan DEİK ve UNCCIAS işbirliğini artırmak istiyor. CCBM CEO'su bu işbirliğinin hedefinin kazan-kazan olması gerektiğini vurguladı.
      

       Demokrasi ve devletin 15 Temmuz öncesine göre daha güçlü olduğunun vurgulandığını kaydeden Şahin, "Cumhurbaşkanımızın ve DEİK'in Senegalli muhataplarına selamlarını götürdük. DEİK olarak oradaki iş adamlarına, 'Türkiye ile ticaret yapmaya devam edin. Bunları büyüterek devam edeceğiz. Türkiye ile ticaret için bütün argümanlar mevcut. Darbe girişimiyle ilgili hiçbir endişemiz, sorunumuz yok. Bu girişim, bankacılık sistemimizi, ticareti, finansmanı hiçbir şekilde etkilemedi. Büyük projelerinizi lütfen bizimle paylaşın' mesajını götürdük" ifadesini kullandı.
      

       Ankara Senegal Büyükelçiliği Ekonomik Dairesi Başkanı Cheikh Diallo da ülkedeki ticaret açığını ve iki ülke arasında daha fazla işbirliği olması gerektiğini vurgulayarak, eşsiz bir aşamaya gelindiğini belirtti.
 
       UNCCIAS Başkanı Serigne Mboup, mevcut  durumdan farklı olarak tersine ticaretin de hedeflenmesi gerektiğini belirtti. Nitekim işbirliği anlaşması ile Dakar’ı Ankara’ya bağladığını belirterek Senegalli işadamlarının da  sadece Türkiye’den ithalatı değil  aynı zamanda da kendi ürünlerini  ihraç ederek bu pazara girmeleri gerektiğini ekledi.
      

       Türkiye, ekonomik kalkınmada bir model
 
       Cheikh Diallo şöyle devam etti: "Türkiye geleceğin yükselen gücü... Ekonomik kalkınma ve gelişmede de bir örnek. Senegal ile Türkiye arasındaki işbirliği alanlarının sağlık, enerji, tarım da dahil olmak üzere birçok alanı kapsaması gerekiyor. Türkiye son dönemlerde uluslararası ekonomi ve politikanın da vazgeçilmezi haline gelmiştir. Türkiye son yıllarda çok hızlı bir kalkınma ve gelişim süreci yaşamıştır. 2002 yılında kişi başına düşen gelir 3.200 usd (yaklaşık 1,8 milyon CFA) iken günümüze geldiğimizde kişi başı gelir 10.500 usd (5,8 milyon CFA) değerlerine ulaşmıştır. Türkiye oldukça sağlam, değişken bir ekonomik sistem inşa ederek uygulamaya koymuştur."
      

(27.09.2016)