Sağlık ve Bilişimde Objektif Haber

  English

Sağlık Bakanlığı Pardus Çalıştayı Gerçekleştirildi.

 

Açılış konuşmalarını Pardus Proje Yürütücüsü Abdullah EROLve ULAKBİM Enstitü Müdürü Mehmet Mirat SATOĞLU’nun yaptığı Pardus Çalıştayı'nda; Sağlık Bakanlığı ile, sağlık bilişimi alanında hizmet veren yazılım firmalarının, Pardus İşletim Sistemi ve açık kaynak alt projeleri üzerinde çalışacak uygulamaları geliştirmeleri, mevcut uygulamalarını uyarlamaları ve bu  sayede de sağlık birimlerinin Pardus kullanımının hızlandırılmasının amaçlamakta olduğu belirtildi.

Pardus Proje sunumunun ardından, Sağlık Bakanlığı Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürü Dr. M. Mahir ÜLGÜ, Sağlık Bakanlığı Pardus Yaklaşımı konulu sunumunu gerçekleştirdi.
 
Öğleden sonraki oturumda Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi Başhekimi, Dr. Murat ACAT, kurumlarını Pardus’a geçirmekte karşılarına çıkan sorunları paylaşırken, en büyük sorunlarının bazı yazıcıların sisteme tanıtılması esnasında yaşandığını söyledi. Konu hakkında söz isteyen Sisoft Donanım Uzmanı yapılan testlerde ve mevcut Pardus işletim sistemi ile çalışan kurumlarımızda Sisohbys ile belirtilen yazıcılarda sıkıntı yaşanmadığını iletti.

Bursa KHBGS Bilgi İşlem Yöneticisi Dr. Nizamettin KOCA'nın, işletim sistemi maliyetlerinin çok yüksek olduğunu, bu rakamlar ile kıyaslandığında HBYS’lere ödenen paranın az olduğunu vurgulaması üzerine Konu ile ilgili söz alan Sisoft Genel Müdürü Ömer SİSO, hizmet vermekte olduğumuz bir çok ilde web tabanlı ve merkezi hbys çözümlerimizi hayata geçirdiğimizi, sistemin web tabanlı olması nedeni ile de rahatlıkla ulusal işletim sistemimiz olan Pardus’da çalışabileceğini, bununda HBYS maliyetlerinin çok daha üzerinde olan işletim sistemi lisans maliyetlerini sıfıra indireceğini vurguladı. Veri tabanı lisans maliyetlerinin de gündeme getirilmesi üzerine, konu ile ilgili olarak Sisoft Genel Müdür Yardımcısı Dr. Nejat ÇAKMAK, merkezi veri tabanlı web HBYS uygulamalarının yüksek lisans maliyetlerinde en az Pardus işletim sisteminin sağladığı lisans maliyet avantajları nispetinde kurumsal maliyetlerde avantaj sağladığı bilgisini  katılımcılar ile paylaştı.
 
Çalıştay sonucunda Pardus İşletim Sistemleri üzerinde çalışacak sağlık bilişimi uygulamaların geliştirmeleri ve/veya mevcut uygulamalarını uyarlamaları sayesinde sağlık birimlerinin Pardus göçünün hız kazanacağı yönünde fikir birliğine varıldı. Son olarak Pardus'da çalışacak olan firmaların TSE tarafından akredite edilmek üzere başvurmaları gerektiği bildirildi.

 
(07.04.2016)