Sağlık ve Bilişimde Objektif Haber

  English

Bandırma Devlet Hastanesi HIMSS Stage 6 Olarak Akredite Edildi

 

Sisoft ve Oracle’ın Platin Sponsor olduğu, Sağlık Bakanlığı ve HIMSS işbirliğiyle düzenlenen HIMSS Türkiye 2015 EMRAM Eğitim Konferansı ve Fuarı Antalya’da Titanic Deluxe Belek Hotel’de 20-21 Mart tarihlerinde gerçekleştirildi. Sağlık bilişimi alanında faaliyet gösteren kamu ve özel sektör temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşen etkinliğe yerli ve yabancı bilişim firmaları ile hastaneler yoğun ilgi gösterdi.  Konferansın ana temaları kamu-özel ortaklığı projeleri, sağlık hizmetlerinde BT ve mobilite, birlikte işlerlik standartları, hastanın katılımı, kişiselleştirilmiş tıp,  genetik bilimi ve hasta güvenliğiydi.  Ayrıca etkinlik kapsamında  HIMSS EMRAM Stage 6 Dijital Hastane Ödülü almaya hak kazanan kamu hastaneleri açıklanarak ödülleri verildi.

Türkiye’deki ilk 2 HIMSS EMRAM Stage 6 derecesine sahip olan Sisoft, Balıkesir Kamu Hastaneleri Birliği Bandırma Devlet Hastanesi’nde de aynı çalışmalarla Stage 6 hastane sayısını 3’e çıkardı. Bandırma Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Muzaffer ŞENVELİ, İdari ve Mali Hizmetler Müdür Yrd. Mülkü SERBES ve Balıkesir Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Bilgi İşlem Uzmanı Volkan Yılmaz Stage 6 ödülünü Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci’nin elinden aldı. Şimdiki amaç ise Stage 6 Hastane sayısını artırırken, çalışmaları başlatılan Stage 7 hastanelere de sahip olmak.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Şuayip BİRİNCİ 2 yılda çok güzel işler başarıldığını ve son on yılda sağlık teknolojileri açısından çok ilerleme kaydedildiğini vurguladı. BİRİNCİ, “Bir sonraki HIMSS Konferansı’nda daha çok sayıda 6. ve hatta 7. Seviye hastane ile karşılaşacağız. Türkiye'deki hastanelerde verilen hizmet süreçlerini ölçülebilir hale getirmek amacıyla HIMSS ile yaklaşık 2 yıl önce protokol imzaladıklarını anlatan Birinci, "Tedavi açısından ciddi bir noktaya gelindi ancak bundan sonraki süreçte tedaviyi ölçmek ve süreci çok daha düzgün ve etkin yönetmek gibi bir hedefimiz var. Bu hedef için de sistemin iyi kayıt yapması gerekiyor, bunun olması için de hastanelerimizde kağıdın kalkması gerekiyor" dedi.
 
Birinci, hastanelerdeki kayıt sistemini dijital ortama taşımak için HIMSS ile çalışmalar yaptıklarını kaydetti. Bu doğrultuda 2014 yılında 200 hastanenin değerlendirmeye alındığını, 140'ın üzerinde hastanenin ölçümlerinin yapıldığını belirten Birinci, 5 hastanenin HIMSS'deki seviyelendirmeye göre 6 seviyesine çıktığını söyledi. 2014 Aralık ayından sonra 257 hastane değerlendirmeye alındı, 180'in üzerindeki hastanenin skorları hesaplandı. Bu yıl 6 hastanemizin seviyesinin 6 olduğu belgelendi. Bu dijital dönüşüm bizi, hastalarımız adına mutlu ediyor diye konuştu.

Birinci, 6 seviyesini, hastaya verilmiş tedavinin doğrulandığı, hangi saatte hangi ilaçların verildiğinin gösterildiği süreç olarak değerlendirdi. "Hedefimiz 7 seviyelerine ulaşmak, tamamıyla sıfır kağıtlı hastane yönetimi ve süreçleri tamamıyla izlenebilir hale getirmek" ifadesini kullandı.
 
Sistem doğrultusunda yıllar sonra bile hastanın ihtiyaç duyduğunda kendisine ait tüm bilgilere ulaşabilmesi gerektiğinin altını çizen Dr. Şuayip Birinci, vatandaş odaklı çalıştıklarına dikkati çekti. Birinci, sahadaki tüm hastaneler dijital ortama geçmediği takdirde ülke genelinde sağlıklı dönüşümün sağlanamayacağının altını çizdi.
 
Bütün sürecin kaydedildiği ve tedavinin doğru ölçüldüğü bir sistemin tüm hastanelerde gerçekleşmesini hedeflediklerini bildiren Birinci, "HIMSS'teki seviye ortalaması 3, bizim bugün itibarıyla yaptığımız testlerde seviye ortalaması 2,7. İnşallah çok kısa sürede bunu 5 seviyelerine taşımaya çalışacağız. Bu bizim için çok önemli bir hedef" diye konuştu.
 
Tedavi sürecinde hekim ve hemşire hatalarının da azalacağına dikkati çeken Birinci, sağlık alanında Türkiye'yi hayranlıkla izleyen ülkeler olduğunu, dijital hastane konusunda da birçok ülkeye öncülük yapmak istediklerini kaydetti.

HIMSS CEO’su H. Stephen LIEBER ise yaptığı konuşmada “Türkiye, sağlık hizmetlerinde bilgi teknolojileri kullanımı konusunda Avrupa liderliğine doğru hızla ilerliyor. Türkiye örneğini tüm dünyaya duyurmaya devam ediyoruz. Türkiye Avrupa’da 6. ve 7. Seviye dijital hastane alanında İspanya ve Hollanda’nın hemen ardından geliyor.  Bu durum ve 6. Seviye ödülü alan hastane sayısının yüksek olması, Türkiye’yi Avrupa’nın EMRAM açısından önde gelen ülkeleriyle aynı kategoriye yerleştirmiştir. Bugün burada bulunmaktan ve bu büyük başarıyı ülkeyi bu güçlü liderlik konumuna yönlendirmiş olanlarla birlikte kutlamaktan gurur duyuyorum” dedi.

İki gün süren konferansta Sağlık Bakanlığı, HIMSS ve özel sektörden yöneticiler, akademisyenler ve BT uzmanlarının moderatörlüğünü yaptığı oturumlar ve çalıştaylar düzenlendi. Dijital Hastanelerde Sürekli Servis için Güçlü Altyapı başlıklı oturumu yöneten Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürü Dr. M. Mahir ÜLGÜ hastanelerin EMRAM seviyelerinin açıklandığı oturumda da konuşmacı olarak yer aldı.

Fuaye alanında yer alan Sağlık Bakanlığı standında e-Nabız Kişisel Sağlık Kaydı Sistemi, Sağlık Yönetim Sistemi, Tele Tıp, Tele Radyoloji, Sağlık Bilişim Ağı ve İlaç Takip Sistemi tanıtıldı. Projeler Geliştirme Daire Başkanı Şahin AYDIN’ın e-Nabız ile yaptığı sunum katılımcılar tarafından beğeni topladı.
 
Etkinlik kapsamında ayrıca Oracle VP Gary BARNES, Dr. Şuayip Birinci, M. Mahir Ülgü ve Helsinki Üniversite Hastanesi CEO’su Janne AALTONEN’in yer aldığı “Günümüz Kamu Özel Ortaklığı Projeleri için En İyi Bilgi Teknolojileri Sunumu” adlı panelde, konuşmacı olarak yer aldı.
 
Sisoft Genel Müdürü Ömer SİSO yaptığı Focus Group toplantısında Sisoft’un dijitalleşmeye ve merkezi yapıya yönelik çözümlerini anlatan Bulutta Sağlık konulu sunumunu gerçekleştirdi.

Siso’nun sunumunun ardından Ordu kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Bilgi İşlem Sorumlusu Şükrü BAŞTÜRK Merkezi Yapıdaki HBYS Çözümleri adlı sunumunda merkezi yapıdaki HBYS’nin üstünlüklerini anlattı. Baştürk, Ordu ilimizde 7 ayrı HBYS firması faaliyet göstermekteydi. Farklı HBYS firmalarının farklı verilerinin bir araya gelerek bunun Genel Sekreterlik bazında Bakanlığa sunulacak şekilde süzelmesi çok zordu. Çünkü oluşturulan verilerin bir standardı yoktu. Bu amaçla merkezi bir veritabanı ve merkezi HBYS gerekliliğini 2013 yılının ilk yarısından itibaren planlamaya başladık, Merkezi HBYS ile kurum merkezine gönderilen tüm istatistiklerin merkezden tek elden hazırlanıp gönderilmesini sağladık. Bu durum aynı zamanda sağlık tesislerinde ayrı ayrı istatistik birimlerinin ve bu birimlerde çalışan personelin ihtiyaç olan diğer birimlere dağılımının yapılmasını sağladı. Bu sayede personel maliyetlerini de düşürmüş olduk. Ayrıca Merkezi faturalama birimi kurularak hekim ve yardımcı sağlık personelinin gerek mobil gerekse sabit ortamda otomasyon kullanımını kağıtsız yapması gerekliliğini doğurmuştur. Merkezi faturalama birimi halen il genelinde 40’a yakın personelle yapılan faturalama işlemi maksimum 15 personelle gerçekleştirilerek, uygulama, mevzuat birliği ve personel tasarrufu sağlanacaktır dedi.

Etkinlik sonrasında Müsteşar Yardımcısı Dr. Şuayip BİRİNCİ ve Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürü Dr. Mahir ÜLGÜ tarafından yapılan çekilişte 3 şanslı kişiye 3 adet iPad hediye edildi.
 

 
(23.03.2015)