Sağlık ve Bilişimde Objektif Haber

  English

Sisoft 1. Uluslararası Türkiye Sağlık Mezunları Kurultayı’nda

13 - 17 Haziran 2013 tarihinde 1. Uluslararası Türkiye Sağlık Mezunları Kurultayı WOW Airport Hotel’de gerçekleştirildi. Kurultayda Türkiye'de eğitim görmüş 26 farklı ülkeden yaklaşık 500 sağlık çalışanı bir araya geldi. Açılış konuşmasını TÜMSİAD Başkanı Dr. Hasan Sert’in yaptığı etkinlikte, başta Sağlık Bakanı Uz. Dr. Mehmet Müezzinoğlu, 22. 23. ve 24. Dönem Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, Yemen Sağlık Bakanı Ahmet Kasım El Arsi, Sudan Sağlık Bakanı İdris Ebu Garda ve Kosova Sağlık Bakanı Ferid Agani yer aldı.

 

Bilişim sponsoru olan Sisoft Sağlık Bilgi Sistemleri de, Dijital Hastane konsepti ve standıyla yurtdışından gelen sağlık profesyonellerinin ve hekimlerin dikkatini ilk günden çekti. Başta Sağlık Bakanı Uz. Dr. Mehmet Müezzinoğlu, 22. 23. ve 24. Dönem Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, Yemen, Sudan ve Kosova Sağlık Bakanları ve 26 farklı coğrafyadan gelen birçok sağlık profesyoneli Sisoft’un Dijital Hastane Platformu‘nu ziyaret ettiler. Sisoft’un web-tabanlı yazılımları Sisohbys, 3D PACS sistemi Sisopacs, mobil uygulamaları Sisomobile ile Hasta Gözlem & Eğlence Arayüzü uygulaması Sisopmi katılımcılar tarafından büyük beğeni topladı. Sağlık Bakanı Müezzinoğlu Sisoft'un ürünlerini beğendiğini dile getirirken, 22. 23. ve 24. Dönem Sağlık Bakanı Prof. Dr. Akdağ ise Sisoft çözümlerini beğenmesinin yanında HIMSS Analytics tarafından Stage 6 Hastane olarak akredite edilen Gazi Mustafa Kemal Devlet Hastanesi'ni yapılan çalışmaları görmek adına hastaneyi ziyarette bulunacaklarını belirttiler.

Sağlıkta model ülke olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Türkiye için Yemen Sağlık Bakanı Ahmet Kasım El Arsi "Türkiye'nin, sağlık hizmetleri başta olmak üzere son yıllarda birçok alanda yaptığı atılım, Yemen ve bütün dünya tarafından dikkatle izleniyor" dedi. "Türkiye'nin, sağlık hizmetleri başta olmak üzere son yıllarda birçok alanda yaptığı atılım, Yemen ve tüm dünya tarafından dikkatle izleniyor" diye sözlerine devam etti ve Türkiye'nin kaydettiği gelişimin Arap ve Müslüman ülkelerine de örnek olduğuna işaret ederek, "Yemen hükümeti olarak, sağlık hizmetlerinde Türkiye modelinden yararlanmak istiyoruz. Bu alanda işbirliği için ellerimizi siz Türklere uzatıyoruz" ifadesini kullandı. Müslüman halklar arasında ilişkilerin sevgi ve dostluk bağlarıyla geliştirilmesi gerektiğini vurgulayan Yemen Sağlık Bakanı, "Yemen adına, sağlık ve diğer alanlarda ortaklık yapmak için hazırım. Sağlık Bakanlığı olarak Türkiye'nin izlerini takip etmek istiyoruz" şeklinde konuştu.

 

Sudan Sağlık Bakanı İdris Ebu Garda, "Hepimiz Türkiye'nin başarılı deneyiminden istifade etmeye çalışıyoruz" dedi. Ayrıca Türkiye'nin Cenevre'de sağlık hizmetleri dalında yapılan oylamada en başarılı ülke seçildiğini hatırlatarak,  Türkiye'nin başarılı deneyiminden istifade etmeye çalıştıklarını belirtti. Sudan'ın Türkiye ile kadim ortak tarihine işaret eden Ebu Garda, şunları kaydetti:

 

"Türkiye Cumhuriyeti'nin Sudan'a verdiği hizmetler, sağlıkla sınırlı değil. Türkiye'ye eğitim, tarım, ekonomi hatta dış ilişkilerde yaptığı katkılar için teşekkür ederim. Açıkça söylüyorum, Türkiye tecrübesinden yararlanmak istiyoruz. Artık tüm dünyanın gözü Türkiye'nin bu hızlı ilerlemesi ve gelişiminde. Türkiye herkesin gıpta ettiği ülke olmuştur."

 

Kosova Sağlık Bakanı Ferid Agani, Türkiye'nin sağlık sektöründe bulunduğu noktanın gerçekten imrendirici boyutta olduğunu söyleyerek, bu noktada ortak projeler geliştirme, sağlık turizminde köprüler kurma organizasyonlarını birlikte gerçekleştirebileceklerini Türkiye'nin teknik ve bilgi desteğinin kendileri için çok önemli olduğunu vurguladı.

 

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu "Bugün sağlık hizmeti standartlarımız birçok gelişmiş ülkeyi yakaladı ve Türkiye artık dünyaya sağlık alanında örnek alınan bir model oldu" "Amacımız ve hedefimiz, sağlık vizyonumuzu küresel boyuta taşımak, sağlık insan gücüne küresel katkıda bulunmaktadır" dedi.

 

Müezzinoğlu, 1. Uluslararası Türkiye Sağlık Mezunları Kurultayı'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 2000'li yıllardan sonra sosyal politikalar alanında önemli gelişmelere imza attığını belirterek, bu çalışmalar içerisinde dikkati çeken hamlelerin başında da sağlık sektörü geldiğini söyledi.

 

Dünyanın sınırların kalktığı bir zaman diliminde ilerlediğini, ülkelerin politika oluştururken sadece kendi şartlarını esas almadığını anlatan Müezzinoğlu, sağlık hizmet kolunda dünya standartlarına uyum sağlamanın ve hizmetlerin dinamik yapıya oturtulmasının önemine işaret etti.

 

Türkiye'nin lider ülke olmak, dünya siyasetinde yön belirlemek ve farklı coğrafyalarda iz bırakmak için ürettiği hizmeti dünya ülkelerinde sunması ve paylaşması gerektiğini dile getiren Müezzinoğlu, "Bunun için sağlam bir üretim mekanizmanız, yetişmiş insan kaynağınız ve çağın gelişmelerini yakından takip eden bir beyin takımına ihtiyaç var. Hepsinden önemlisi sizi her daim destekleyen ve önünüzü açan güçlü bir siyasi irade bu hizmetlerin geliştirilmesinde başrol oynamaktadır" diye konuştu.

 

Bakan Müezzinoğlu, Türkiye'nin 10 yıl öncesiyle bugünkü tablosu arasındaki farkın ortada olduğunu ifade ederek, bilginin sevgi gibi paylaşıldıkça çoğaldığını ve bu sayede medeniyetler arasında köprüler kurulduğunu vurguladı.

 

Müezzinoğlu,  insanların aynı gökyüzünün farklı renkleri, aynı resmin başka desenleri olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:

 

"Türkiye'de sağlık alanında son 10 yılda önemli gelişmelerin kaydedildiğini hepimiz biliyoruz. Bugün sağlık hizmeti standartlarımız birçok gelişmiş ülkeyi yakaladı ve Türkiye artık dünyaya sağlık alanında örnek alınan bir model oldu. Sağlık sistemini geliştirmek isteyen ülkelerle ortak çalışmalar yürütüyor. Somali, Tunus, Fas, Yemen başta olmak üzere Pakistan, Sudan gibi birçok ülkeye sağlık hizmetleri götürüyor, tecrübe ve birikimlerimizi onlarla paylaşıyoruz. Bugün Kenyalı doktorlara acil vaka eğitim veren bir ülkeyiz. Güney Sudan'da anne çocuk sağlığının iyileştirilmesi için yardımcı oluyoruz. Bosna Hersek'te, Afganistan'da halk sağlığının korunması ve iyileştirilmesi için TİKA koordinatörlüğünde projeler üretiyor ve uyguluyoruz. Moğolistan'da anne ve çocuk sağlığı, Kazakistan'daki doktorlara nöropati eğitimi veriyoruz. Amacımız ve hedefimiz, sağlık vizyonumuzu küresel boyuta taşımak, sağlık insan gücüne küresel katkıda bulunmaktır."

 

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, millet, ırk, dil, din, renk ayrımı yapmadan adım attıkları her yeri kendilerinden bir parça, yurttan bir yer bilmenin anlayışıyla hareket ettiklerini anlatarak, bugüne kadar Türkiye'de sağlık eğitimi alarak mezun olan yabanı hekim sayısının yaklaşık 3 bin 500 civarında olduğunu bildirdi.

 

Bunların mezun olduktan sonra ülkelerine döndüklerinde Türkiye için birer gönüllü sağlık elçisi misyonu üstlendiklerine dikkati çeken Müezzinoğlu, şöyle konuştu:

"Türkiye'den mezun olmuş yabancı hekim ve diğer sağlık meslek mensuplarının buluşacağı bir platform olan Türkiye Sağlık Mezunları Kurultayı'nın ilkini bu yıl Türkiye'de düzenliyoruz. Önümüzdeki yıllarda da bu kurultay vesilesiyle sayıları her geçen yıl artmasından memnuniyet duyduğumuz bu gönüllü sağlık elçilerimizi ülkemizde buluşturmayı amaçlıyoruz. Bu kurultaylar sayesinde sağlık elçilemizin karşılıklı bilgi alış verişinde bulunma imkanı sağlanacak ve sağlık alanında karşılıklı tecrübe paylaşımı ve işbirliği imkanlarının temeli atılacaktır."

 

Müezzinoğlu, benzer kurultayların önemli bir etkisinin ise sağlık turizmine yapacağı katkılar olduğuna değinerek, Türkiye'nin ileri teknoloji kullanan ve fiyat avantajı sağlanan sağlık tesisleri sayesinde sağlık turizminde dünyanın gözde ülkeleri arasında yer aldığına dikkati çekti.

 

Türkiye'de "Yaratılanı severiz yaratandan ötürü" hoşgörüsünün yaşandığını belirten Müezzinoğlu, dünyanın her yerinden gelecek insanlara hizmet etme konusunda köklü bir geleceğe sahip olduklarını söyledi.

 

Bakan Müezzinoğlu, sağlıkta dönüşüm programı ile son 10 yılda kazandıkları tecrübeyi başta tarihi ve kültürel bağları bulunan ülkeler olmak üzere dünyanın çeşitli bölgelerindeki ülkelerle paylaşıp, buralarda yapılması planlanan sağlık reformu çalışmalarına katkıda bulunduklarını belirtti.

 

Sağlık alanlarındaki bilgi ve birikimlerini kardeş ve dost ülkelerle paylaşmaya devam edeceklerine değinen Müezzinoğlu, "Bu paylaşımlar sırasında ülkemizde eğitim alan yabancı sağlık personelinin kültürel gelişimimize yaptığı katkıyı ayrıca dikkatinizi çekmek istiyor ve onlara teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

 

Kurultay'da yabancı misyonların öğrencileri, katılımcılara mini bir müzik ziyafeti verdi. İki gün süren program, farklı etkinliklerle, konferanslarla ve seminerlerle devam ederken Sisoft Dijital Hastane Platformu'na sağlık profesyonellerinin ilgisi büyüktü.

 

Etkinlik resimlerini görmek için tıklayınız.

 

(17.06.2013)