Sağlık ve Bilişimde Objektif Haber

  English

Sisoft ICT Summit Eurasia - Bilişim Zirvesi 12 ye e-Sağlık, m-Sağlıkta Sonraki Adım Tematik Alanının Ana Sponsoru Olarak Katıldı

            Bakan Binali Yıldırım’ın Esenboğa Havaalanı’ndan videolu katılımıyla açılan ICT Summit Eurasia – Bilişim Zirvesi’12, uluslararası iş insanlarını bir ticaret sinerjisi içinde buluşturan dünyanın sayılı organizasyonlarından biri olarak kapılarını açtı. Yıldırım açılış konuşmasında “Bilişimin dışında kalmak hayatın dışında kalmaktır. Hiç kimse bilişimsiz kalmasın.” dedi. Zirve, üç gün boyunca 30 ülkeden 300 konuşmacı ve yaklaşık 7 bin dinleyiciyi ağırladı.

            Sonraki adım – Next Step” temalı ICT Summit Eurasia – Bilişim Zirvesi’12’nin açılış töreninde T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım aniden değişen programı nedeniyle Esenboğa Havaalanı’ndan videolu mesaj verdi. Açılış törenine ayrıca Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Dr. Tayfun Acarer, Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray, Samsung Electronics Kıdemli Başkan Yardımcısı Bum Cho Coo, Atos Türkiye CEO’su Orhan Akbulut ve İnterpromedya Genel Müdürü Güldane Taşdemir katıldı.

            Sisoft, 11-13 Eylül 2012 tarihleri arasında İstanbul Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte, e-Sağlık, m-Sağlık'ta Sonraki Adım Konferansı Ana Sponsoru olarak katıldı. ICT Summit Eurasia – Bilişim Zirvesi'12 süresince; Sisoft'un yeni nesil web-tabanlı yazılımları, bulut teknolojisi ürünleri ve mobil uygulamaları, Sayısal Hastane konseptine göre hazırlanan standında sağlık profesyonellerinin büyük ilgisini çekti. T.C. Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Ekrem Atbakan, Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürü Dr. Hakkı Öztürk, Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü, e-Sağlık Daire Başkanı Dr. Ünal Hülür ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Dr. Tayfun Acarer, Sisoft Dijital Hastane'yi ziyaret ederek onurlandırdılar.

            Bilişim şirketlerinin kendi ülke sınırları dışında iş birlikleri kurarak gerçekleştirdikleri başarılı projeleri ödüllendirmeyi amaçlayan ICT Summit Eurasia Awards’ın ödül töreni ise, ICT Summit Eurasia – Bilişim Zirvesi’12’in açılış günü olan 11 Eylül’de sahiplerini buldu. Sisoft Sağlık Bilgi Sistemleri ise, Azerbaycan ve KKTC'deki “Azerbaycan ve Kuzey Kıbrıs için Komple Sağlık Bilgi Sistemi Uygulaması” ile 12 Finalist arasında yer aldı. Ödülü Sisoft adına Genel Müdür Ömer Siso aldı. Açılışla birlikte ICT Summit Eurasia Ödülleri’nde ipi göğüsleyen projeler de açıklandı. Birincilik ödülü Hindistan için konum tabanlı sosyal ağ çözümü geliştiren Telenity’ye, ikincilik ödülü Riyad ve Damman’daki iki havalimanı için kaynak kullanım sistemi sunan TAV Bilişim Hizmetleri’ne, üçüncülük ödülü multimedya uygulamalarının entegre edildiği uygulama sunucu platformu projesiyle Netaş’a verildi. Jüri Özel Ödülü’nü ise, Bangladeşli çiftçiler için geliştirdiği sanal Pazar uygulamasıyla Bangladeş menşeili FSB aldı.

            12 Eylül 2012 Çarşamba günü gerçekleşen e-Sağlık, m-Sağlık'ta Sonraki Adım Konferansı'nın açılış konuşmasını yapan Sisoft Genel Müdürü Ömer Siso, Türkiye’deki Sağlık Bilgi Sistemi’nin Amerika’daki örneklerinden çok daha ileri gitmiş durumda olduğunu ve Sağlık Bakanlığı’nın dinamizminin sağlık bilişimini çok üst seviyelere taşıdığını kaydetti. Geçmişten günümüze Türkiye'deki teknolojinin yanı sıra, sağlık ve sağlık bilişiminin gelişim sürecine dikkat çeken Siso, geçmişe dair gerçekleşmesi mümkün olmayan hayallerini gerçekleştirdiğini ve bu hayallere yenilerini eklediğini ve eklemeye devam edeceğini belirtti.

Sağlık Bakanlığı, Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürü Dr. Hakkı Öztürk, “Bakanlığımız 2003 yılından bu yana sağlıkta dönüşüm programını uygulamaya başladı. Acil sağlık sistemleriyle ülkenin her yerine ulaşabiliyoruz. Uygulanan sağlık programlarında amacımız vatandaşın memnuniyetinin oluşması…” açıklamasını yaptı. Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Ekrem Atbakan da bu yılki zirvenin başlığının "Sonraki Adım" olduğunu vurguladı. “Sonrakinden daha sonrakileri de artık konuşup planlamamız gerekiyor, 75 milyon vatandaşın veri güvenliği ve mahremiyetinden hizmet kalitesine kadar her konuda üzerimizde yük hissediyoruz. Bundan sonraki süreçte de vatandaşımızı bu işin içine katmak istiyoruz. Daha fedakârca, matematiğe aykırı da olsa sıkı çalışmaya ihtiyacımız var” dedi.

Agnitio şirketinden Morten Hjelmsoe, sadece sağlığa odaklandıklarını dile getirdi ve Agnitio’nun ‘closing ve pull marketing’te lider bir firma olduğu yorumunu yaptı.

            Etkinlik kapsamında ‘Elektronik Sağlık Kaydı – Türkiye buna hazır mı?’ paneline Sağlık Bakanlığı’ndan Dr. Ünal Hülür, Sisoft’dan Dr. Nejat Çakmak, Türk Telekom’dan Erhan Kumaş, SGK’dan Hülya Akyürek, SRDC firmasından Prof. Dr. Asuman Doğaç, Sağlık Bakanlığı’ndan Şimşek Mert katıldı. Dr. Nejat Çakmak, bu işin sadece yazılım sektörüne bırakılamayacak kadar önemli bir iş olduğunu vurgularken, panelin moderatörlüğünü de yapan Dr. Ünal Hülür; düzenleme yetkisinin Sağlık Bakanlığı’nda olduğunu özellikle vurguladı. Bir sağlık verisi bir konumdan girildiği takdirde o artık her yerden ulaşılabilir olmalı. Herkesle birlikte çalışmaya varız” dedi. Erhan Kumaş, standardizasyonun yapılmasının Sağlık Bakanlığı için önem teşkil ettiğini dile getirdi. E-Sağlık, m-Sağlık'ta Sonraki Adım Konferansı kapsamında verilen ‘Mobil sağlıkta bizi ne bekliyor?’ ve ‘HBYS şirketleri için sonraki adım ne? panellerinde, SGK Hizmet Sunumu Genel Müdürü Adem Onar ‘e-sağlık /m-sağlık geri ödeme sistemleri ve bir adım sonrası’, PortalGrup Healthcare’den Elçin Tuncer Seyman ‘Dijital pazarlama sağlık se..ktörüne neler getirecek?’, Fütüristler Derneği Yönetim Kurulu üyesi Dr. Cenk Tezcan da ‘Sağlığa fütüristik bir bakış’ sunumlarını gerçekleştirdiler.

            Moderatörlüğünü Acıbadem Sağlık Grubu, IT Direktörü Kemal Kaplan'ın yaptığı "HBYS Şirketleri İçin Sonraki Adım Ne? " konulu panelde, Sisoft, Genel Müdür Yardımcısı Fatih Şahin, İstanbul Üniversitesi, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Alper Cihan ve Datasel, Genel Müdür Yardımcısı Rasim Çetin katıldı. Değişen ve gelişen teknolojiyi takip etmeyen firmaların yok olacaklarını belirten Şahin, bunun kurtuluşunun tek yolunun tüm yazılımların web-tabanlı ve mobil olmasından geçtiğini kaydetti.

 

Etkinlik resimlerini görmek için tıklayınız.

(14.09.2012)