Sağlık ve Bilişimde Objektif Haber

  English
 

OHSAD Sağlıkta Ortak Çözüm Toplantıları 3


            Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) tarafından düzenlenen ‘Sağlıkta Ortak Çözüm Toplantılarının üçüncüsü 25-29 Nisan 2012 tarihleri arasında Mardan Palace Antalya’da gerçekleştirildi.

Sağlık Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, İl Sağlık Müdürlükleri ve SGK üst düzey yöneticileri ile özel sağlık kuruluşlarının üst düzey yöneticilerinden oluşan yaklaşık 700 kişinin katıldığı kongrede Sisoft Sağlık Bilgi Sistemleri Destek Sponsoru olarak yer aldı.

Kurultay'ın açılış konuşmalarını OHSAD Genel Başkanı Dr. Reşat BALAT, SAYED Başkanı Prof. Dr. Hayreddin Yekeler, Antalya Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Selim EROL, Üniversite Hastaneleri Birliği Başkanı ve İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, Sağlık Bakanı Yardımcısı Agah Kafkas yaptılar. Sağlık Bakanı yardımcısı Kafkas yaptığı konuşmasında Türkiye'nin sağlık alanında birçok ülkeye model olduğunu belirtti. Devrimini tamamlayan ülkelerin, sağlıktaki dönüşümlerini ülkemiz önderliğinde gerçekleştirmek istediklerini de vurguladı.

Konuşmasında sağlık terörünün de altını çizen Kafkas şunları söyledi: "Sağlık terörüne kurban verdiğimiz şehidimiz, Ersin Arslan’ı burada anmadan geçmek sektör ve sektör çalışanları adına haksızlık olur diye düşünüyorum. Şehidimize rahmet diliyoruz. Bu vesile ile sağlık çalışanlarına yapılan saldırıların son olmasını temenni ediyoruz. Son olması için de bakanlık olarak elimizden gelen gayreti gösteriyoruz.  Yaşanan bu olaydan sonra yeni bir eylem programı hazırladığımızı belirtmek istiyorum. Bu şehidimizle birlikte bakanlığımızda üst düzey bir çalışma başlattık. " dedi.

            OHSAD Genel Başkanı Dr. Reşat Balat, kongrenin açılış konuşmasında sektörün bu büyüklüğe gelmesinin mevcut siyasi iradenin bir sonucu olduğunu belirtti. Balat, "Küçük işletmelerin hedefsiz bırakılmaması; rekabetin kurallarının ihlal edilmemesi ve asimetrik büyümeye yol açılmaması için mutlaka ve mutlaka küçük işletmelerin önlerinin açılması lazım. Çünkü sektördeki yeni oyuncular, onları rekabetin içinde küçük kalmasına sebep oldu. '' dedi.

Acil servislerle ilgili çok ciddi sıkıntıları olduğunu belirten Balat, ''Siyasetin bu konudaki hassasiyetini biliyoruz. Ama bir ülkede ki insanların yüzde 30'ndan fazlası acilden giriş yaparsa, burada ya işletmede kirlilik vardır, ya vatandaşın kötü kullanımı vardır ya da her ikisi birden. Bunun önüne geçmek lazım. Yüzde 30 un acilden girmesi durumunda acil fiyatları insan onurunu incitecek kadar düşük kalıyor.Bu nedenle de gerçek acil hastalara düzgün hizmet verilemiyor. Gerçek hastalar ortalarda kalıyor. Dünyada acilden girişleri yüzde 10un üzerinde olan bir ülke ve kurum herhalde yoktur. En azından yüzde 10a kadar olan bölümünde yeterli ücretler verilsin. Onun dışında ki kısımda da eğer bir suistimal varsa cezalandırılsın ama bu şekilde bu hizmetleri acillerde sunmamıza adeta imkan yok. Gerek vatandaşların gerekse işletmelerin acillerde ki suistimallerinin önlenmesi lazım.'' dedi.

 

Hekim ve sağlık personeli konularında da ciddi sıkıntıları olduğunu dile getiren Balat, Dünya'nın her yerinde devletin, özel kurum ve kuruluşlara eleman yetiştirdiğini, ancak ülkemizde kendilerinin devlete eleman yetiştirdiklerini vurguladı. Balat bu konuyla ilgili sıkıntıyı şu şekilde belirtti: “Bizim yoğun bakım hemşiresi yaptığımız bir elemanı kamu kuruluşları ambulans hemşiresi yapabiliyor veya bizim ameliyathane hemşiresi yaptığımız bir elemanı acil hemşiresi yapabiliyorlar. Yani bizden aldığı, bizim öğrettiğimiz yeteneklerine haiz yerlerde çalıştırılamıyorlar. Bunlar işletmelerimizin önündeki çok ciddi engeller. Bu sıkıntıların biran önce kalkmasını istiyoruz.” dedi.

 

            Ülkemizin, sağlık turizmi alanında ki başarısının altını çizen SAYED Başkanı Prof. Dr Hayrettin Yekeler, Ankara ve İstanbul gibi illerimizdeki hastanelerimizde Kosova, Bosna Hersek, Azerbaycan, Sudan, Yemen, Irak, Somali ,Libya gibi ülkelerden kültür birliği içerisinde olduğumuz kardeşlerimizin şifa bulduğundan söz etti. Yekeler, sözlerine şu şekilde devam etti: “SAYED olarak bizler sağlık turizmini önemsiyoruz. Özel hastaneciliğin geleceğinde ve ülke ekonomisinin gelişiminde çok büyük katkılar sağlayacağına inanıyor, bu alanda ciddi çalışmalar yapılması gerektiğini düşünüyoruz.”

 

            Üniversite Hastaneleri Birliği Başkanı, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, yaptığı açılış konuşmasında “Artık bilim için bilim öngörülse de, özellikle toplum için bilim yapılması isteniyor ve bekleniyor. Üniversitelerin topluma en çok dokunduğu, toplumla en çok bütünleştiği ve topluma bu hizmet fonksiyonunu en çok aktardığı alanlarda tıp fakülteleri ve tıp fakültelerinin uygulama araştırma merkezleri ya da diğer bir deyimle üniversite hastaneleridir.” dedi.

 

            Bütün sektörlerin birbirleri ile işbirliği içinde olmasının önemini vurgulayan Söylet, “Batılıların sinerji dediği, bir araya gelindiğinde ortaya çıkan o artmış etkiyi biz elbette bereket olarak nitelendirmeye ve bereketin peşinde koşmaya devam etmek zorundayız. Bu nedenle bir kez daha OHSAD’a ve değerli üyelerine, değerli yönetim kurulu üyelerine bu ortaklığı, ortak çözüm toplantılarında devam ettirdikleri için tekrar teşekkür ediyorum.” dedi.

 

 

            Sağlık hizmetlerinin sunumunda hep vatandaş odaklı hizmet anlayışı ile uygulamalarını sürdürdüklerinden söz eden, Antalya Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Selim EROL, “Sağlık hizmetlerine ulaşımın önündeki engelleri kaldırarak özel sektörün sağlık alanlarındaki yatırımlarını da bir nevi teşvik ediyoruz. Ortaya konulan yeni politikalarla hem özel sektörün önünün açılmasını hem de vatandaşlarımızın memnuniyetlerini de üst düzeye taşınmış olduk.” dedi. 

 

            Sağlık alanında yapılan suistimalleri etkili olarak önlemek için başlatılan ve 18 modeli içeren risk odaklı denetim üzerinden data madenciliği çalışmalarının bir kısmının tamamlandığını söyleyen Erol konuşmasını şu şekilde sürdürdü; “Söz konusu denetim sisteminde veriye dayalı, şeffaf etkin ve yerinde bir denetim sisteminin temellerinin atılması da hedeflenmektedir. Bu yöntemle denetimler daha etkili olacak, sağlık hizmetlerinin sürdürülebilir olması, suistimallerin önüne geçilmesi de sağlanacaktır.”

 

            Hastanelerde IT Uygulamaları paneline konuşmacı olarak katılan Oracle Sağlık Sektörü İş Geliştirme Direktörü Dr. Korhan An, sağlıkta bilişimin önemine dikkat çekti. An konuşmasında, “Sağlıkta bilişimin rolü çok büyük. Bilişimi aktif olarak kullanmanız lazım ki daha az harcayarak daha çok kazanma yolunda bazı adımlar atabilmiş olasınız.” dedi. An, sponsorlar arasında bulunan Sisoft’un da Oracle teknolojileri kullanan partnerlerinden biri olduğunu belirtti.  

 

 

            Sisoft Genel Müdür Yardımcısı Dr. Nejat ÇAKMAK, panelde ki konuşmasının başında, Özel hastanelerde ki insan profiline bakıldığında her sosyokültürel ve sosyoekonomik düzeyden insanın özel hastanelerden hizmet alabildiğini ve bunun sosyal devlet anlayışında çok gurur verici bir şey olduğunu vurguladı. Hastane bilgi yönetim sistemlerinde 70-80 tane firmanın bulunduğundan bahseden Çakmak, “Belki sektörün önemli oyuncuları bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar ama genelde sizler tarafından bakıldığında sanki herkes aynı hizmeti sunuyormuş gibi gözüküyor. Ama tabi burada bazı detaylar ve temel farklarla, güncel teknolojileri takip ederek öne çıkmak önemli oluyor.  Biz de daha çok mobil teknolojilere önem verdik. Hastane yöneticilerine mobilitenin özgürlüğünü sunmayı planladık.” dedi.

 

            Mobil yazılımların sağladığı kolaylıkları anlatan Çakmak, “Biz istedik ki çalışanlar, yöneticiler bilgiye zamandan mekandan bağımsız olarak her yerden ulaşsınlar. Bu yüzden mobil tarafta çalışan bir yazılım ürettik.” dedi.

 

            Bilişim sektöründe öncü firmamız Sisoft Sağlık Bilgi Sistemlerinin, Sağlık alanındaki yazılımları olan Sisohbys (Web tabanlı Hastane Bilgi Yönetim Sistemi), Sisopacs (Picture Archivingand Communication System), Sisoebys (Web-tabanlı Elektronik Bilgi YönetimSistemi), Sisomobile (iPad, iPhone ve Android Uygulamaları) katılımcıların beğenisine sunularak özel hastane yöneticileri tarafından büyük ilgi gördü.

 

            Sağlıkta Ortak Çözüm Toplantıları’nda Sağlık Sektörünün Geleceği, Sağlık Sektöründe Güncel Konular, Hastanelerde IT Uygulamaları, Özel Sağlık Sektörünün Geleceği Ve Sektörel Davranış, Acil Haller- Mevzuat, Hukuk Bakışı, Adli Tıp Bakışı, Trafik Kazaları, Uygulamalar, Uluslararası Sağlık Yatırımcılarının Türkiye Deneyimleri ve Beklentileri, Sağlıkta Yetişmiş İnsan Gücü, Eğitim, Planlama, Kaynak Kullanımı Ve Çözüm Önerileri ile ilgili konularda fikir alış verişleri yürütüldü.

 

Etkinlik resimlerini görmek için tıklayınız.

(02.05.2012)