Sağlık ve Bilişimde Objektif Haber

  English

YATIRIM VE FİNANS DÜNYASININ 300 DUAYENİ İSTANBUL’DA

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün’ün, EBAN Başkanı Brigitte Baumann, ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar’ın  açılış konuşmaları ile başlayan EBAN 2010 Yıllık Kongresi (European  Business  Angels  Network Avrupa İş Melekleri Ağı) 15-16 Nisan’da İstanbul WOW otelde yapıldı. 15 Nisan’da Çözüm Bilgisayar’ın sponsorluğunda “The Marmara Esma Sultan Yalısı”nda düzenlenen Gala Yemeği’nde 5. EBAN Ödülleri de sahiplerini buldu. Kongrenin Medya Sponsorlığu’nu Çözüm Haber Dergisi üstlendi.

İstanbul, 15-16 Nisan’da dünyanın en önemli kongrelerinden birine ev sahipliği yaptı.  EBAN 2010 Yıllık Kongresi, Avrupa’nın en büyük yatırım kuruluşlarını ve finansörlerini bir araya getirerek, beyin fırtınası yapma olanağı sağladı.

Kongre, Brigitte Baumann  (EBAN Başkanı), Claire Munck (EBAN Genel Müdürü),  Nihat Ergün (Sanayi ve Ticaret Bakanı), Murad BAYAR (Savunma Sanayi Müsteşarı), Prof. Dr. Ahmet Acar (ODTÜ Rektörü ve Teknokent Teknoloji Yatırımcıları Derneği  Yönetim Kurulu Başkanı), Mustafa Kızıltaş (Teknopark Genel Müdürü ve Teknokent Teknoloji Yatırımcıları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi), Tanıl Küçük (İstanbul Sanayi Odası Başkanı), Bill Reichert (Garage Technology Ventures (USA),  Sven Lingaerde (Endeavour Vision, ABD), Dr. Velling (Almanya Ekonomi ve Teknoloji Bakanlığı, Başlangıç finansmanı direktörü), Alphan Manas (Teknoloji Holding Yön.Krl.Bşk.Yrd.), Haluk Zontul (Teknoloji Yatırım A.S. Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi), John May (Dünya İş Melekleri Derneği Eş Başkanı (World Business Angels Association (WBAA)), Hendrik Brandis (Erken Girişim Sermayesi Derneği-Earlybird Venture Capital Association) Girişim Platformu Konseyi Başkanı), Bryan Watson (Kanada Sermaye Meleği Derneği (Canadian Angel Capital Association), Cliff Reeves (Emerging Business Team, Microsoft, ABD) katılımlarıyla gerçekleştirildi.

Paralel oturumlarla devam eden kongrede, dikkat çekici uluslararası sunumların yanı sıra, hem yurtdışından hem de yurt içinden başarılı iş meleği örnekleri de dinleyicilerle paylaşıldı. İş Melekleri Yatırım Piyasasında Yeni Trendler, Yatırım için Gerekli Yerel Ekosistemler, İş Melekleri ve Sermaye Fonların birlikleri, Sınırötesi yatırım, ağlar ve girişimler, Yeni Başlayan İş Melekleri Nasıl Başlanmalı? Yüksek Öğretim Kurumları ve erken aşamada yatırım? Pazarda yenilikler: girişimlerin ve teşviklerde yeni ufuklar, Başarılı çıkış fırsatlarını geliştirmek, İş Meleği Ağı’ndan İş Meleği Fonuna/Erken Dönem, Finansman Fonuna dönüşüm konulu oturumlar gerçekleştirildi.

14 Nisan akşamı Türk Telekom’un sponsorluğunda düzenlenen Florya Beyti Restaurant’da Türk yemeklerini tadan konuklar Madrid’ten sonra İstanbul’da buluşmaktan mutlu oldular.

Birinci günün sonunda 15 Nisan akşamı Ataköy Marina’da özel olarak kiralanan Semiramis teknesiyle boğaz turu atan konuklar teknede düzenlenen kokteylle keyifli bir gezinti gerçekleştirdiler. Konuklar daha sonra Çözüm Bilgisayar’ın sponsorluğunda tarihi dokusu zarar görmeden, yepyeni bir görünüme kavuşan “The Marmara Esma  Sultan Yalısı”nda düzenlenen “Gala Yemeği”ne katıldı. İstanbul boğazının büyülü manzarası ve tarihsel zenginliklerin eşliğinde “Gala Yemeği”nde, EBAN Ödülleri de sahiplerini buldu. ‘En Çok Gelecek Vaat Eden Yeni Girişim’, ‘Yılın İş Meleği’, ‘Yılın Erken Finansman Yöneticisi/Takım Lideri’ ve ‘Yılın İş Meleği Grup Lideri/Takımı’ dallarındaki ödüllerin bu yıl 5.’si verildi.

EBAN’a üye yatırımcı kurum ve kişilerin yılda bir buluşarak bilgi alışverişinde bulundukları EBAN Yıllık Kongresi, 2000 yılından beri Almanya, İtalya, Fransa, Portekiz ve Hollanda gibi ülkelerin ev sahipliğinde gerçekleşti. EBAN Yıllık Kongresi’ne ev sahipliği yapmak üzere üç ayrı ülke tarafından verilen teklif dosyaları arasından Türkiye’ninki kabul edilmiş olup Kongre, 15-16 Nisan’da İstanbul WOW Otelde düzenlendi.

EBAN Yıllık Kongresi, Avrupa’nın en büyük yatırım kuruluşlarını ve finansörlerini bir araya getirmesinin yanı sıra, dünyada girişimcilerin erken dönem finansman sorununa çözüm olarak geliştirilen “*İş Meleği” kavramını da Türkiye’nin Yatırımcı İş Melekleri ile buluşturdu.

 

Geçtiğimiz yıl İspanya’nın Madrid şehrinde yapılan EBAN Kongresi’ni Türkiye’ye METUTECH-BAN (Teknokent Teknoloji Yatırımcıları Derneği)’nin detaylı ve özverili girişimleri ile getirdiklerini  belirten ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet ACAR, “İş Meleği kavramının Türkiye’deki uygulaması, ODTÜ ve ODTÜ Teknokent tarafından geliştirilmiştir. Bu amaçla, Teknokent Teknoloji Yatırımcıları Derneği (METUTECH-BAN) kurulmuştur ve teknoloji alanında yatırım yapmak isteyenleri dernek çatısı altında bir araya getirmektedir. Amacı teknoloji tabanlı girişimcileri, (dernek üyesi) Yatırımcı İş Melekleri ile buluşturmak olan METUTECH-BAN, Avrupa’nın en büyük yatırım kuruluşlarını ve finansörlerini İstanbul’da ağırlamaktan gurur duyuyor” dedi.

Türkiye’de iş meleği kavramının henüz tam anlamıyla yerleşmediğini ve bu açıdan da kongrenin Türkiye’de bilincin artırılmasına yönelik önemli katkıları olmasını amaçladıklarını ifade eden Teknopark Genel Müdürü ve Teknokent Teknoloji Yatırımcıları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Kızıltaş, Türkiye’de hem kamuda hem özel sektörde iş meleği ve iş meleği ağı olduğunu ve bu çalışmanın teknolojik gelişme için kritik önem taşıdığını da ortaya koymak istediklerini söyledi. Gerek yatırım almak isteyen girişimcileri gerek bu ağda yer alabilecek yatırımcıları doğru şekilde bilgilendirmek ve ikna etmek gerektiğini, EBAN 2010 Kongresi’nin bu açıdan da hem Türkiye’deki bilinci artıracağı hem de uluslararası başarı hikayeleri ile bu konudaki bilinci artıracağı düşüncesinde olduklarını söyledi.

 

Kongrenin ikinci günü kapnış konuşmalarının ardından Melek Yatırımcılar ve girişimciler için düzenlenen eğitim çalışması ile son buldu.

Melek Yatırımcıların Bazıları

Teknokent Teknoloji Yatırımcıları Derneği’nin farklı alanlardan da önemli melek yatırımcıları var:

Murad Bayar – Savunma Sanayi Müsteşarı

Lütfi Varoğlu – SSM Uluslararası İşbirliği Daire Bşk.

Prof.Dr. Ahmet Acar (ODTÜ Rektörü)

Josef Kubin (Prota Yazılım Yön. Kr. Bşk.)

Cihan Candemir (Yüksel İnş. Yön. Kr. Üyesi)

İsmail Başyiğit (Milsoft Yön. Kr. Üyesi)

Ömer Siso (Çözüm Bilgisayar Yön. Kr. Bşk.)

Ümit Atalay (İnnova Yön. Kr. Üyesi)

Celal Sever (Cesaş Yön. Kr. Bşk.)

Erol Üçer (Gama Yön. Kr. Bşk.)

Prof.Dr. Ural Akbulut (ODTÜ Kimya Bölümü Öğretim Üyesi)

İşNet
Kurt&Kurt
Türk Telekom

 

NEDİR?

EBAN (European Business Network-Avrupa İş Meleği Ağı) Avrupa Komisyonunun İş Melekleri ve İş Meleği Ağları alanındaki politikalarının oluşturulmasında danışman niteliğinde çalışan ve dünya çapında üye kurum ve kuruluşları çatısı altında toplayan ve kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olma özelliği taşımaktadır.

İş Meleği: Kariyerinde belirli bir seviyeye yükselmiş ve alanında sahip olduğu bilgi ve ilişkilerini paylaşmaya istekli yatırımcı,

İş Meleği Ağı: Başlangıç aşamasında olan girişimcilere hem maddi kaynak hem de bilgi birikimi yönünden destek olmak isteyen yatırımcı kişilerin bir araya gelerek yatırımlarını planladıkları dernekler/kuruluşlar…

Bazı EBAN Verileri

Avrupa’da erken dönem yatırım pazarını temsil eden EBAN 250’den fazla uluslararası, yerel ve bölgesel İş Melekleri Ağları’nın üyeliklerini kapsıyor. 2008 yılı verilerine göre Avrupa’da 75 bin iş meleği bulunuyor ve iş meleği ağı sayısı ise 334. 2008 yılında 1063 yatırım anlaşması gerçekleştirilen EBAN’da toplam yatırım tutarı 220 bin avroyu geçmiş durumda. İş melekleri tarafından en çok yatırım yapılan alanlar ise şunlar: Bilişim ve telekomünikasyon, yazılım ve çoklu ortam, enerji ve çevre, sağlık ve perakende.

Etkinlik resimlerini görmek için tıklayınız.

(17.04.2010)