Sağlık ve Bilişimde Objektif Haber

  English

25. Bilişim Kurultayı, BİLİŞİM’08 Başladı.

“Yakınsama” sloganıyla düzenlenen Bilişim’08, 19 Kasım tarihinde Ankara Sheraton Oteli Kongre Merkezi’nde başladı. Üç gün sürecek etkinliğe on bini aşkın kişinin etkin katılımı bekleniyor.

 

Türkiye Bilişim Derneği’nin (TBD) siyasi irade, kamu ve özel sektör, akademisyenler ve öğrenciler ile STK’ların katılımıyla gerçekleştirdiği sektörün en önemli ve en yüksek katılımlı buluşması Bilişim’08 etkinliği, Ankara’da Sheraton Kongre Merkezi'nde başladı. Kurultay’ın açılış konuşmalarını TC Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım yaptı.

 

Cumhurbaşkanı Gül, yaptığı konuşmasında; “Dokuzuncu kalkınma planında ortaya konan vizyon bilgi toplumu olma yönündedir. Temel yasaların çıkarılmış olması ve Ar-Ge Yasası bilgi toplumu oluşturma yönünde atılan önemli bir adımdır. Artık Ar-Ge’ye bütçeden kaynak ayrılıyor. Milli kaynağın yanında bölgesel kaynaklar da var.

 

 

7.Çerçeve Programı’nın Türk Bilim adamlarının Avrupa içinde var olması açısından önem taşıdığının altını çizen Gül, “Türkiye sanayi devrimini geciktirmiştir ama iletişim devrimini anında takip ediyor. Türkiye’de 5-6 yıl önce üç tane teknopark varken bugün 30’u aşmış durumdadır.” dedi.

  

Türkiye’nin önemli bir coğrafyada yer aldığını belirten Abdullah Gül, “Stratejik öneme sahip Türkiye’nin sadece teknoloji transfer eden ülke olması kabul edilemez. Türkiye, teknoloji üreten, bilim üreten ülke olmak zorundadır. Türkiye’de sağlık alanında, dış işleri alanında çok güzel şeyler yapılıyor. Özel sektörün çok başarılı örnekleri var. Bütün çalışmaların birleştirilmesi ve entegre olması gerekli” diye konuştu.

  

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım yaptığı konuşmasında; “Aralık ayı içinde artık e-Devlet Kapısı açılıyor. Artık bürokratik devletten, elektronik devlete geçeceğiz. Bütün vatandaşlarımız hizmetleri ve ihtiyaçlarını daha kolay ve daha iyi bir şekilde sağlayacak. Bugüne kadar her şeyi eleştirdik. Ama bundan sonra her şeyi e-leştireceğiz” dedi.

  

Açılışa,Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı İ.Melih Gökçek, Türksat Genel Müdürü Özkan Dalbay,  Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, Intel Genel Müdürü Çiğdem Ertem ve Türk Telekom Genel Müdür Yardımcısı Celalettin Dinçer de katıldı. Açılışta Yaşam Boyu Hizmet Ödülü bu yıl ki sahibi Devlet eski Bakanlarından Tınaz Titiz’e verildi.

  

Etkinlikte bilişim sektörü açısından gündemde tutulması gereken önemli konular ele alınırken sektöre yön veren kişileri bir araya getiren platformlar oluşturuldu ve katılımcılar teknolojideki son gelişmeleri birinci ağızlardan dinleme ve inceleme olanağı buldular.

  

Ulusal Bilişim Kurultayı’n 25. kez toplandığı Bilişim’08 etkinliğinde 11. Bilişim Teknolojileri Işığında Eğitim (BTIE’11) ve 3. Spor ve Bilişim kongreleri de gerçekleştirildi. Ana teması “Yakınsama” olarak belirlenen etkinlikte 9 ayrı salonda toplantı ve oturumlar düzenlendi.

  

3.Spor ve Bilişim Kongresi’nde Gençlik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Atalay’ın da katılımıyla spor ve bilişimin ayrılmaz parçalar olduğuna dikkat çekildi. Ülkemizin gelecekte bu konuda dünyada öncülük yapacak fırsatlara sahip olduğunun bilinmesini sağlamak amacıyla FITA Başkanı Prof. Dr. Uğur Erdener’in yönettiği oturumda Olimpiyat Oyunları ve Türkiye tartışıldı.

  

“İletişim Teknolojileri Günü”nde, “İletişim Teknolojilerinin Ekonomik Verimliliğe Etkileri” değerlendirilerek,  “Mobil Devlet Uygulamaları Örnekleri” anlatıldı.

Türksat Genel Müdürü Özkan Dalbay’ın yönettiği “E-Dönüşümle Gelecek” oturumunda ise Riyad Büyükelçisi Naci Koru’nun da yer aldığı değişik kesimlerden konuşmacılar, e-dönüşümün çeşitli alanlardaki yansımalarını anlattılar.

 

Yazar Alev Alatlı’nın Edebiyat ve Bilişim konusunda konuştuğu etkinlikte, “Enerji Sektöründe Bilişim Teknolojilerinin Yeri” ve “Çevreci Bilişim” oturumlarında çevre için bilişimin önemi vurgulandı. “E-Oyun” başlıklı oturumlarda Türkiye’nin dünyaya açılması için bir fırsat olan e-oyun sektörü her açıdan ele alınıp vizyonel bir bakış açısıyla irdelendi. Düzenlenen törenle Bilişim Hizmet Ödülleri, sahiplerine verildi.

 

Gazeteci Mustafa Kutlay’ın moderatörlüğünde gelenekselleşen sektör STK yöneticilerini katıldığı STK Forum’un paralelinde 11. Bilişim Teknolojileri Işığında Eğitim Kongresi (BTIE) düzenlendi. BTIE’nin açılışına MEB Talim Terbiye Kurulu Başkan V. Merdan Tufan, Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdür Yardımcısı Hasan Terzi ve Eğitek Bilişim Hizmetleri Daire Başkanı Dr. Turan Şişman katıldı. Etkinlikte BTIE ile eğitim ilişkisi her yönü ile incelendi. TBD 2. Başkanı Prof. Dr. Murat Aşkar’ın yöneteceği oturumda BTIE’de Yeni Yaklaşımlar, daha sonraki oturumda ise uygulama örnekleri (e-Dershane, Uzaktan Eğitim, BT Sertifikasyonu: ECDL) anlatıldı.
 

“Intel Üniversitelerle Buluşuyor” başlıklı oturumda ise Intel firmasının gençlere yönelik projeleri tanıtıldı. Uşak Milletvekili Osman Coşkunoğlu’nun yönettiği “İnternet’in Geleceği: Ağ Toplumu” başlıklı oturumunda Türkiye’nin de kurucu üyesi olduğu Uluslararası Telekomünikasyon Birliği’nden (International Telecommunication Union–ITU) çağrılı konuşmacı yer aldı. 
 

“Coğrafi Bilgi Sistemleri” başlıklı oturumda kamu hizmetlerinde coğrafi bilgi sistemlerinin kullanımında gelinen nokta irdelendi, uygulamalar ve çözüm önerileri aktarıldı. SSM Müsteşarı Murad Bayar’ın açılışını yaptığı “Savunma Sanayii” konulu panelin yanı sıra TOBB Türkiye Yazılım Meclisi Başkanı Mehmet Akyelli’nin yönettiği “Ulusal Yazılım Endüstrisi ve Küresel Rekabet” oturumunda sektör temsilcileri görüşlerini paylaştılar.
 

 “Açık Kaynak Ülke Deneyimleri: Türkiye İçin Bir Gelecek mi?” başlıklı oturumda dünyadaki ve Türkiye'deki açık kaynak yazılım süreçleri ve deneyimler anlatıldı. TÜBİTAK tarafından geliştirilen milli yazılım Pardus ve kamudaki kullanımı ile başarı öyküleri, Pardus Proje Yöneticisi Erkan Tekman tarafından sunuldu. Pardus'un kullanıcısı Milli Savunma Bakanlığı’nın deneyimlerini katılımcılarla paylaşıldığı oturumda, dünya genelinde açık kaynak yazılım standartlarının savunucusu Open Document Format'ın Genel Müdürü Marino Marcich ile açık kaynaklı yazılımları destekleyen Sun Microsystem MySQL'in Başkan Yardımcısı Kaj Arnö de birer sunum yaptılar.
 

Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara’nın başkanlığında Afette Bilişim oturumu gerçekleştirildi. Oturumda konunun uzmanlarınca yapılan sunumlarda, afet yönetiminde bilişimin kullanıldığı projeler tanıtıldı.

Ayrıca Türk Dil Kurumu Başkanı Haluk Akalın’ın başkanlığında, bilişim, bilgisayar gibi sözcükleri türeten grubun üyesi TBD Onursal Başkanı Prof. Dr. Aydın Köksal’ın da konuşmacı olduğu “Matematiksel Bilgisayar Dili: Türkçe” oturumda, bilgisayar dili ile Türkçe arasındaki yakın ilişki irdelendi.

 

           DPT Müsteşar Yardımcısı Halil İbrahim Akça’nın oturum başkanı olarak katılacağı “BT Stratejisinin Dünü Bugünü Yarını” başlıklı panelde ülkemiz bilişim stratejileri tartışılacak.

           “İnternet Yönetişimi” başlıklı oturumda Türkiye’de sansür ve içerik düzenlemelerini inceleyen bir rapor sunulurken, “İnternet Yönetişiminde İnsan Hakları” konusu, konunun uzmanları tarafından irdelenecek. Bir diğer salonda ise bilişimde örgütlenme, “Bilişimde Örgütlenme Fırsat ve Zorlukları” panelinde masaya yatırılacak.

(21.11.2008)