Sağlık ve Bilişimde Objektif Haber

  English

3.e-Sağlık Kongresi Başarı ile Sona Erdi.

          

3.e-Sağlık Kongresi 5-9 Kasım 2009 tarihinde  Side Sueno Beach  Resort Hotel’de yapıldı. Sağlık Bakanlığı’nın Türkiye Bilişim Derneği’nin katkılarıyla düzenlediği e-Sağlık Kongresi’ne Sağlık Bakanlığı üst düzey yönetiminden, Maliye Bakanlığı’ndan, DPT’den, SGK’dan, TÜBİTAK’dan, Emekli Sandığı’ndan, hastane yönetici ve çalışanlarından 1000 kişi katıldı.

 Kongre’nin açılış konuşmasında, sağlık sektöründe yer alan aktörlere düşen görevin daha çok çalışmak olduğunu belirten Sağlık Bakanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanı Nihat Akpınar, e-Sağlık projelerinin yürütülmesinde Bakanlık ile birlikte her aşamasında, bütün bileşenlerine gönüllülük esasına göre katkı sağlayan özel sektöre de teşekkürlerini sundu. Akpınar, “Son yıllarda özel sektörümüzün sağlık bilişimi alanında gösterdiği gelişmeler, yakaladığı başarılar, teknolojik gelişmeler, yurt dışında bazı ülkelerde kullanılabilme çabaları da bizler için takdire şayandır.” dedi.

Dünyada e-Sağlık uygulamaları başarı oranı oldukça az olan, teknolojinin değişmesi ve gelişmesine  paralel olarak sürekli gelişen ve değişen türden projeler olduğunu belirterek, Sağlık Bakanlığı’nın bu güne kadar yapmış olduğu başarılı çalışmalar sayesinde e-Sağlık projesinin alt yapısının tamamlandığını söyledi.

Bakanlığın çalışma prensibini eşkenar dörtgene benzeten Akpınar, “eşkenar dörtgenin bir köşesinde Bakanlığımız, diğer köşesinde üniversiteler (birlikte çalıştığımız Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi) diğer bir köşesinde IT sektörü ve sivil toplum kuruluşları, diğer köşesinde ise Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, Devlet Planlama Teşkilatı, Tubitak gibi kurumlarla birlikte çalışabilirliktir. Bütün bunlar birlikte çalışabilirliğin ve veri paylaşılabilirliğin en güzel örneğidir.” diye konuştu.

Türkiye Bilişim Derneği Başkanı Doç Dr. Turhan Menteş yaptığı konuşmasında; Günümüzde kullanılan, bilgisayar, bilişim, yazılım, donanım alanındaki her teknolojiyi Türkiye Bilişim Derneği’nin hayata geçirdiğini belirtti. Turhan Menteş, “TBD, 1996 yılında kamu kurumları yararına çalışan dernek statüsü kazanmış, bu özelliğiyle toplumumuzda bilişim kültürünün yaygınlaşmasına büyük katkılar sağlamıştır.” dedi.

Sağlık alanındaki gelişmelerle ihracat yapacak duruma gelindiğini belirten Menteş, “Ülkemizde yaklaşık 30 yıllık bilişim sektörünün en büyük katkıcısı kamudur ve en iyi projeler kamu için yapılmıştır” dedi.

 

Kongrenin açılış konuşmasında Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Vekili Dr. Ekrem Atbakan, “Biz sağlıkçılar olarak bilgisayar sistemi olmadan da sağlık hizmeti vermemizin zorunlu olduğunu çok iyi biliyor, bütün meslek hayatımızı bu çerçevede yerine getiriyoruz.” dedi. Bilgisayar sistemlerinin teşhis, tedavi ve hizmet süreçlerinde doğruluk ve hızı artırdığını, özellikle sağlık alanındaki teknolojik desteğin çok önemli olduğunu vurguladı.

            

Kongrede hükümetin yaklaşık altı yıldan bu yana sürdürdüğü Sağlıkta Dönüşüm Programı ve bağlı olarak Sağlık-NET projesinin ağırlıklı olarak konuşulacağını belirten Ekrem Atbakan, vatandaşların hayatını kolaylaştıran, daha iyi daha kaliteli sağlık hizmeti ve karar desteği verme adına önem taşıyan bilişim sistemlerinin önemini anlattı.

 

“Kongreye katılanlar, kendilerini büyük bir savaşın beklediğini bilmelidirler. Bu sadece makamlarda sorumluluk noktasındaki yöneticilerimiz için geçerli değil, diğer personel içinde geçerlidir. Bizi bekleyen savaş elbette öyle kanlı bir savaş değildir. Biz iş yapma işleyişimizi, iş yapma mantığımızı geliştirmeliyiz. Bunu yaparken de sabır ve fedakarlığı da elden bırakmamalıyız.” dedi.

            

Açılış konuşmalarını çağrılı konuşmacı WHO, ITU, Sağlık Bakanlığı e-Sağlık Danışmanı Dr. Salah Mandil yaptığı konuşma izledi. Kongreye Mandil’in dışında Finlandiya’dan Paivi Hamalianen, İzlanda’dan Gunnar Alexander Olafsson, Danimarka’dan Lars Hulbek, Norveç’ten Kristian Skauli ve Kanada’dan Don Newsham katıldı.

           

ODTÜ’den Prof.Dr.Asuman Doğaç ve Tuncay Namlı, TestBATN (Sağlık Bilgi Sistemi yazılımlarının Sağlık-NET’e uygunluğunun ve birlikte Çalışabilirliğinin Test edilmesi) konusunda sunum gerçekleştirdiler.

           

Kongre kapsamında  Sağlık Bakanlığı yetkililerinin ve danışmanlarını yer aldığı  çok sayıda panel gerçekleştirildi. Dr. Nihat Yurt, Ahmet Özçam, İlker Köse, Emin Aydoğan, Yakup Arslan’ın katıldığı e-Sağlıkta Gelişmeler, Dr. Nihat Yurt, Dr. Mahir Ülgü, Ahmet Özçam, Yakup Arslan, Murat Gürel, Erdinç Sabur, Soner Kırıcı, İlker Köse ve Hakan Özer’in kataıldığı Sağlık-NET paneli gerçekleştirildi.

Dr. Mahil Ülgü’nün başkanlığı’nda yapılan Hastane Bilgi Sistemleri ve PACS konulu Özel sektör temsilcilerinin katıldığı panele firmamızdan Okan Küçükersan katıldı. Küçükersan, Hastane Bilgi Yönetim Sistemi’nde günümüzde öne çıkan, yakın gelecekte daha da önem kazanacak olan İş Zekası Uygulamaları hakkında bilgi verdi.

 

3.e-Sağlık Kongresi’nde ilk kez hukuk alanında da bir panel gerçekleşti. E-Sağlıkta Hukuk Paneli’ne Sağlık Bakanlığı, Bilgi Üniversitesi, Adalet Bakanlığı’ndan yetkililer katıldı.

Avrupa Birliği Programlarında e-Sağlık konulu panele Eski AB Komisyonu e-Sağlık Çalışma Grubu üyesi Diana Whitehouse, DPT’den Recep Çakal ve TÜBİTAK’tan Ebru Aköz katıldı.

e-Kimlik ve e-Reçete Uygulamaları konulu panelde, firmamızında paydaşı olduğu e-Reçete Uygulaması tanıtılarak Bolu İli pilot uygulaması hakkında bilgi verildi. Panele, İçişleri Bakanlığı’ndan Dr. Ahmet Sarıcan, TÜBİTAK’tan Oktay Adalıer, Sağlık Bakanlığı’ndan Ahmet Özçam ve Erdinç Sabur, SGK’dan Sami Kıraçlı katıldı.

 

Kongrede Bilişim Sponsoru CEO’su olarak konuşma yapan Yönetim Kurulu Başkanımız Ömer Siso, firmamızın ilk kurulduğu yıllardan günümüze kadar HBYS’ nin gelişim sürecini ve bu süreçte Çözüm Bilgisayar’ın aldığı önemli rolü anlattı.

 

Kongrenin 2.gününde DPT’den Recep Çakal’ın oturum başkanlığında düzenlenen “CEO Forum”a firmamız adına Okan Küçükersan katıldı. Küçükersan, başta CE belgesi alan Çözüm PACS olmak üzere firmamızın başarı öykülerini, yakın gelecekteki projelerini ve hedeflerini anlattı.

 

Paralel oturumlar bölümünde firmamızdan Mesut Kılınç tamamı türk mühendislerine ait olan Çözüm PACS 'ın tanıtımını gerçekleştirdi.

Kongreye Bilişim Sponsoru olarak destek veren firmamız standında Çözüm HBYS, Çözüm PACS ve diğer entegre sistemler tanıtıldı. Yoğun ilginin gözlendiği standımızda, en çok ilgiyi, dünyada eş zamanlı olarak ilk kez tanıtımının yapıldığı, Çözüm Medikal Asistan Uygulamasının çalıştığı Panasonic Toughbook CF-H1 Tablet PC, Çözüm Yönetim Uygulaması ve  Sağlık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, TÜBİTAK ile proje paydaşlığında sürdürülen e-Reçete Uygulaması gördü.

Etkinlik resimlerini görmek için tıklayınız

(09.11.2008)