Sağlık ve Bilişimde Objektif Haber

  English

Sağlıkta “Akıllı Kart” Uygulaması Başlıyor.

5 Ağustos 2008 tarihinde e-Reçete Uygulamasına yönelik olarak Bolu İzzet Baysal Devlet Hastanesi Köroğlu Ünitesi Toplantı Salonu'nda “Akıllı Kart” uygulamasının tanıtımı ve proje paydaşları ile tanışma toplantısı yapıldı.

Toplantıya
Sağlık Bakanlığı, TÜBİTAK, Bolu İl Sağlık Müdürlüğü, Bolu İzzet Baysal Devlet Hastanesi, SGK, (Sosyal Güvenlik Kurumu) Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü yetkilileri, Çözüm Bilgisayar ve Sentim yazılım firmaları yetkilileri, aile hekimleri, hemşireler ve eczacılar katıldı.

Toplantıya, proje paydaşlarından olan firmamızı temsilen, Genel Müdür Yardımcısı Fatih Şahin, Basın Yayın Halkla İlişkiler Müdürü Okan Küçükersan ve Yazılım Uzmanı Hüseyin Yiğit katıldı. Tüm paydaşların bir araya getirilmesi amaçlanan toplantıda, 1 Eylül itibariyle pilot uygulamaya başlanacak olan e-reçete ile ilgili olarak TÜBİTAK ULUSAL ELEKTRONİK VE KRİPTOLOJİ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ’nden (UEKAE) Uzman Araştırmacı Oktay Adalıer bilgi verdi.

Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü'nce 'Ulusal Tekil Tanımlayıcı ve Hekim Takip Sistemi' oluşturulması programı kapsamında yürütülen "Akıllı Kart" pilot uygulamasına yönelik olarak Bolu İzzet Baysal Devlet Hastanesi'nde kurulumlara da başlandı. Pilot uygulama sırasında çok sınırlı bir sayıda vatandaşın kimlik kartı Elektronik Kimlik Kartı ile değiştirilecek. Bolu ilindeki 68 eczaneye sistem kurulacak.

Birkaç yıl içinde nüfus cüzdanları ile değiştirilecek olan elektronik kimlik kartlarının birçok e-devlet uygulamasında kullanılması planlanıyor. E-devlet uygulamaları açısından bu kartlar ilk olarak Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nun kullanması öngörülüyor. Bu temelde Bolu ilinde pilot olarak hayata geçirilecek uygulama kapsamında HBYS (Hastane Bilgi Yönetim Sistemi) ve AHBS (Aile Hekimliği Bilgi Sistemi) üzerinde çalışmalara başlandı.

Çözüm HBYS’yi tüm modülleriyle birlikte kullanan Bolu İzzet Baysal Devlet Hastanesi’ndeki pilot uygulama sonuçlarına göre (elde edilen deneyimler) elektronik kimlik kartının hastane bilgi yönetim sistemi tarafındaki çalışmaları diğer kurumlara da taşınacak. Çözüm Bilgisayar adına pilot projenin yazılım tarafında proje koordinatörlüğünü yürüten Genel Müdür Yardımcısı Fatih Şahin ve Yazılım Uzmanı Hüseyin Yiğit yazılımın test çalışmalarının başarı ile sonuçlandığını, pilot uygulama ile daha kapsamlı bir test süreci sağlanacağını, adım-adım diğer illerde de hayata geçirilebileceğini belirttiler. Türkiye'de bir ilk olan ve e-Devlet uygulamaları açısından çok kritik bir öneme sahip projeyi bir an önce hayata geçirebilmek için çalışacaklarını belirterek, kamu-özel sektör-araştırma kuruluşları ile nitelikli bir projede birarada olmaktan mutlu olduklarını belirtti. 

Proje ile kağıt reçete yerine elektronik ortamda reçete kullanımı sağlanacak. Eczaneler, hastaların karnelerdeki reçetelere işlem yapmak yerine her hastaya verilecek olan elektronik kimlik kartları ile sisteme bağlanarak reçeteyi karta işleyecek. Hastalar, elektronik kimlik kartları elektronik ortamda yazılan ve sağlık personeli tarafından elektronik imzalanmış olan e-reçete ve e-raporlarını yazdırıp ilaçlarını eczanelerden herhangi bir belge taşımaya gerek almadan alabilecek. Hekimler bu kart sayesinde hastanın sağlık bilgilerini de görerek tedaviye bu bilgiler ışığında devam edecek. Eczanede, doktorun reçeteye yazdığı bilgilerin bilgisayara yeniden girilmesinin de önüne geçilecek, tek bir işlemde, eczacı hastaya ait reçete bilgilerinin tümünü görebilecek, böylece gereksiz formalitelerin de önü alınmış olacak.

Elektronik kimlik kartlarında çok sayıda güvenlik önlemi ile birlikte parmak izi, damar izi tanıma özelliği de bulunacak. Bu kimlik kartının yaygınlaşması ile birlikte, her Türk vatandaşının sağlık-net  portalına giriş yapıp kendisi ile ilgili mahrem bilgileri de içeren uygulamaları (muayene randevusu, Tele Konsültasyon vb) çalıştırabilmesi mümkün hale gelecek. 

Elektronik Kimlik kartı, kamu hizmetlerinin elektronik ortamda güvenli ve güvenilir altyapılar üzerinde vatandaş odaklı ve kaliteli olarak sunulmasını sağlayacak, vatandaşın günlük yaşamdaki iş ve işlemlerini kolaylaştıracak ve hızlandıracak. Aynı zamanda, hizmet sunumunda vatandaşların kimliğinin geleneksel yöntemler ile doğru olarak saptanamamasının getirdiği usulsüzlükler de önlenecek. Beşeri hataların minimuma indirilecek, zamandan tasarruf sağlanacak, gereksiz ilaç kullanımı kontrol altına alınarak sağlık giderleri azaltılacak, okunaksız hekim yazılarından kaynaklanan reçete hatalarının önüne geçilecek

 

Çözüm e-Reçete Uygulamasının Kullanım Klavuzlarını indirmek için tıklayınız.

 

Hekim

kayıt Kabul

Kullanıcı

Sistem Yetkili

 

       

 

(06.08.2008)