Sağlıkta E-Dönüşüm Toplantısı yapıldı Sağlık Bakanlığı ve BThaber Gazetesi/e-Devlet Dergisi işbirliği ile "Sağlıkta e-Dönüşüm" konulu "e-Devlet Dergisi Yuvarlak Masa Toplantıları 'nın 5."si 12 Mayıs 2008'de Ankara Swiss Otel’de gerçekleştirildi.
"Sağlık sektöründe e-dönüşüm ve bu alanda BT çözümleri" konularında katılımcıların görüşlerinin alındığı toplantıya aralarında firmamızın da bulunduğu sağlık sektöründe çözümler ve hizmet sunan firma yetkilileri ile birlikte Sağlık Bakanlığı'ndan Bilgi İşlem Daire Başkanı Nihat Akpınar, e-Sağlık Koordinatörü Dr. Nihat Yurt, HBYS'den sorumlu Dr. Mahir Ülgü, Dr.Songül Doğan ve Bakanlık danışmanlarından Yakup Arslan, Murat Gürel, Soner Kırıcı katıldı. Oracle adına Cem Şatana, Intel adına Cenk Tezcan, Cisco adına Vedat Tüfekçioğlu ve Sun temsilcisinin katıldığı toplantıya HBYS firması olarak Çözüm Bilgisayar, Datasel ve Birim Katıldı.
Yuvarlak masa toplantısında kamu tarafından sağlık alanında sunulan uygulamalar ve sonuçları, uygulanacak olan projeler hakkında ayrıntılı bilgilerin verildiği sunumlar yapıldı. Standartlar, Sağlık-NET'in getirdiği yenilikler, Merkezi Hastane Randevu Sistemi, Aile Hekimliği Bilgi Sistemi, Karar Destek Sistemleri, Tele-Tıp, Web uygulamaları vb konularda bilgi paylaşımını gerçekleştiren Sağlık Bakanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanlığı, öneri, değerlendirme ve beklentilerini sunan sağlık alanında çözüm ve hizmet üreten firmalarla biraraya geldi. Sağlıkta Dönüşüm Programı çerçevesinde e-Sağlık temelinde yürütülen çalışmalara ilişkin olarak düşüncelerini ileten firmalar gelecekteki uygulamalara da yönelik beklentilerini ilettiler. Sağlık Bakanlığı'nın çok önemli projelere imza atarak Türkiye'de ilkleri gerçekleştirdiğini belirten Firmamız Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Siso Merkezi Hastane Randevu Sistemi'nin devreye girmesi ile birlikte sektörün karşılaşacağı problemlere dikkat çekti. Hastane Bilgi Yönetim Sistemi'ne tam entegre randevu sistemlerinin (Telefonla Randevu, SMS ile Randevu, Wap İle Randevu, İnternetten Randevu, Kiosk Sistemi vb) hastanelerde kuyrukların azalmasına, işverimliliğinin artmasına yol açtığını, hastaların işlemlerini beklerken kaybedecekleri zamanın yeniden kazanıldığını belirtti. Randevu Sistemlerinin bir bütün olarak hastaya çok seçenekli randevu imkanı sağladığını söyleyen Siso, yıllardır bu temelde yapılan yatırımların ziyan olmasına neden olacak ve hastalara önemli ve kullanışlı bir alışkanlık olarak kazandırılan çağdaş uygulamaların kaybedilmesini doğuracak kararların sonuçlarına değindi. Randevuların en azından bir bölümünün halihazırda uygulamadaki çözümlerle yürütülmesinin getireceği yararı anlatan Ömer Siso, ulusal yazılım sektörünün gelişimi ve uluslararası alanda rekabette güçlü olması için yerli üretimlerin desteklenmesinin önemine de vurgulayarak, Çözüm Bilgisayar'da Tamamı Türk Mühendisleri tarafından üretilen ilk PACS'ın kullanımının ekonomik, işlevsel faydalarından örnekler verdi. Çözüm Bilgisayar Yazılım Uzmanı Onur Altındağ ise, Sağlık NET entegrasyonuna firmamız olarak hazır olduklarını, ancak zaman zaman gönderilen mesajların geri döndüğünü ve sunucu tarafında bazı teknik sıkıntılarla karşılaştıklarını söyledi. HL7 eğitimlerini de danışmanlık desteği ve kendi çalışmalarıyla ile tamamladıklarını belirten Altındağ, aldıkları eğitimlerde HL7 Entegresayon klavuzunda belirtilen mesajlaşmadan farklılıklarla karşılaşıldığını belirtti. |