Sağlık ve Bilişimde Objektif Haber

  English

Karabük Şirinevler Devlet Hastanesi

Türkiye’de ormanlık alan oranı en fazla il olan Karabük, adını üzerinde yaşadığı coğrafi ortamdan alıyor. “Kara” ve “Bük” sözcükleri, kara çalılık yer anlamına geliyor. Sanayisi DemirÇelik sektörüne paralel olarak gelişen, orman envali gelirleri çok yüksek olan Karabük, yüksek istihdam rakamlarına ulaşıyor. Ev pansiyonculuğunun ciddi ölçüde geliştiği Safranbolu’da kültür ve turizm kalkınmada önemli unsur oluyor.

Karabük Şirinevler Devlet Hastanesi Radyolojik Görüntüleme Merkezi ve Çözüm PACS’ın açılışı düzenlenen törenle yapıldı.

Açılış törenine Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Uzm. Dr. Orhan Gümrükçüoğlu, Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Öner Odabaş, Teftiş Kurulu Başkanı Muhammet Gedik, Vali Can Direkçi, Garnizon Komutanı Jandarma Albay İbrahim Gülpınar, Vali Yardımcıları Mustafa Tapsız, Baha Başçelik, Belediye Başkanı Hüseyin Erer, Belediye Başkan Yardımcısı Nedim Yılmaz, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Burhanettin Uysal, İl Özel İdare Genel Sekreteri Mehmet Uzun, İl Genel Meclisi Başkanı Hüsnü Özcan, İl Emniyet Müdürü Zekeriya Kahraman, İl Sağlık Müdürü Korkut Eren, T.S.O Meclis Başkanı Ahmet Soykök, T.S.O Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Akyüz, İl Genel Meclisi Üyeleri, Hastane Başhekimleri, Çelik İş Sendikası Genel Eğitim Sekreteri Ruhi Ayhan, Daire Müdürleri, Siyasi Parti Başkanları, Sivil Toplum Kuruluşlarının Başkanları ve Hastane çalışanları katıldılar.

Radyolojik Görüntüleme Merkezi ve Çözüm PACS'ın açılış töreninde bir konuşma yapan Şirinevler Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Murat Acat, sağlığın hayatın en temel yapı taşı olduğunu, alınan her nefeste, atılan her adımda bunun değişmeyeceğini belirterek; “Hastanemiz 12 Eylül 1970 yılında 110 yatak kapasitesi ile hizmet vermeye başlamıştır. 35 yıl boyunca SSK Hastanesi olarak sadece sigortalı vatandaşlarımıza hizmet vermiştir. Şubat 2005’te ise Hükümetimizin Sağlıkta Dönüşüm Programı çerçevesinde Sağlık Bakanlığı'na devrolunarak Karabük Şirinevler Devlet Hastanesi ismiyle tüm vatandaşlarımıza hizmet vermeye başlamıştır.

Üç yıl gibi kısa bir zamanda Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın temel ilkelerini kavramış kolay ve güler yüzlü sağlık hizmeti sunulur felsefesi ile büyük atılımlar yapmıştır; 10 yataklı Yoğun Bakım Ünitesinin hizmete girmesi, ameliyathanenin modernize edilmesi, Kanser Erken Teşhis ve Tanıma Merkezi'nin hizmete girmesi, Uyku Laboratuvarının açılması, Diyaliz Ünitesinin kurulması bunlardan birkaçıdır.

Son üç yılda Bakanlığımızın destekleri ile Hastanemize yapılan kalıcı yatırımların toplam maliyeti 10 Milyon YTL’dir. Kaliteli, hızlı ve uzun yıllar boyunca güvenilir bir şekilde takip edilebilir, sağlık hizmetinin sunulabilmesi için üç bileşenin bir arada bulunması gerekmektedir, bunlardan birincisi gerekli deneyim ve bilgiye sahip doktor ve yardımcı sağlık personeli, ikincisi çağın gerektirdiği tıp teknolojisi ile donatılmış fiziki mekanlar, üçüncüsü ise bilişim teknolojisidir.

Bugün açılışını yapacağımız Radyolojik Görüntüleme Merkezinde 2 Uzman Doktor, 10 Radyoloji Teknisyeni görev yapacaktır. Bu ünitede; 1,5 Tesla MR Cihazı, 4 Dedektörlü Multislice Spiral Tomografi, 2 adet Ultrason, 1 adet Doppler Kemik Dansitometri Cihazı, Dijital Röntgen Skopi, Mamografi Cihazları hizmet verecektir.

 

Bilişim teknolojisinin son ürünlerinden olan PACS sayesinde elde ettiğimiz radyolojik görüntüler çok kısa bir sürede doktorlarımıza ulaştırılacak, ayrıca uzun yıllar bilgisayarlarımızda arşivlenecektir. Bir örnek vermem gerekirse bugün hastanemize müracaat edecek röntgen çektirmiş olan bir hasta 10 gün sonra hastanemize tekrar geldiğinde doktorumuz 1520 sn içerisinde 10 gün önceki görüntüye ulaşabilecektir. Hastanemizde kullanılan bilişim teknolojisi sayesinde gerekli durumlarda tomografi ve MR’lar İstanbul’daki birkaç hastane ile Web ortamında konsülte edilebilmektedir” dedi.

PACS sayesinde çevre kirliliğinin önleneceğini ve önemli tasarruf sağlanacağını ifade eden Başhekim Acat; “Sistem sayesinde; 1 yıl içerisinde 70 Bin adet röntgen filmi, 4 Ton röntgen banyo suyu ile çevremizi kirletmemekteyiz. Ayrıca  sistem sayesinde her yıl 50 bin YTL tasarruf sağlayacağız.” dedi.

 

Açılış törenine katılan Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Uzm. Dr. Orhan Gümrükçüoğlu yaptığı konuşmada; Sağlık Bakanı’nın selam, saygı ve ba arı dileklerini getirdiğini söyleyerek insanın içini ısıtan güleryüzlü insanlarla bir arada olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Teknolojik cihaz ve medikal hizmetin Karabük’e kazandırılması nedeniyle birarada bulunduklarını söyleyen Gümrükçüoğlu Aile Hekimliği Uygulamasının bu güzel Anadolu ilinde de hayata geçilmiş olmasının sevindirici olduğunu söyledi.

Gümrükçüoğlu, “kıymetli başhekimimin konuşmasında dikkatimi çeken bir cümlesi vardı. Bu sağlıkta hizmete kolay erişim ve güler yüzlü bir tutumla karşılaşmak hedefini anlatan cümlesi idi. Hakikaten 5 yıldır birlikte sağlık hizmetini sunan, organize eden ve düzenleyen siz arkadaşlarımla birlikte bu anlayışla yurttaşlarımıza çok daha güzel, çok daha kolay hizmetleri sunulmasını  beraber  başardık.

           

Benim Karabük ilinde gördüğüm, başta Sayın Valimiz olmak üzere, hizmetli, hemşire, laboratuar teknisyeni arkadaşımdan, hekim arkadaşıma kadar bütün arkadaşlarımın çok büyük bir özveri ile gecelerini gündüzlerine katarak çalışmış olduklarıdır. Bu hizmetlerin meyveleri herkesin yüzlerinde görülüyor. Tüm çalışanlarımıza Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezi, 112 servisi, Bebek Dostu Hastane Unvanı, organ bağışında, Türkiye’ nin en önde gelen ili olması gibi özellikleri nedeniyle memnuniyet ve şükranlarımızı,  ifade etmeyi bir borç biliyoruz” dedi.

           

“Şu an itibarıyla ülkemizde 15 ilde Aile Hekimliği uygulaması var. Mümkün olabilirse 2008 sonunda 50-60 şehre daha ulaşmayı hedefliyoruz. Aile hekimliği uygulaması 2009'da ülkemizin tamamında hayata geçmiş olacaktır. Bu sayede hastanedeki sağlık personelinin yükü azalacak. Vatandaşlarımız aile hekimlerinde çözemedikleri konularda hastanelere gelecektir. Bu da daha dengeli, yaygın ve güzel sağlık hizmeti sunumu sağlayacak. Yurttaşlarımız artık hekime yılda 5 kez müracaat eder oldular. Bu oran 2003'de 2,5'di. Son günlerde gördüğümüz gibi sağlık ordusunun çalışanlarının yetersizliği sebebi ile, bu hizmeti vermekte sizler, bizler hepimiz zorlanmaktayız. Bütün gücümüzle sağlık hizmet ordusunu artırmaya gayret ediyoruz.

           

Doktor açığının giderilmesi konusunda, Bakanlık olarak önemli çalışmalarımız var. Özellikle değişik sebeplerden dolayı kamudan ayrılan uzman doktorlarımızı, yeniden bünyemize katarak Vilayetlerdeki uzman hekim sıkıntısını aşmak istiyoruz. Karabük, huzurlu ve Ankara’ya yakınlığı ile bilinen bir kent. Yapacağımız atamalarda tercih edilen bir İl olacaktır. Bu atamalarımızı Mart ayı itibariyle yapmak arzusundayız. Ayrıca aile hekimliğine geçiş döneminde de önemli çalışmalar kaydediliyor ve bu yönde ilk 15 İl arasında Karabük’te bulunuyor.

           

PACS ve görüntüleme merkezinin teknolojinin son imkanları ile birlikte düzenlendiğini görmek bizi ayrıca sevindirmiştir. Gelişmiş Avrupa ülkelerinde gördüğümüz enteresan bir özellik burada da uygulanmaya başlanmış.” dedi.

           

Karabük’ün genel yapısı ve sağlık hizmetleriyle ilgili bir açıklamada bulunan Vali Can Direkçi,  1937 yılında kurulan ve 71 yıllık bir Cumhuriyet Kenti olan Karabük’ün, daha çok Demir-Çelik Sektörüne dayalı büyüme gösterdiğini ve bu yönde kendi gelişimiyle birlikte Türkiye ekonomisine de önemli katkılar sağladığını söyledi.

           

Zor dönemler geçiren Karabük Demir-Çelik fabrikalarının sıkıntıları atlattığını belirten Direkçi, borsada yüzde yüz işlem gören Demir-Çelik sektörünün iddialı bir hale geldiğini söyledi. Karabük’ün DemirÇelik sektörünün yanı sıra, orman ürünleri açısından da zengin bir kent konumunda olduğunu söyleyen Vali Direkçi, ünlü tekstil fabrikalarını da bünyesinde bulunduran Karabük’ün özellikle Safranbolu turizmiyle de ön plana çıktığını belirtti. eşarımıza ve tüm Sağlık Bakanlığı personeline çok teşekkür ediyoruz.

Daha önümüzde yapacağımız çok iş var. Bunun bilincindeyiz. Aynı heyecan sürdükçe, aynı beklentileri karşılama arzusu devam ettikçe inşallah bunlar kısa sürede karşılanacaktır. 21. yüzyılın bilgi toplumu olma yolundaki hedeflerine, ülkemizin bu yöndeki çabalarına, Karabük İli koşar adımlarla ilerleyecektir. Her şey vatandaşımızın iyiliği, güzelliği, onun mutluluğu ve sağlığı içindir. Bundan sonra sağlıkla ilgili olarak, gerek Aile Hekimliği konusunda, gerekse tedavi edici hizmetler açısından arkadaşlarımızın en güzelini yapma gayretleri devam edecektir.” dedi.

           

Sağlıkta dönüşüm politikaları kapsamında sağlık alanında yapılan yeniliklerin ve atılımların en belirgin örneklerinin Karabük İlinde görüldüğünü belirten İl Sağlık Müdürü Korkut Eren yaptığı konuşmada şunlara değindi; “Sağlık Kurumlarımızın tamamı elden geçirilerek müracaat eden hastalarımızın ve hasta yakınlarımızın gerek tıbbi cihaz, gerekse personel açısından hastalıkta ve sağlıkta rahat edebileceği ortamların sağlanmasına çalışılmıştır. Bu çalışmalarımız halen de devam etmektedir.

           

Bu çerçevede 2007 yılı içerisinde İlimizde faaliyet gösteren tüm hastanelerimizde Diyaliz Üniteleri açılmış, kronik böbrek yetmezliği çeken hastalarımızın ayağına kadar hizmet götürülmüştür. Yine 2007 yılı içerisinde, Şirinevler Devlet Hastanemizin Yoğun Bakım Ünitesi elden geçirilerek modern bir Yoğun Bakım Ünitesine kavuşturulmuştur. Diğer taraftan yapılan çalışmalar neticesinde İlimiz, Bakanlığımız tarafından “Bebek Dostu İl” unvanını, Sayın Valimizin başlatmış olduğu Organ Bağış Kampanyası sonucunda ise, organ bağışı gönüllüleri 1810’u bularak nüfusa oranla Ülke genelinde birinci sırayı almıştır. 1 Şubat 2008 tarihi itibariyle de İlimizde Aile Hekimliğine geçiş yapılmış, Aile Sağlığı Merkezi ve Toplum Sağlığı Merkezi sorunsuz bir şekilde faaliyetlerine başlamıştır” dedi.

           

Radyolojik Görüntüleme Merkezi ve PACS’ın kurulmasının Karabük’te sağlık alanında yapılan teknolojik yeniliklerde önemli bir nokta olduğunu belirten Eren, “hizmetin sunulmasında emeği geçen herkesi tebrik eder başarılarının devamını dilerim” dedi.

           

Radyolojik Görüntüleme Merkezi ve Çözüm PACS’ın açılış kurdelasını Vali Can Direkçi, SB Müsteşarı Dr. Orhan Gümrükçüoğlu, SB Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Öner Odabaş, SB Teftiş Kurulu Başkanı Muhammet Gedik birlikte kestiler. Açılıştan sonra Radyolojik Görüntüleme Merkezi incelemelerde bulunan heyete Başhekim Dr. Murat Acat cihazlar ve sistemler hakkında bilgi verdi.

 

Çözüm PACS ve Çözüm Tablet PC uygulaması hakkında bilgi veren Acat, PACS’ın hastanelerinde devreye alınmasıyla birlikte arşivlenen hasta bilgilerinin modern teşhis yöntemleriyle incelenmesinin, hastanın geçmiş öyküsü ile karşılaştırmasının sağlandığını, çözünürlükleri bozulmadan büyütülerek görüntülerin üzerinde işlem ve ölçüm yapılmasının sağlandığını, birçok noktadan erişim sağlanarak aynı anda inceleme yapılabildiğini böylelikle konsültasyon imkanlarının artırıldığını  anlattı.

 

PACS’ın kullanılmaya başlamasıyla birlikte geleneksel film kullanımının hızla azaldığını, hastaların  ellerinde filmlerle hastane koridorlarında dolaşmalarıyla oluşturdukları görüntülerin tarihe karıştığını, ciddi maliyetler oluşturan film basım masraflarının yok olduğunu, bir yıl içerisinde 70 Bin adet röntgen filmi, 4 Ton röntgen banyo suyu ile çevreyi kirletmediklerini, böylelikle her yıl 50 bin YTL tasarruf sağlayacaklarını söyledi.   

 

Mobil platform uygulamasının ilk parçası olan Çözüm Tablet PC uygulamasının alt yapısının hazırlandığını, hastanelerindeki çalışanların hastane içindeki kendi masalarına bağımlı kalmadan, hastanın yanından onunla ilgili çok kritik bilgilere anında ulaşabileceklerini  söyledi.

 

Hekimlerin vizit gezerken hastalar ile ilgili olarak öğrenmek istedikleri bilgilere ellerinde taşıyabildikleri bilgisayarlarla kablosuz ağ üzerinden ulaşabileceklerini, istemlerini ve hastaya ait bazı bilgileri anında kaydedebileceklerini belirtti. Böylelikle yoğun tempo içindeki hekimlerin hastalara ilişkin düşüncelerini, isteklerini, teşhislerini unutmadan, hata yapmadan gerçekleştirebileceklerini, bilgi kaybının önleneceğini, tıbbi hata yapma ihtimalinin en alt seviyeye indirileceğini söyledi.

 

Hastalara verecekleri RFID çipli bilekliklere hastalara ait bilgileri kaydedebildiklerini, hekimlerin ve hemşirelerin hastaların yanına geldiklerinde bu bilekliklerdeki bilgileri okuyan tablet PC’ler ya da PDA (el bilgisayarı) aracılığıyla hastalara ait bilgilere ulaşabileceklerini, ilk olarak yatan hasta servislerinde uygulamaya başlayacaklarını anlattı.

(01.04.2008)