Sağlık ve Bilişimde Objektif Haber

  English

4.Ulusal Tıp Bilişimi Kongresi  Yapıldı

4.Ulusal Tıp Bilişimi Kongresi 15-18 Kasım 2007 tarihlerinde Belek-Antalya Susesi Hotel’de yapıldı.

Sağlık alanında bilgi teknolojilerinin kullanılmasının, vatandaşın sağlığını iyileştirmek, kaynakların daha verimli kullanılması, sağlık hizmetlerinde kalitenin artırılması, kamu kuruluşlarının toplum sağlığı ile ilgili daha doğru kararlar verebilmesi için gerekli olduğunu savunan Tıp Bilişimi Derneği, kurulduğu 1999 yılından bu yana kamuoyunu bu konularda bilgilendirmek ve farkındalık yaratmak, konu ile ilgili tarafların bir araya geleceği platformlar hazırlamak üzere çalışmalarını sürdürüyor.

Türkiye’de yaşayan herkesin sağlık düzeyinin gelişmesi için bilgi teknolojileri alanında çalışmalar yürüten, sağlık alanındaki sorunların belirlenmesi, çözüm yollarının araştırılması ve hayata geçirilmesi amacı ile faaliyet gösteren Tıp Bilişimi Derneği’nin dördüncüsünü düzenlediği  Ulusal Tıp Bilişimi Kongre’si uluslararası kongre etkisinde gerçekleşti.

Ana tema olarak “Sağlıkta Yeni Teknolojiler ve Mobilite” konusunun seçildiği Kongreye Hollanda, Danimarka, Yunanistan, Almanya’dan; EFMI (European Federation for Medical Informatics) Avrupa Tıp Bilişimi Federasyonu Başkanı Prof.Dr.George Mihalaş, Amsterdam Üniversitesi’nden Prof.Dr.Arie Hasman, Atina Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof.Dr. John Mantas gibi tıp bilişimi alanında önemli çalışmaları olan konuşmacılar da katıldı.

4.Ulusal Tıp Bilişimi Kongresi’ne, ODTÜ, Akdeniz Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, 9 Eylül Üniversitesi, Gazi Üniversitesi’nden akademisyenlerin yanı sıra, Sağlık Bakanlığı, SGK, Kamu İhale Kurumu, TÜBİTAK, sağlık kuruluşları yöneticileri ve temsilcileri ile özel sektör kuruluşlarının temsilcileri de konuşmacı olarak yer aldı.

Kongre’nin açılış konuşmasını yapan Kongre Başkanı Prof. Dr.Osman Saka; “Derneğimiz, ülkemizde sağlık bakımı ve sağlık yönetiminin iyileştirilmesine, Tıp Bilişimi kavramının ülke geneline yayılmasına ve toplumun bilinçlenmesine yönelik bakış açısını her yıl daha da güçlenerek geliştirmektedir. Bu bakış açısındaki misyonumuz daha kaliteli sağlıklı yaşam hakkının 21. yy insanı için devredilmez ve vazgeçilmez olduğunun farkındalığını yaratmaktır. Bu misyonu gerçekleştirmek için toplumu ve bu hizmeti sunan kurumları yönlendirme, birlikte çalışma ortamı yaratma çabası ve uğraşısı içindeyiz” dedi.

Sektörde hizmet sunan kamu ve özel sektör kuruluşlarının ilgi ve katkılarının hızla artmakta olduğunu görmekten mutlu olduğunu belirten Saka, “Derneğimiz bu alanda eğitim, işbirliği ve kurumsallaşma çabaları ile dolu 8 yılı geride bıraktı. Yapılan çalışmalar ile Tıp Bilişimi kültürünün daha geniş bir kitleye yayıldığı kanısındayız. Bunun en belirgin göstergesi bu salonu dolduran siz değerli katılımcılardır” dedi.

Kongre kapsamında, hastaların sağlığının iyileştirilmesini, sağlık hizmetlerine hızlı ve kolay ulaşılmasını, sağlık sektöründe yer alan tüm paydaşların kaliteli, verimli ve etkili hizmet sunabilmeleri koşulları sağlayacak; kablosuz teknolojiler, uydu teknolojileri, tablet PC, PDA, cep telefonu gibi araçların sağlık alanında kullanımı, hastane dışındaki hekimler ve ambulans ile iletişim, giyilebilir teknolojiler, uzaktan monitorizasyon gibi konulara değinildi. Kongre’de İlk kez “Hemşirelik Bilişimi” konulu bir panel de düzenlendi.

Ayrıca, sağlık bilgi sistemleri, elektronik sağlık kayıtları, telesağlık, sağlık bilgi standartları, sağlık kurumları yönetimi, sağlık hizmetleri ödeme ve kontrol sistemleri gibi alanlarda güncel gelişmeler de ele alındı. HL7 Türkiye tarafından düzenlenen HL7 kursu yapıldı. Aynı gün SGK Bilgi İşlem Dairesi’nin yönlendirdiği “Teknik Açıdan MEDULA” konulu çalıştay düzenlendi.

Şair ve yazar Sunay Akın’ın 16 Kasım’da yaptığı sohbet toplantısı büyük ilgi gördü. Hemen hemen tüm kongre katılımcılarının izlediği konuşmada Akın, katılımcıları tarihsel bir gezintiye çıkararak farklı anlatım tarzı ve mizahıyla katılımcılara keyif dolu dakikalar yaşattı.

Çözüm Bilgisayar, Tıp Bilişimi Kongresi’ne Platin Sponsor olarak destek verdi. Çözüm Bilgisayar LBYS (Laboratuar Bilgi Yönetim Sistemi) Müdürü Mesut Kılınç, 6 Kasım tarihinde PACS konulu bir sunum gerçekleştirdi. Mobil teknolojiler ile birlikte kongrenin ilgi çeken konularından olan PACS’ın temel konularını anlatan Kılınç, tamamı Türk mühendisleri tarafından geliştirilen Tek PACS’ı katılımcılara tanıttı.

Kongre boyunca Çözüm HBYS ile Sağlık Bilişimine yönelik diğer yazılım ürünlerini canlı demolar ile sunuldu. Çözüm HBYS ve LBYS Temel bileşenleri dışında: Tamamı Türk Mühendislerine ait Çözüm PACS / DICOM, Tablet Bilgisayar (Tablet PC) ve PDA için WEB uygulamaları ile hasta başı çözümleri, Randevu Sistemleri (Telefon, İnternet, WAP, SMS, www.kolayrandevu.com), Kiosk ve Turnike Uygulamaları, RFID'li Geçiş Sistemleri, WEB Tabanlı Evrak Takip sistemleri hakkında bilgiler verildi. 4. Tıp Bilişimi Kongresi’nin en çok ilgi çeken standı olarak dikkatleri üzerine çeken Çözüm Bilgisayar çalışanları, zaman zaman stantın tamamını dolduran katılımcılara bilgi vermekten mutluluk duydular.

(22.11.2007)