Sağlık ve Bilişimde Objektif Haber

  English

Sağlık Kuruluşlarında Çözüm Yemekhane Takip Sistemi

İlk olarak Prof. Dr. Nemci Ayanoğlu Silivri Devlet Hastanesi’nde kullanıma başlanan ve kısa bir süre sonra da Nazilli 82. Yıl Devlet Hastanesi’nde kullanılmaya başlanacak olan Çözüm Yemekhane Kontrol Sistemi, sağlık kuruluşlarında yemek hizmetinden yararlanan personelin tüm bilgilerini gerçek zamanlı (on-line) olarak bilgisayar sistemine aktarıyor. Çözüm Yemekhane Kontrol Sistemi Çözüm Bilgisayar’ın merkez ofisinde de aktif olarak kullanılıyor.

 RFID teknolojisi ile donatılan Çözüm Turnike Sistemi, düşük maliyetli mifare kart ile yüksek güvenlik sağlıyor. Mifare karttaki RFID (Radyo Frekanslı Tanıma Sistemleri) etiketi, belleğinde tuttuğu kimlik belirleyici sayıyı yayıyor. Mifare kart, turnike üzerindeki okuyucuya belli bir uzaklıkta yaklaştırınca radyo dalgaları ile iletişim kuruyor. Mifare kartların fiziksel temas gerektirmemesi kullanım kolaylığı sağlıyor. Kullanıcının cüzdanını ya da yaka kartlarını okuyucuya yaklaştırması ile iletişim sağlanıyor.

 Mifare kartlar üzerine yüksek miktarda veri depolanarak, çok sayıda bilgiye manuel müdahaleye gerek kalmadan kolayca ve sürekli olarak ulaşılıyor. Yeniden yazılabilme ve kullanılabilme avantajı ile birlikte olumsuz çevre koşullarından (su, manyetik alan vb) etkilenmeyen dayanıklı yapıdan oluşuyor. Yetkisiz erişime, taklit edilmeye ve kopyalanmaya karşı koruma sağlıyor.

 Yemek yeme hakkı ve öğün miktarı belirlenmiş personelin, yemek hizmetinden yararlanmasını ve kontrolünü düzenliyor. Çözüm Yemekhane Kontrol Sistemi, yemekhane içinde belirlenmiş tüm geçiş noktalarında güvenli geçiş ve kontrol sistemi sağlıyor. Sistem, tüm geçiş noktalarında uygulanabildiği gibi her türlü vardiyalı vardiyasız çalışma biçimlerine uyum sağlıyor. Yemek yemesine izin verilecek personel sayısı, personelin yemek yiyebileceği gün, saat, öğün vb. parametreler Çözüm Yemekhane Kontrol Sistemi sayesinde düzenlenebiliyor. Gruplar oluşturulup, tanımlanan grup yetkileri temelinde her bir gruba ayrı ayrı gün, saat, öğün tanımlamaları yapılabiliyor. Gruplarda tarih-zamana göre tanımlı bir sonraki giriş tarihine kadar giriş hakkı otomatik olarak engellenebiliyor. Nöbet zamanı dışında, izinli, geçiş hakkının bitmesi, personel dışı kişilerin geçiş yapmak istemesi vb durumlarda yemek hizmetinin verilmesini engelliyor.

Personele verilen mifare kartlar otomasyon sistemine tanıtılıp, personel kartı ile ilişkilendiriliyor. Turnike sistemi üzerinde bulunan temassız kart okuyucu  sayesinde yemek yiyenlerin bilgisi doğru bir şekilde bilgisayar ekranına ve yazıcılara aktarılabiliyor. Kontrollü yapısı sayesinde turnikeden geçişi belirliyor ve bu konu hakkında da bilgi raporlanabiliyor. Kullanıcıya ait tüm hareketler, turnike üzerinde bulunan temassız kart okuyucu üzerindeki LCD ekran aracılığı ile işlem bilgisi sunuluyor. (giriş, çıkış, yemek hakkı yok, izinli vb) Ayrıca isteğe göre sıcaklık, nem, saat, tarih vb ortam durum bilgileri de görsel olarak sunulabiliyor. Geçiş için, LCD ekran üzerindeki bilgi ve uyarı yazılarının yanı sıra, ışıklı ve (Buzzer) sesli uyarılar sunulabiliyor.

Personel, yemekhanedeki turnikeden geçerken kartını okutup, herhangi bir ücret ödemeden yemeğini yiyebiliyor daha sonra ay boyunca yediği yemeklerin bedeli maaşından kesiliyor. Böylece yemek fişi önünde oluşan kuyruklardan, fiş alma-verme işleminden, fişlerin toplanması sırasında oluşabilecek hatalar önleniyor.

Sistemde, sıklıkla üç kollu (Tripod) olarak adlandırılan turnikeler kullanılıyor. Kolay kurulum, erişim ve montaj, düşük işletme ve bakım masrafları sağlayan turnikeler elektromekanik olarak kontrol ediliyor. 120 derece açılarla yerleştirilmiş üç kola sahip sistemin panik anında enerjisi kesilerek her iki yönde geçişe izin verilebiliyor.

Çözüm Yemekhane Kontrol Sistemi, Çözüm Personel Takip Sistemi ile entegre olarak çalışıyor. Sistem, sağlık kuruluşlarında personel devam kontrolünün önemli olduğu tüm ünitelerde çok amaçlı olarak kullanılabiliyor. Farklı yetki seviyeleri düzenlenerek belli bölümlere yalnızca yetkili kişilerin giriş yapması sağlanabiliyor.

Turnike sistemi ile ilgili ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

(18.05.2007)