Sağlık ve Bilişimde Objektif Haber

  English

Yeni Fikirler Yeni İşler “En İyi Teknolojik İş Fikri Yarışması" Sonuçlandı, 50.000 YTL Sahibini Buldu.

          11 Kasım Cumartesi günü, ODTÜ Kültür Kongre Merkezi’nde “Yeni Fikirler Yeni İşler Proje Yarışması” final töreni ve yeni yarışma dönemi tanıtımı gerçekleştirildi.Açılış konuşmalarını ODTÜ Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Canan Çilingir, Elginkan Vakfı Yönetim kurulu Başkanı İsmail Balıkçı ve ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut yaptı.

 

          Daha sonra  YFYİ 2006’nın 4 finalist grubunun 15 dakikalık sunumları gerçekleştirildi ve 5’er dakikalık juri üyelerinin projelere ilişkin sorularına yer verildi. “Oyna ve Öğren” Projesi ile “PALMAX” grubu, “Dual Sim Kart Cep Telefonu” Projesi ile ”RİMS” Grubu, “Presentation Tool” Projesi ile “ANKA” Grubu ve son olarak da “Hayatı Yeniden Okumak” Projesi ile “Köprü” Grubu arasından birinciye karar vermek üzere toplantı yapan jüri üyeleri karar vermekte çok zorlandı. Jüri üyelerinin kararının açıklanmasından önce konuşan ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut, geçen yılki gibi, bu yıl da karar vermede zorlandıklarını, tüm projelerin başarışlı olduğunu ama bir birinci seçmek zorunda oldukların belirtti.

 

          Yeni Fikirler Yeni İşler Yarışması’nın Birincilik Ödülü “Oyna ve Öğren” Projesi ile “PALMAX” grubuna verildi. Proje ekibine projeyi hayata geçirmeleri için 50 bin YTL tutarındaki kuruluş sermayesi sağlandı ve üç yıl süre ile ODTÜ-Teknokent içinde uygun ofis ortamı ücretsiz olarak tahsis edildi.

 

          “Oyna ve Öğren” Projesi, bir kamera ve bir yazılımdan oluşan bir Artırılmış Gerçeklik uygulaması sunuyor. Bilgisayara bağlı bir kamera  aracılığıyla alınan görüntü, resim işleme birimi tarafından işlenip gerçek nesnelerin 3 boyutlu koordinatları belirleniyor. Ardından grafik birimi tarafından oluşturulan sanal nesneler gerçek nesnelere göre istenilen yerlere oturtulup görüntü ekrana çiziliyor. Böylece gerçek dünya ile sanal dünyanın birleştirildiği yeni bir dünya ortaya çıkarılıyor.

 

          PalMAX, artırılmış gerçeklik teknolojisiyle fizik deneylerinde kullanılacak yenilikçi bir ürün geliştirebiliyor. Bu ürünü kullanarak öğrenciler fiziğin en zor konularını deneyerek öğrenecek ortama sahip oluyor. Ayrıca, duyuruda olmamasına karşın, beğenilen 2. proje olarak seçilen Köprü grubunun Hayatı Yeniden Okumak projesine de, 10 bin YTL tutarındaki ödül Jüri Özel ödülü olarak verildi.

 

        Elginkan Vakfı’nın ana sponsorluğunda gerçekleşen, firmamızın da sponsorları ve jüri üyeleri arasında yer aldığı , Türkiye’nin en rekabetçi girişimcilik yarışması, teknoloji tabanlı bir fikrin, başarılı bir işe dönüştürülmesini amaçlıyor.

 

         Yeni fikirler Yeni İşler yarışmasında kazanan projenin verilecek desteklerle teknoloji tabanlı yenilikçi bir işe dönüştürülmesi ve bu sayede nitelikli işgücüne istihdam yaratılması hedefleniyor.

(11.11.2006)