Sağlık ve Bilişimde Objektif Haber

  English

Başarının Altın Anahtarı Ar- Ge

Teknolojik Yarış

20.yy'ın ikinci yarısından sonra değişimin, bilgi üretiminin hız kazanması ile belirginleşen ve endüstrinin tüm sektörlerine yayılan teknolojik yenileşmenin yarattığı çağ “Teknolojik Bilgi Çağı” olarak adlandırılıyor. Teknolojik Bilgi Çağı'nda, teknolojik gelişme ve bilimsel ilerlemenin uluslararası ilişkileri etkileyen rolü, ülkelerin saygınlık düzeylerini belirleyen etmenlerden birisi haline geliyor. Artık ülkelerin ekonomik gelişmesi, sosyal dengesi, yaşam kalitesi, (AB ülkelerinde en önemli Ar-Ge kaynakları sağlık yaşam kalitesinin yükseltilmesinde kullanılıyor) hatta savunması bu yarışta kazandığı yeri ile orantılı olarak değerlendiriliyor.

 

Ülkemiz ve kurumlarımız, dünyada hızla süren ve her geçen gün artan bu teknolojik yarışta hak ettikleri yeri yakalamaya çalışıyorlar. Biz de Çözüm Bilgisayar ailesi olarak üzerimize düşen görevleri, tam bir sorumluluk duygusu ve her gün yenilenen hizmet heyecanı ile paylaşarak, bu tempoyu yüksek verimlilik çerçevesinde artırıyoruz. Ülkemize, hekimlerimize, kurumlarımıza ve hastalarımıza yakışır bir hizmeti sunmak, onların sundukları hizmeti daha ulaşılabilir, daha kaliteli ve daha teknolojik yapma adına gece-gündüz çalışıyoruz.

 

Teknolojik yenileşmenin hızla geliştiği ve uluslararası rekabetin yoğun olarak yaşandığı yazılım alanında faaliyet gösteren firmamız, uluslararası alanda rekabet edebilecek, yüksek teknolojili ve özgün tasarım ürünü olan sağlık bilgi sistemleri geliştirebilme yeteneğini, bu sektörde gerçek başarıyı yakalamanın vazgeçilmez koşullarından birisi olarak görüyor. Bilindiği üzere faaliyet alanımız, ileri teknoloji gerektiren, teknoloji transferinin ve teknolojinin üretime dönüştürülmesinin her geçen gün daha da önem kazandığı bir sektörde yer alıyor.

 

Bu nedenle Ar-Ge (teknolojinin edinilmesi, özümsenmesi ve ürüne dönüştürülmesi süreci) çalışmalarımız nitelikli insan gücü, modern teknolojik donanım ve zenginleştirilmiş bilgi erişim kaynaklarına dayandırıyoruz. Bilindiği üzere, ürün ve hizmet kalitesinin yükseltilmesinde Ar-Ge faaliyetleri büyük önem taşıyor. Yenilikçi ürün geliştirmenin kazanılması, yeni bir ürün ya da üretim yöntemi, yeni yönetim teknikleri, yeni teknolojiler geliştirmeye ya da sahip olunanları iyileştirmeye yönelik Ar-Ge çalışmaları ile mümkün oluyor.

 

Kalite, İnsan Kalitesinden, Hepimizden Başlıyor.

 

Bilgiye dayalı ekonominin bir parçası olarak, ulusal ve uluslararası arenada sürdürülebilir ve artırılabilir rekabet gücü için Ar-Ge ve Inovasyona yönelik yatırımlar gerçekleştiriyoruz. Katma değeri yüksek ürünler üretebilmek için Ar-Ge ve Inovasyona (bütün sektörlerde itici güç olan bilim ve teknolojiyi ekonomik ya da toplumsal bir faydaya dönüştürmek) yönelik çalışmalarımıza hız veriyoruz.

 

İstihdam kapasitemizi artırmak ve ürün kalitemizi yükseltmek için bütçemizden Ar-Ge' ye ayırdığımız yatırım payını her yıl aritmetik olarak artırıyoruz. Ürün geliştirme süreçlerinin etkin bir yapıya oturtulması için, ürünün tasarımdan üretimine, satış sonrası desteğine kadar her evresinde titizlikle Uluslararası Kalite Standartlarını kullanıyoruz.

 

Kalite, insan kalitesinden, hepimizden başlıyor. Sosyal ilişkilerini geliştirmiş, mükemmeli arama çabasıyla Ar-yaparak kendini geliştiren, yenileyen, ne beklediğini bilen, geleceğe yönelik beklentilerini amaç olarak sunabilen, kendisine ve üretimine ait zamanı iyi kullanabilen, kişisel ve toplumsal gelişmeye açık, beğendiğini yapmaktan çok, yaptığını beğenen, çok yönlü Ar-Ge uzmanları ile çalışıyoruz.

 

Yazılım alanında üretim aracını büyük ölçüde insan oluşturuyor. Bu nedenle yenilikçi, katılımcı, bilgiyi ve yüksek teknolojiyi etkin kullanan, insanlara yatırım yapıyoruz. Yaptığımız yatırımların sonuçları yükselen bir kalite grafiği çiziyor. Firmamız, müşteri memnuniyeti ve kalite politikası çerçevesinde, ISO 9001–2000 TSE uygunluk Belgesi, imalat Yeterlilik Belgesi, Hizmet Yeterlilik Belgesi, Kültür Bakanlığı Tescil Belgesi, OSHAS Belgeleri, Türk Patent Enstitüsü Marka Tescil Belgesi, ORACLE Certified Partner Belgesi, Yazılım hizmetleri veren işyerleri genel kurallar standardına uygunluk belgesi,  İnsan kaynakları hizmetleri veren işyerleri genel kurallar standardına uygunluk belgesi, Bilgisayar ve/veya çevre birimleri için genel kurallar standardına uygunluk belgesi sahibidir.

 

Yenilenen Değerler ve Sürekli Eğitim

İşin yenilenen değerleri çalışanlarımızın teknik bilgi düzeylerinin sürekli bir şekilde artırılmasını zorunlu kılıyor. Teknolojik değişimin (sürekli ve etkileşim içinde olan yenilenme süreci) ve insan kaynaklarının geliştirilmesi stratejisine dayalı araçların oluşturulması yönünde sürekli eğitim çalışmalarına önem veriyoruz. Bilgi birikiminin yaygınlaştırılması, çalışanların hızla değişen koşullara uyumunun sağlanması, verimliliğin sağlanması amacıyla hizmet içi eğitimler ve seminerler düzenliyoruz.

 

“Teknolojik Bilgi Çağı”nda; Ar-Ge, eğitim, öğretim ve zihinsel yenileşmeler, fiziksel yenileşmelerden daha yüksek hızda büyüyor. Ve donanımsal, fiziksel üretimlere oranla çok daha fazla katma değere sahip oluyor. Bu nedenle sürekli eğitimlerimiz, çalışanlarımızın yeteneklerini artırıcı diğer çalışmalarımız faaliyetlerimizi zenginleştiren başlıca unsur oluyor.

Ar-Ge faaliyetlerimiz, birbirini tamamlayan, farklı bilgi ve becerilere sahip araştırmacılardan oluşan, uzman proje ekipleri tarafından yürütülüyor. Ulusal ve uluslararası temelde bilim ve teknolojideki en son yeniliklerin izlenmesi ile gerekli olan tüm üretimler, uyarlamalar, yatırımlar ve iyileştirmeler gerçekleştirilerek, kullanıcılara yeni versiyonlarımız, uygulama yazılımlarımızla ulaştırılıyor.

 

Günümüzde büyük sanayi işletmeleri artık yerini bilgi yoğun teknolojik firmalara bırakmaya başladı. Daha az iş gücü kullanarak daha verimli hale gelen endüstri dallarında el ile yapılan işlerin azalması, otomasyonun artması, eğitilmiş ve kalifiye elemana dayanan ihtiyacı büyüttü. Bu ihtiyaç ile birlikte yönetim kadrosunda (Ar-Ge yönetimi, teknoloji yönetimi) ve teknik alanda üst düzey insana ihtiyaç da hızla arttı. Deneyimli yönetim kadromuz, Ar-Ge liderlerimiz, e-sağlık hizmetlerinde etkinlik ve verimlilik odaklı olarak, sağlık hizmetlerinin sunulmasında oluşturulan/oluşturulacak olan iyileştirmeler çerçevesinde e-sağlık çalışmalarına aktif katkı sunmaya çalışıyor. Bu konuda (STK) Sivil Toplum kuruluşları ile de sağlam ve sağlıklı bir işbirliğini artırarak sürdürüyor.

 

Dünya'nın en büyük bilişim etkinliklerinden uluslararası CeBIT Hannover ve CeBIT İstanbul fuarlarına katılıp, dünya ölçeğindeki gelişmeleri izleyerek uluslararası işbirlikleri yaratıyoruz. Kongre, sempozyum, fuar vb bilişim/sağlık alanındaki tüm etkinliklerde aktif olarak yer alarak, araştırmacı ve yenilik aktörleri arasında yerimizi alıyoruz.

 

Devlet-Üniversite-Sanayi İş Birliği.

Teknolojik yeniliklerin başarısı; uygulanabilirlik, faydalılık, rekabete uygunluk, ekonomiklik gibi etkenler belirliyor.  Bu etkenlerin tümünü içeren teknolojik çözümlerimiz, teknolojinin çok kısa bir zaman diliminde eskidiği, bilgi paylaşımının arttığı, bilgiye ulaşımın kolaylaştığı bir çağda baş döndürücü bir hızla sürüyor.

 

Türkiye'nin ilk teknokenti ODTÜ-Teknokent'te bulunan Ar-Ge bölümümüz, Teknolojik Bilgi Çağı'nın gerektirdiği e-dönüşüm uygulamalarını araştırıp geliştirerek elde ettiği ileri teknolojik bilgiyi ürüne dönüştürüyor. Kuramsal bilginin kaynağı ve insan kaynaklarının üretildiği yerler olan üniversiteler ve diğer bilimsel kuruluşlar ile yaptığımız iş birliği, teknolojik gelişim süreci için vazgeçilmez olduğu gibi, hem üniversite, hem sanayi, hem toplum açısından yararlı bir unsur oluyor.

 

Bir Ar-Ge firması olmamız, müşterilerimizin istekleri doğrultusunda daha esnek bir yapıda hareket yeteneği kazanmamızı ve kuruma özel, özelleştirilebilir çözümler üretmemizi sağlıyor. Üniversitedeki mevcut teknolojik bilginin sanayiye aktarılması, bilginin yoğun ileri teknoloji alanında faaliyet gösterebilecek birçok kuruluşun ekonomiye kazandırılması ve teknik olarak üst düzeyde bilgiye sahip nitelikteki genç girişimcilerin desteklenmesi/teşvik edilmesi vb. yararlar sağlanıyor.

 

Üniversite-Sanayi işbirliğini ve iletişimini en üst düzeyde sağlayarak, Türkiye'nin kendi teknolojisini geliştirme çabası içinde yarına açılan kapısı olan ODTÜ-Teknokent'te, araştırmacı ve girişimcilere geniş olanaklar sunuyoruz. Ülkemizin ileri teknolojiye yönelik araştırma ve teknoloji geliştirme potansiyeline sahip ODTÜ'nün dünya kalitesindeki araştırma altyapısı ile, araştırmacı insan kaynağından oluşan ODTÜ-Teknokent ailesinin öne çıkan şirketleri arasında yer alarak, yürüttüğü-yürüteceği projeler ile yeni on yılda sağlık bilişimi alanında Türkiye'nin şansını, geleceğini oluşturuyoruz.

        

         Çözüm Bilgisayar, ülkemizin, yeniliğe ve öğrenmeye açık olan sağlık işgücü, içinde bulunduğu bu son derece dinamik atmosferde, teknolojinin kendisine sunduğu yenilikleri en iyi şekilde kullanmakla kalmayıp teknolojinin gelişimine de katkı sağlıyor, teknoloji üreticilerine kendi olanakları çerçevesinde ışık tutuyor.

 

Devlet-Sanayi İş Birliği

Devlet-Sanayi iş birliği ile bilgiyi ekonomik ve toplumsal faydaya dönüştürmek amacı ile başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere sağlık hizmeti sunumu, finansmanı ve tedariğinde rol alan kamu kurumları ile iletişim içindeyiz. Çalışma grupları arasında yer alarak, sağlık enformasyonu konusunda ulusal ve uluslararası entegrasyonu sağlamak amacı ile ihtiyaç duyulan standartların belirlenmesi, minimum sağlık veri setlerinin oluşturulmasında yer alarak, benzeri konularda bilgi alışverişi sağlıyoruz. Sağlıkta kaynakların etkin kullanılması, hizmette yaygınlık, süreklilik ve kalite sağlanması için bilgi iletişim teknolojileri alanında çalışmalara aktif olarak katılıyoruz.

 

Ar-Ge'de Ulusal Katma Değer Yaratmak

 

Yazılımlarımızı ülkemiz teknolojisine, mühendisine ve sermayesine dayalı olarak geliştirme çabamızı 2O yıldır sürdürüyoruz (son 4 yılı ODTÜ-Teknokent'te).  Teknoloji transferi ve Üniversite-Sanayi işbirliği çerçevesinde yürüttüğümüz yazılım süreçlerini iyileştirme çalışmalarını sürekli hale getiriyoruz. Bu temelde, ODTÜ gibi uluslararası araştırma üniversitelerinden akademik düzeyde aldığımız destek ve danışmanlık hizmetini yurt dışından aldığımız destekler ile birleştiriyoruz.

 

Teknolojiye gerçekten sahip olmanın yolu onu üretmektir ilkesinden hareket ediyoruz. İthal bilimle ciddi teknolojik atılımın gerçekleştirilemeyeceğini çok iyi biliyoruz. Know-how (bilgi birikimi) ithalatı ile paranın dışarıya gitmesini önlemek kaygısında olmayan, teknolojiyi (bilgi, teknik, eğitim, pazarlama etkinliği) geliştirme ihtiyacı duymayan, sadece teknoloji transferi ve dış ortaklı yatırımlarla idare eden, ucuz iş gücü ile ihracata yönelen firma anlayışını benimsemiyoruz.

 

Türkiye'de teknoloji üretmek, geliştirmek ve mevcut teknolojileri uyarlamak amacı ile araştırma ve geliştirme yapmak isteyen kuruluşlara sunulan tüm teşvik ve desteklerden yararlanıyoruz. Teknolojinin sadece satın alınabilir değil, üretilebilir de bir unsur olduğu gerçeğini tüm ulusa kanıtlıyoruz; Türkiye’deki 110’u aşkın kuruma entegre hastane bilgi yönetim sistemleri hizmeti üretiyoruz. Sağlık hizmetinin önemli bir parçası olarak sağlık hizmetinin sunucularına ve alıcılarına destek olmaktan mutluluk duyuyoruz. Bu yönde kazandığımız başarılarımız kendimize duyduğumuz güven duygusunu pekiştiriyor.

 

(01.08.2006)