Sağlık ve Bilişimde Objektif Haber

  English

Kahramanmaraş Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi


            Kahramanmaraş son yıllarda büyük bir sanayi hamlesi gerçekleştirerek ismini özellikle tekstil sektöründe hem Türkiye'de hem de dünyada duyurmayı başarmıştır. Birbiri ardınca açılan fabrikalar ve kurulan KOBİ'ler ilin yeni profilini çizmiştir. Öyle ki Kahramanmaraş'tan yapılan ihracatta, tekstil ve konfeksiyon sektörü %97’lik payı oluşturmaktadır. 
 
           Uygarlıkların vatanı, çağların tanığı olan Anadolu’nun, kendini var eden illerinden olan Kahramanmaraş’ta, gelenekselliğin tüm izlerini görmek mümkün. Eskinin yeni ile harmanlandığı kentte, sağlık hizmeti sunan çağdaş, akıllı hizmet binası tasarımına sahip, modern bir hastane ile karşılaştık: Kahramanmaraş Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi.

            Hastane hakkında bilgi almak amacıyla Başhekim Uz. Dr. Selahattin Çelebi ile görüştük. 

            Hastanenizin fiziksel yapısı hakkında bilgi verir  misiniz? Hastane yönetimi olarak kısa dönem için hedefleriniz nelerdir? 

Hastanemiz 8 Kasım 2003 tarihinde Kahramanmaraş ve çevre illerden gelen hastalarımıza hizmet vermek amacı ile faaliyetlerine başladı. Hastanemiz, o günden beri il genelinde tek branş hastanesi olma özelliğini koruyor. SSK hastalarının hastanemize ilhakından dolayı, yatak sayısının talebe yetmemesi sebebiyle, resmiyette yüz yirmi beş olan yatak kapasitemizi, Sağlık Bakanlığı’nın izni ile iki yüz yatak kapasitesine çıkarttık. Bugün için yatak doluluk oranımız yüzde yüzdür. Günlük poliklinik sayımız ise yaklaşık olarak bin civarındadır.

Hastanemizde Çocuk, Çocuk Cerrahisi, Yenidoğan, Sezaryen, Acil servislerimiz bulunuyor. Ameliyathane, Doğum Salonu, Kan Merkezi, Röntgen, Ultrason, Laboratuvar, Aile planlaması gibi birimlerimiz bulunuyor.

On dört Kadın Hastalıkları ve Doğum, on altı Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, iki Çocuk Cerrahisi, üç Anestezi ve birer tane de Biyokimya, Radyoloji, Patoloji uzmanı bulunuyor. Ayrıca on üç tane pratisyen hekim arkadaşımız hizmet veriyor.

Hastane olarak amacımız: Kahramanmaraş'ta Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları konusunda hizmeti en üst seviyeye çıkarmak. Bu temelde çalışmalarımız sürüyor. Sunduğumuz Hizmet kalitesinin arttırılması amacıyla ISO 9001-2000 Kalite Belgesi alma çalışmalarımız devam ediyor. 

Akıllı hizmet binasına sahip olan hastanenin fiziksel yapısı hakkında bilgi almak amacıyla, Hastane Müdürü Süleyman Demirkol ile görüştük.

 Sağlık Bakanlığı’nın pilot hastane olarak seçtiği hastaneniz ve kullandığınız bilgi yönetim sistemi hakkında bilgi alabilir miyiz?

Hastanemiz yaklaşık olarak üç yıl önce hizmete girdiği zaman gerek personel sayısı, gerekse fiziki imkanlar açısından yetersizdik. Sadece Kahramanmaraş’tan değil birçok çevre ilden hasta müracaatı ile karşılaşıyorduk. Ancak kısa zaman içinde eksikliklerimizi giderip modernizasyonumuzu sağladık. Artık hastalarımızın  taleplerini zorlanmadan karşılayabiliyoruz. Şu anda hastanemizin neredeyse tüm ihtiyaçlarını karşılamış durumdayız. Gerek doktor, gerekse personel sayısı ve kalitesi açısından yeterli durumdayız. Hastanemizdeki gerekli cihazlarımızın ve laboratuvarımızın modernizasyonunu da gerçekleştirdik. Laboratuvar birimimizde hormon cihazı da dahil tüm cihazlar var. Yakın zamanda Kan Merkezimizi açıyoruz. Gerekli olan tüm alt yapıyı hazırladık. Personelin kurslarını tamamlamalarından sonra bunu da hizmete geçireceğiz.

Hastane binamız sağlık hizmetine göre tasarlanmış olmasına rağmen yönetim olarak biz yine de bazı işleyişleri kolaylaştırmak açısından, hastane binasında bazı düzenlemeler de yaptık. Mesela, Acil Serviste küçük kabinler şeklinde muayene odaları açtık. Sağlık Bakanlığı hastanemizi pilot hastane seçtiği için, poliklinik sayılarını her hekime bir poliklinik olacak şekilde hazırladık. Çok yakında hastanemizde doktorlarımızın tümünün poliklinik yapmasını sağlayacağız.

Kahramanmaraş Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi bölgede bu alanda tek hastane. Hastanemiz şu anda bölge için her bakımdan yeterli ama ilerleyen yıllarda yetmeyeceği kanaatindeyiz. Bu nedenle ek hizmet binaları yapmayı planladık Kahramanmaraş Belediye’si, hastanemizin doğu kısmında bulunan on bir dönümlük arsayı bize tahsis etti. Kamulaştırma çalışmaları bittikten sonra, o hastanenin bir kısmını Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi olarak ikiye ayırmayı düşünüyoruz.

Hastane binamız ender rastlanan binalardan. Çok farklı özellikleri olan bir bina ve bunun bize ve hastalarımıza çok büyük avantajları var. Binamızda merkezi sistem klima, merkezi sitem ısıtma sistemi ve bunları kontrol eden yöneten bina otomasyonumuz var. Her ünitemizi bilgisayarla kontrol etme, yönetme imkanımız var.

 Yoğun hasta talebini karşılamak için Bilgi-İşlem ünitemizde yenilikler yaptık. Tüm işlemlerimizi kayıt altına alan, verileri işleyen, yorumlayan ve yöneten hastane bilgi yönetim sistemimiz var. Çözüm Bilgisayar’ın yazılımını kullanıyoruz. Çok çağdaş bir uygulama. Tüm işlemlerimizi kayıt ve kontrol altında tutuyoruz. Ayrıca mali kayıplarımızı önlediğimiz için hastanemize önemli bir maddi kazanç sağlıyoruz. Tüm birimdeki işlemlerimiz daha hızlı ve daha güvenli olarak yapılıyor.  Hata  oranımız en alt seviyelere indi. Dolaysıyla hastanemize gelen hastalarımızı memnun edecek ileri bir hizmet sunuyoruz. Tıp Fakültesi tarafından yapılan bir ankette, hastanemize gelen hastaların memnuniyeti yüzde doksan olarak tespit edilmiştir. Yaptığımız hizmetlerin karşılığında hastalarımızın memnuniyetini görmek bizleri de mutlu ediyor. Ama bunu yeterli görmüyoruz. Daha iyisi için elimizden geleni yapıyoruz. Hastanemizin bugünkü duruma gelmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz.      

Hastanedeki bilgi yönetim sistemi uygulamasına yönelik olarak ayrıntılı bilgi almak amacı ile Bilgi İşlemden Sorumlu Müdür Yardımcısı Ahmet Maraşlıgil ile görüştük.

            Hastane bilgi yönetim sisteminin hastane yönetiminize sunduğu katkılardan söz edebilir misiniz?

Hastanemiz 2003 yılının Kasım ayında açıldı ve açıldığı günden itibaren bir işletme gibi çalışmaya başladı. İşletme gibi çalışmaya başladı çünkü, hastane idaresinde hizmetin devamı ve kalitesi için para gerekiyordu. Çoğu zaman sağlık söz konusu olduğunda para düşünülmüyor. Ancak işletmelerin devamı için para gerekiyor.

Hastane idareciliğinde işlemlerin sağlıklı ve düzenli yapılabilmesi kadar, paranın idaresi, kontrolü de çok önem taşıyor. Tüm bu kontrollerin ve idarenin yapılabilmesi içinde çağımızda bilgi yönetim sistemleri kullanılıyor.

Biz bu düşüncelerden hareket ederek HBYS üreten firmaları araştırdık ve programlarını karşılaştırdık. İncelemelerimiz sonucunda Çözüm HBYS'ye olumlu rapor çıktı. Ayrıca ben 1997 yılından beri Çözüm Bilgisayar'ın DOS versiyon olan programını kullanıyordum. Başlangıçta bazı arkadaşlar başka bir program kullanmak istediler. Ben bu program için çok ısrarcı oldum ve kullanım kolaylıklarını anlattım kendilerine. Ekip ve program olarak oldukça memnun olduğumuz ve sorun çıkartmadığını bildiğimiz için bize en makul gelen program Çözüm Bilgisayar' ın programı oldu.

2004 yılının Nisan ayında Çözüm HBYS'nin WINDOWS versiyonunu kullanmaya başladık. Tabii eski sürüm ile kıyaslanamayacak esneklikte bir program ile karşılaştık. Kolay ara yüzlerle desteklenmiş, grafik ve kullanıcı tanımlı birçok özellik eklenmiş kullanıcı dostu bir yapıya kavuşturulmuş bir programa sahip olmaktan çok memnun olduk.

Çözüm HBYS'yi kullanarak entegre bir şekilde yüz tane kullanıcıyla hizmet veriyoruz. Bunların altı tanesi Acil, Vezne ve Normal Vezne, iki tanesi Hasta Kabul, Hasta Kayıt, Hasta Yatış bölümünün bilgisayarı, iki tanesi Laboratuvar ve Danışma bölümünde. Üç tanesi çocuk, üç tanesi de cerrahi servislerinde. Altı tane makinamız ayaktan tedavi faturalarının kesildiği yerde, beş tane makinamız yatarak tedavi faturalarının kesildiği yerde var. İdari binalarda da yaklaşık olarak otuz adet  bilgisayar var.

Programın en çok hoşuma giden kısmı güncelleme işlemleri oldu. Kullanıcıların programda yer almasını ya da eklenmesini istedikleri istemleri doğrudan program aracılığı ile yapılıyor. Ayrıca On-line Güncelleme Sistemi sayesinde güncellenen ilaç ve hizmet fiyatlarına anında ulaşıla biliyor.

Bilindiği üzere hükümetimizin yeni getirdiği Provizyon Sorgulama Sistemi vatandaşın çok lehine olan bir sistem. Fakat bu sistemin eziyete dönüşmemesi için hastane bilgi yönetim sistemi ile entegre ve çok iyi bir şekilde çalışması gerekiyor. Çözüm Bilgisayar'ın hastane bilgi yönetim sistemi  borç sorgulama işini de en iyi şekilde interaktif olarak başardı ve hastanemize hiçbir sıkıntı yaşatmadı. Yönetim kademesinde programa yönelik memnuniyetimiz çok iyi düzeyde oldu. İdareye ait işlemleri son derece kolaylaştırdığı, memnun etiği gibi hastalarında memnuniyetini kazandı. Hastalarımız geldiklerinde en kısa ve kolay bir şekilde doktorlarına ulaşıyor ve tedavilerini, işlemlerini yaptıra biliyorlar.

Programda dikkatimi çeken bir başka özellikte, raporların ve faturaların dizaynlarının kullanıcıya göre özelleştirilebilmesi. Faturalarımızı bizim istediğimiz şekilde ya da farklı dizaynlarda yapabiliyoruz.

Protokol defteri olsun, poliklinik defterleri olsun, icmaller olsun bunları anında gerçekleştirebiliyoruz. Çok yakın bir zamanda hastalarımızın ve çalışanlarımızın rahatlığı için tüm defterlerimizi  kaldırmayı planlıyoruz.

Şu anda hastalarımız varolan sistemden oldukça memnun. Hastalarımız laboratuvara geliyor ve işi anında ve yerinde sonuçlanıyor. İmza için oradan oraya dolaşması gerekmiyor. Polikliniğe geliyor yine işi poliklinikte çözülüyor.

Poliklinikte doktor hastaya istemde bulunduğunda laboratuvarda ya da başka birimdeki görevli arkadaşımızın işlemi gerçekleştirip/gerçekleştirmediğini, çalışıp/çalışmadığını kontrol edebiliyoruz.

Hangi doktorumuz ne kadar performans göstermiş? Döner sermaye için katkısı ne? Hangi hastamız kaç gün yatmış? gibi istatistikleri  çok rahat alabiliyoruz.

İdari kısımda, personelde, döner sermayede çalışan arkadaşlarımız hangi işlemleri yapmışlar?  Kullanıcı bazlı raporlar alarak görebiliyorum. Bunlar çok rahatlatıcı programlar olarak idarenin işlerini  kolaylaştırıyor. 

Tüm bu kolaylıklar karşısında memnuniyetsiz olmak mümkün değil. Vatandaşın lehine olan gelişmeleri sorunsuz şekilde devreye sokmakta hızlı davranması Çözüm Bilgisayar'ın en önemli özelliklerinden biri. Bu özellik bizi de motive ediyor.

            Hastane bilgi yönetim sisteminden yönetimin ve hastalarınızın memnuniyetlerinden söz ettiniz. Kısa dönem için genelde hastaneniz, özelde Bilgi İşlem üniteniz için planlarınız nelerdir?

Şu anda sistemimiz çok iyi çalışıyor. Bir şikayetimiz yok. Ama biz bu idare ve hasta memnuniyeti daha da arttırmak niyetindeyiz. Bu da dolaylı olarak hastanenin karlılığının artması ile mümkün oluyor. Karlılığın artması ile biz de hastalarımıza daha kaliteli hizmet sunma şansını elde etmiş oluyoruz.

Hastane olarak yakın hedefimiz ise kırtasiyeyi tamamen ortadan kaldırmak ve bunun için de tam otomasyona geçmek. Sistemin bize sağladığı kolaylıkları eksiksiz olarak kullanmak. Şu anda otomasyonun bize sağladığı imkanların yüzde seksenini kullandığımızı söyleyebilirim.

Tam otomasyon sistemine geçtiğimizde tıbbi kayıtları da yedekleyip, çıktıları saklayıp tamamen kırtasiyeyi kaldırmak ve bu şekilde de zamanı daha iyi kullanabilmeyi amaçlıyoruz

Sıramatik ve pano uygulamalarını hayata geçirmeyi düşünüyoruz. Şimdilik bu işlemi vezneden verdiğimiz barkod numaralarını kullanarak çözüyoruz.

SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı'na devrinden sonra Mevcut serverimız yetersiz kaldı. Hasta yoğunluğumuz üç katına katlandı. Günlük poliklinik sayımız altı yüz iken bin beş yüzü buldu. Yüzde doksan yedi doluluk oranında çalışmaya başladık. Bu yoğunluk donanım açısından da bazı eksikliklerimizi ortaya çıkardı. Donanımsal eksikliklerimizi hızla tamamlayacağız. İdarecilerimiz bilgi işlem ünitemizi kurarken hiçbir şeyi eksik bırakmadılar. Hizmetimizin kalitesini arttırıcı yönde tavsiye ettiğimiz donanımsal ihtiyaçlarımızın tamamını karşıladılar. Önümüzdeki dönem için planladığımız çalışmalara yönelik olarak yapacağımız taleplerimizi karşılamaları da bizi sevindirecektir. 

           Bize yardımcı olmak konusunda Çözüm Bilgisayar'ın gösterdiği ilgi için çok teşekkür ediyoruz.

(26.11.2005)