Sağlık ve Bilişimde Objektif Haber

  English

Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Teknokent Projesi Hayata Geçiyor.

     14 Aralık 2004 tarihinde Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ile Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi (KTMÜ) arasında imzalanan “Kırgızistan'da Teknokent Projelendirilmesi ve Kuruluşuna İlişkin İşbirliği Protokolü” uyarınca  Kırgızistan’a bir gezi düzenlendi.

     Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ)13 Ekim 2005 tarihinde  Teknokent Genel Müdürü Uğur Yüksel'in başkanlık ettiği, kurumsal yapısını oluşturmuş bazı ODTÜ-Teknokent şirketlerinin yöneticilerinin oluşturduğu heyet Kırgızistan'a bir gezi programı düzenledi.

     Heyette Teknokent Genel Müdürü Uğur Yüksel, Çözüm Bilgisayar Yön. Kur. Başk. Ömer Siso ve Genel Müdürü Dr. Bilal Ak, Milsoft Proje Geliştirme Direktörü Fatih Ünal, Cybersoft Proje Yöneticisi Yalçın Eskitoros ve ODTÜ Teknokent İş Geliştirme Koordinatörü Mustafa Kızıltaş yer aldı.

     14 Aralık 2004 tarihinde Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ile Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi (KTMÜ) arasında imzalanan “Kırgızistan'da Teknokent Projelendirilmesi ve Kuruluşuna İlişkin İşbirliği Protokolü” çerçevesinde 28 Nisan 2005 tarihinde Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Karıbek Moldobayev ve Rektör Vekili Prof. Dr. Seyfullah Çevik, ODTÜ Teknokent'i ve ODTÜ Teknokent şirketlerinden bazılarını ziyaret etmişti.

     Moldobayev, ziyaret sonrasında ODTÜ Teknokent ve şirketlerinden çok etkilendiklerini dile getirmişti. ODTÜ ile işbirliği protokolü çerçevesinde ve Kırgızistan'da kurulması planlanan teknokentin geliştirilmesi ile ilgili koordinasyonun da ODTÜ-Teknokent tarafından yapılmasını ve ODTÜ-Teknokent şirketlerinden bazılarının da kurulacak teknokentte yer almasını arzuladıklarını ifade etmişti.
    

Tiyenşan (Tanrı Dağları)
 
     28 Nisan 2005 tarihli toplantıda konuşan Prof. Dr. Ural Akbulut’da. “Amacımız ODTÜ'ye Kırgızistan'da kardeş bir teknopark yaratabilir miyiz? Sorusunu cevaplamaktır. Bunu gerçekleştirmek için iki üniversite arasında protokol yapıldı. Bu temelde hazırlıklarımızı tamamlayacağız. Ancak projenin AR-GE'ye dayalı sanayi yönü eksik. Bu eksikliği teknokentimizdeki firmalarımızın katkıları ile kapatabilmeyi amaçlıyoruz.

     Teknokentimizdeki önemli firmalarının Kırgızistan’da kurulacak teknokentte de yer almasını arzu ediyoruz. Özellikle yazılım ve elektronik alanında faaliyet gösteren firmalar açısından büyük yatırımlar olacağını düşünüyoruz. Teknokent firmalarımızın temsilcilerinin toplantımıza katılmalarından dolayı teşekkür ediyorum. Firmalarımızın  yakın ilgisi projemizin ayakları yere basan bir proje olduğunu gösteriyor” demişti.
Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Karibek Moldobayev toplantıda yaptığı konuşmada “Üniversitemizin özel statüsü var hatta uluslararası bir statüsü var. Teknokent için belirlenen arazimiz  Bişkek'in en prestijli bölgesinde yer alıyor. Kırgızistan'da iş kurmak Orta Asya'nın diğer ülkelerinde iş kurmaktan daha kolay.” diyerek ODTÜ-Teknokent firmalarını Kırgızistan'a davet etmişti.

     Bu gelişmeler sonucunda kararlaştırılan Kırgızistan gezisi 13 Ekim 2005 tariihinde hayata geçirildi. Gezi Programı kapsamında Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi ve teknokent alanı gezildi. Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Rektörü ve Üniversite Yöneticileri, Bişkek kenti ve önemli kamu kurum yöneticileri ile görüşmeler gerçekleştirildi.
 
     Gezi sırasında Çözüm Bilgisayar Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Siso Kırgızistandaki Teknokent’te başarılı olan Bilgisayar Mühendisliği öğrencilerine parasal ödül ve üniversiteye ORACLE VTYS hibe desteği sözü verdi. Bu yaklaşım üniversite yönetimi tarafından memnuniyetle karşılandı.



     14 Ekim 2005 tarihinde Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Karıbek Moldobayev. Rektör Vekili Prof. Dr. Seyfullah Çevik Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Suat Ungan, Üniversite Genel Sekreteri Ayhan Sürek ile teknokent projesi ile ilgili görüşmeler yapıldı. Daha sonra heyet olarak Maliye Bakanı Akılbek makamında ziyaret etti. Bakan, üniversite bünyesinde kurulacak olan Kırgızistan'ın ilk teknokentini desteklediklerini,  ilgili kanunları öneri ve yardımları kurucu şirketlerden alamaya devam edeceklerini ve yılbaşına kadar gereken kanuni değişiklikleri, düzenlemeleri yapacaklarını söyledi. Heyet daha sonra Demirkırgız Uluslararası Bankası Genel Müdürü Ahmet Parmaksız ve Ticaret ve Turizm Bakanı Atambaev Sharshenovich'i ziyaret ederek teknokent projesi hakkında bilgi verdi. Destek sözlerinin ardından heyet temaslarına devam etti.

     Aynı gün Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Suat Ungan. Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Valari Jivagladev, Öğretim Görevlisi Mehmet Sindel ve onsekiz öğrencinin katıldığı bir toplantı düzenlendi. Toplantıda, Bilgisayar Mühendisliği öğrencilerinin, AR-GE amaçlı Teknokent şirketlerinde oluşturabilecekleri iş gücü ve verimlilikleri konusunda bilgi edinildi. Özellikle istihdam olanaksızlığı nedeni ile sürekli beyin göçü yaşayan ülkede kurulacak bir teknokentin istihdam sorununu çözeceği ve katma değer yaratacağı vurgulandı.



     15 Ekim 2005 tarihinde önce Tanrı Dağları (Tiyenşan) ardından, üniversite kampüsü daha sonra da Karahanlıların başkenti Balasagun ziyaret edildi. Eski Türk inanışına göre Tiyenşan Dağları, Türklerin öldükten sonra ruhlarının gideceği yer olarak biliniyor. Dağlar dolaşılırken heyetten birisinin dağları çok büyük bulduğunu söylemesi üzerine, bir başkasının “Tabi ki, bu kadar çok Türk nereye sığacak?” diye cevap vermesi günün espri konusu oldu.

(23.11.2005)