Sağlık ve Bilişimde Objektif Haber

  English

 Üniversite Öğrencilerine Kendi İşlerini Kurmaları İçin ODTÜ Teknokent’ten Büyük Fırsat:

Yeni Fikirler Yeni İşler Teknolojik Proje Yarışması!

 

“Öğrenciler için düşünülmüş, hayatları boyunca faydalı olacak bir deneyim… İş bulmayan, iş kuran ve iş veren öğrencilerin yarışması!”

        Ülkemizin eğitim ve araştırmaya verdiği destekler ile bilinen önemli gruplarından birisi olan Elginkan Vakfı ana sponsorluğunda Türkiye’nin en rekabetçi girişimcilik yarışması başladı. Bunu yapabilmek için öğrencilerin eğitim hayatları boyunca öğrendiklerini kullanabilmeleri, farklı disiplinlerden uyumlu bir ekip oluşturabilmeleri, ekip çalışması yapabilmeleri, yeni bilgiler öğrenmeleri ve hepsinden önemlisi planlı olmaları gerekiyor.

        Bu projenin amacı ODTÜ başta olmak üzere üniversite öğrencileri arasında teknolojiye ve yenilikçiliğe dayalı girişimciliği teşvik etmek ve desteklemektir. ODTÜ, “iş bulan değil işveren mezun” ilkesi ile öğrencilerinin girişimciliğini teşvik etmek ve desteklemek, bu süreçte gereksinim duyacakları uygun bilgi ve eğitimler ile donanmalarını sağlamak amacıyla ücretsiz programlar yürütmektedir. Yenilikçilik girişimcilikte başarının temel faktörüdür; araştırma ise yenilikçiliğin asli unsurudur. Yeni Fikirler Yeni İşler proje yarışmasının amacı da, “işveren mezun” hedefinin bir uygulama aracı olarak, yenilikçi ve teknolojik bir iş fikri olan öğrenci girişimcilerimize bu iş fikirlerini hayata geçirmeleri için araştırmaya yöneltmek ve başarılı olanlara fikirlerini hayata geçirmelerinde yardımcı olacak ortamı sağlamaktır.

“Yarının teknoloji firmalarına ilk adım desteği.”

        Mali kazanımların sınırlı sayıda proje için söz konusu olmasına karşın, tüm proje sahipleri,

§   Bir fikrin bir işe dönüşme sürecinde eğitileceklerdir.

§   Girişimciliğin zorlukları, riskleri ve ödüllerine ilişkin kişisel deneyime sahip olacaklardır.

§   Disiplinler arası, planlı ve hedefe yönelik ekip çalışmasının değerini ve önemini yaşacaklardır.

§   Daha önce benzer süreçlerden geçmiş kişilerin deneyimlerinden birebir faydalanma şansına sahip olacaklardır.

§   Projelerinin başka ilgi gruplarınca (risk sermayesi şirketleri, yatırımcılar, şirketler gibi) öğrenilmesini sağlayabilecek ve belki de finanse edilmesi şansını yakalayacaklardır.

§   Temelde eğitilirken rekabet altında eğlenme fırsatını yakalayacaklardır.

       Yarışmanın Hedefi, kazanan projenin verilecek desteklerle teknoloji tabanlı yenilikçi bir işe dönüşmesi ve bu sayede nitelikli işgücüne istihdam yaratmasıdır. Yarışmacılar yenilikçi ve teknoloji tabanlı olmak koşuluyla her konuda ve diledikleri sektöre yönelik olarak proje teklifi getirebilmektedirler. Konuların seçiminde ticari başarı şansına ve uygulanabilirliğe önem verilmektedir. Disiplinler arası bir anlayışla hazırlanan projelere özel önem verilmektedir. Yarışmacıların ODTÜ hazırlık, lisans ve lisans üstü öğrencilerine yönelik olmasına rağmen ekiplerin yarısından fazla olmamak koşuluyla diğer üniversitelerden de öğrenciler yer alabilmektedir ve ekip üyelerinde sayı sınırlaması yoktur.

“Projelerin değerlendirilmesinde yenilikçilik (inovasyon), teknolojik seviye, yapılabilirlik ve pazarlanabilirlik kriterleri esas alınacaktır.

        Birinci seçilen proje ekibine projeyi hayata geçirmeleri için “Elginkan Vakfı Teknoloji Ödülü” olarak 50,000 YTL tutarında kuruluş sermayesi desteği sağlanacak ve üç yıl süre ile ODTÜ-Teknokent içinde uygun ofis ortamı ücretsiz olarak tahsis edilecektir. Finale katılmaya hak kazanan 10 projeye ise, 1000 YTL tutarında mansiyon verilecektir.

     Değerlendirme kurulu, üniversite üyeleri, Elginkan Vakfı, Teknokent’te yer alan şirketler, Teknopark A.Ş., ve dış paydaşları temsil eden 25 kişilik bir ekipten oluşturmaktadır.

     Akademik Danışmanlar, proje ekiplerine gereksinim duydukları konularda destek sağlayan tercihen ODTÜ’lü öğretim elemanlarıdır. Kazanan proje ekibinin akademik danışmanına 1500YTL verilecektir.

     Teklif edilen tüm projelerde fikri mülkiyet hakları proje sahibine aittir. Projelere ilişkin her türlü bilgi, doküman ve materyal sadece Değerlendirme Kurulu tarafından incelenecek ve gizliliği sağlanacaktır. Gerek Değerlendirme Kurulu, gerek Akademik Danışmanlar, gerekse iş planı ve girişimcilik danışmanları büyük ödülün verildiği tarihi takip eden bir yıllık süreç için Gizlilik Anlaşmaları imzalayacaklardır.

“Elginkan Vakfı Teknoloji Ödülü ve ODTÜ Teknokent’teki ofis, yarışmayı kazanacak proje ekibini bekliyor...”

Ayrıntılı bilgi için internet adresi : www.yfyi.info

(27.04.2005)