Sağlık ve Bilişimde Objektif Haber

  English

279 Hastane Binası Depreme Karşı GÜÇLENDİRİLMELİ...

1975'den günümüze kadar, var olan deprem yönetmeliği gerektiği gibi uygulanmadığından, binaların büyük çoğunluğu depreme karşı güvenli değil...

    Türkiye’de yaşanan her depremin ardından gözler İstanbul’a çevriliyor ve olası bir depremde nelerle karşılaşılacağı hesaplanmaya çalışılıyor. Metropoldeki hastane binalarının durumu da dikkat çekiyor. Bu konudaki tartışmalar nisan ayının gündeminde oldukça yer tuttu.

    İstanbul’da bir deprem sonrasında mutlaka ayakta kalması gereken binalar içinde hastaneler ve hastane binaları önemli bir yer tutuyor. Boğaziçi Üniversitesi, Dünya Bankası tarafından projelendirilen bir çalışma kapsamında İstanbul'daki devlet hastanelerinin depreme dayanıklılık durumunu araştırdı. Bunun sonucunda hastane binalarının yüzde 86'sının depreme dayanıksız olduğu ortaya çıktı. SSK ve özel hastaneler proje kapsamı dışında olduğu için durumları bilinmiyor. İstanbul’da, devlet hastanelerinden sonra üniversite hastaneleri de depreme karşı dayanıksız çıktı. İstanbul Üniversitesi İnşaat Fakültesi’nin hazırladığı rapora göre Çapa ve Cerrahpaşa hastaneleri çürümüş durumda.

    Kocaeli depreminde Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin yıkıldığı ve iki SSK hastanesinin tamamen kullanılamaz hale geldiği hatırlanırsa, sağlık kurumlarına afet öncesi gerekli önemin verilmesi gerektiği ortaya çıkıyor.

    İstanbul'da depreme karşı güçlendirilmesi gereken devlet hastaneleri için Dünya Bankası’ndan 100 milyon Euro kaynak sağlanmış durumda. Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara’nın demeçlerine göre ortaya çıkan tablo;

    “İstanbul'da 26 devlet hastanesinin 329 binasının depreme dayanımları ölçüldü.Güçlendirilmesi gereken ve güçlendirme projeleri hazır olan bina sayısı 279, güçlendirilmesi gereken hastane binalarının oranı ise yüzde 86. Bu kaynak, söz konusu hastane binalarının güçlendirilmesine yetiyor.” Bu kaynaktan yapılacak harcamaların bir koordinasyon içinde yürütülüp paranın 'çarçur' edilmemesi için Prof. Dr. Işıkara’ya göre Türkiye Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü'nün mutlaka işlerlik kazanması lazım.

"...İstanbul'da apartmandan bozularak yapılmış bir çok özel hastane bulunuyor. Hastanelerin deprem şartnamesinde özel bir yeri var ve bu şekilde hastaneler büyük risk taşıyor. Hastaneler bir afet anında mutlaka ayakta kalması gereken kurumlardır..."

    Prof. Dr. Işıkara’nın üzerinde durduğu bir başka konuya yönelik olarak söyledikleri de dikkat çekici; “İstanbul'da apartmandan bozularak yapılmış birçok özel hastane bulunuyor, hastanelerin deprem şartnamesinde özel bir yeri var ve bu şekildeki hastaneler büyük risk taşıyor. Hastaneler bir afet anında mutlaka ayakta kalması gereken kurumlardır.”

    2000 yılında Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE) tarafından gerçekleştirilen bina sayımı sonuçlarına göre, Türkiye’de belediye sınırları içinde toplam 7 milyon 838 bin 675 adet bina bulunuyor.

    Sayım sonuçlarının, binaların fiziki durumuna ilişkin bölümündeki verilere göre 129 bin 627’si harap ve yıkılması planlananlar, 570 bin 101’i ise esaslı tamir ve tadilat gerektirenler grubuna giriyor. Böylece harap, yıkılması planlanan, esaslı tamir ve tadilat gerektiren bina sayısı 700 bine ulaşıyor. Son depremin can ve mal kaybına yol açtığı Afyon’da ise 2000 yılındaki sayımda 2 bin 215 binanın harap ve yıkılması planlananlardan oluştuğu, 8 bin 362 binanın da esaslı tamir ve tadilat geçirmesi gerektiği belirlendi.

BİNA ADI
BİNA SAYISI
Bakırköy Pisikiyari Hastanesi
91 BİNA
Siyami Ersek Göğüs, Kalp ve Damar Cerrahisi Merkezi
19 BİNA
Heybeliada Sanatoryumu
18 BİNA
Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
17 BİNA
Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi
16 BİNA
Haseki Hastanesi
13 BİNA
Zeynep Kamil Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi
11 BİNAAA
Haydarpaşa Numune Hastanesi
10 BİNA
Koşuyolu Kalp ve Araştırma Hastanesi
10 BİNA
Bakırköy Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Hastanesi
10 BİNA
Şişli Etfal Hastanesi
10 BİNA
Bakırköy Devlet Hastanesi
9 BİNA
İstanbul Cüzzam Hastanesi
7 BİNA
Taksim Hastanesi
7 BİNA
Deri ve Tenasül Hastalıkları Hastanesi
4 BİNA
Beykoz Çocuk Göğüs Hastalıkları Hastanesi
4 BİNA
Baltalimanı Kemik Hastalıkları Hastanesi
4 BİNA
Beyoğlu Hastanesi
4 BİNA
Süleymaniye Doğum ve Kadın Hastalıkları Hastanesi
3 BİNA
İstinye Devlet Hastanesi
3 BİNA
Beykoz Devlet Hastanesi
3 BİNA
Sağmalcılar Devlet Hastanesi
2 BİNA
Sarıyer İsmail Akgün Hastanesi
2 BİNA
Adalar Devlet Hastanesi
1 BİNA
Lütfiye Nuri Burat Hastanesi
1 BİNA
Pendik Devlet Hastanesi 1 binası bulunan hastanede güçlendirme çalışmasına gerek görülmedi