Sağlık ve Bilişimde Objektif Haber

  English

ÇÖZÜM PROGRAMLARININ KISAYOLLARI

1 - Programlarda, silmek istediğiniz detay satılarını (örneğin fatura kalemleri, iaşe kalemleri, hizmet fişi kalemleri vb.) Ctrl+Delete tuş kombinasyonunu kullanabilirsiniz.

2 - Programlarda, her kullanıcı sadece kendi şifresini değiştirebilir. Sistem yetkilisi de dahil olmak üzere, diğer kullanıcıların şifresini göremez. Her kullanıcı yalnızca kendi şifresini belirler ve değiştirebilir. Şifrenizi değiştirmek için, kullandığınız herhangi bir programın ana menüsünde iken, ekranın altında adınızın yazılı olduğu alana tıklayınız. Kullanıcı bilgileri ekranı gelecektir. Şifre tuşuna basarak, önce eski şifrenizi giriniz. Sonra yeni şifrenizi ve şifre onayınızı girerek şifre değişikliğini sağlayınız.

3- Kullanım kolaylığı olması açısında, programlar ekranın tamamını kaplamaktadır. Çalışma esnasında masaüstünü görüntülemek için (klavyenizde BAŞLAT tuşu varsa soldaki Ctrl tuşunun hemen sağında yer alır) BAŞLAT tuşu ile birlikte D harfine basınız. Klavyenizde BAŞLAT tuşu yoksa, ana menüde iken, Alt+Space tuşuna basınız. Daha sonra da N tuşuna basınız.

4 - Programlarda, Eski kart menülerinden girildiğinde, sorgulamanın yapılacağı kriterler ve bu kriterlerin altında kriterlere bağlı olarak otomatik oluşturulan sorgu ekranı görüntülenir. Bu sorgu ekranını görmek istemiyorsanız, ya da kaldırdıysanız ve tekrar görmek istiyorsanız,......... Destek\Sistem Tanımları\Genel Tanımlar’dan Sql Tanımları sekmesini seçiniz ve "SQL Formda Sql Metni Yazılsın" seçeneğindeki işareti değiştiriniz.

5 - Programlardaki menülerin renklerini ve yazı tiplerini değiştirmek için, Destek\Sistem Tanımları\Genel Tanımlar dan Renkler sekmesini tıklayarak, istediğiniz renkleri seçiniz.

6 - Sistem yetkilisi iseniz ve çalışan bir kullanıcının çalışmasını iptal etmek istiyorsanız, Destek\Sistem Tanımları\Kullanıcılar\Aktif Kullanıcılar menüsüne giriniz. Kullanıcıyı seçiniz. Üst kısımda yer alan "Çıkart" tuşuna tıklayın

7 - Programlardan aldığınız yedekler hangi dizinde hangi isimlerle saklanıyor? Alınan yedekler c:\ sürücüsüne kaydedilmekte ve dosya ismi olarak günün tarihi verilmektedir. Örneğin 020506 (2002 yılı mayıs ayı 6. günü yedeği). Dosya uzantısı olarak "dmp" verilmektedir. örnek yedek dosyası ismi : OR020506.dmp. Baştaki OR, oracle yedeği olduğunu anlatır.

8 - Kayıt giriş ekranlarında, ilk kayıt için Ctrl+PageUp, Önceki kayıt için PageUP, Sonraki Kayıt için PageDown, Son Kayıt için Ctrl+PageDn, yeni kayıt için Insert, Kayıt için F2, kayıt iptal için F3, kayıt seçmek için F5, Yazdırmak için F6, Değişiklikleri iptal etmek veya formu kapatmak için ESC tuşlarını kullanabilirsiniz.

9 - Ekrandaki bir alanın tablo bağlantısını ve tablodaki alan adını öğrenmek için Ctrl+Shift+P tuş kombinasyonunu kullanabilirsiniz.

10 - Detay satırlarında, sürekli 0 yazmak sizi yoruyorsa, her üç sıfır için bir kez boşluk (space) tuşuna basmanız yeterli. Örneğin, muhasebe fişinde kalem satırına 35,000,000 yazmak istiyorsanız, 35 yazıp iki kez boşluk tuşuna basınız.

11 - Sürekli aldığınız raporda yanlışlıkla bir değişiklik yaptınız ve kaydettiniz. Şu an raporunuz hatalı çıkıyor. Firma defaultlarını geri yüklemek için, rapor dizaynına girerken Ctrl ve Alt tuşlarına basınız. Sadece default dizaynı yüklemek için menüye girerken Ctrl tuşunu kullanınız.

 

13 - Makro oluşturmak için, ana menüde iken F9 tuşuna basınız. Karşınıza gelen menüden "Makro Tanımları" nı seçiniz. Makro atanan tuş alanına, tuş kombinasyonunu giriniz. (Örneğin Ctrl+M tuş kombinasyonu kullanabilirsiniz.) Makro bilgisi alanına da isminizi yazınız, F2 tuşuna basarak kayıt ediniz ve ekranı kapatınız. Veri girişi yaptığınız herhangi bir alanda, Ctrl+M tuşlarına basarak adınızı yazdırabilirsiniz.

14 - Kullandığınız programların çalışma ortamı, sürüm ve diğer bilgilerini öğrenmek için, ana menüde iken F9 tuşuna basarak "Program Bilgileri" menüsünü seçiniz.

15 - Kullandığınız programın çalışma tarihini değiştirmek için, ana menüde iken, ekranın sağ alt bölümündeki tarih bilgisi üzerine tıklayınız, karşınıza gelen "Çalışma Tarihi" ekranına istediğiniz tarihi girerek Enter tuşuna basınız.

16 - Hasta Takip Programında, hasta kayıtları yapılırken, hastaya ait tüm bilgilerin (Baba Adı, Doğum Tarihi vb.) eksiksiz girilmesini ve bu bilgiler olmadan kayıt yapılmamasını istiyorsanız,..... Destek\Program Tanımları\Evrak\Makbuz sekmesine tıklayınız ve "Dosya Bilgisi Tam" seçeneğini işaretleyiniz.

17 - Hasta Takip Programında, Hasta kartı açıldığında kart renginin hastanın cinsiyetine göre değişmesini istiyor yada istemiyorsanız, Destek\Program Tanımları\Evrak\Makbuz sekmesinden "Hasta Cinsiyet Rengi" seçeneğini işaretleyiniz ya da işaretini kaldırınız.

18 - Eczane Programında, İlaç Kartı ekranında İlaç bilgileri ile Farmakolojik Bilgiler sekmeleri arasında klavye ile geçiş yapmak için Ctrl+Tab tuş kombinasyonunu kullanabilirsiniz.

19 - Kullanıcının, yalnızca kendi makinasından programlara girmesini istiyorsanız, ilgili makinada kullanıcı bilgilerinden ilgili kullanıcının sayfasını açınız. Ethernet Kart Id alanının sağındaki tuşa basınız. Kullanacığınız bilgisayarın ethernet kart id'sini göreceksiniz. F2 tuşu ile kayıt ediniz. Bu işlemi yaptığınız kullanıcı artık başka bilgisayardan programlara giriş yapamaz. Kullanıcıların, programlarda çalışma tarih ve saatlerini sınırlandırmak için, yine aynı ekranda yer alan başlama ve bitiş tarih alanlarına istediğiniz tarihleri giriniz. Saat kısıtlaması için, Zaman sekmesindeki (1 haftayı kapsar) seçenekler üzerinde istediğiniz değişikliği yapınız.üzerine tıklayınız.

20 - Sistem yetkilisi iseniz ve kayıtlarınızın bazılarını excel dosyasına aktarmak istiyorsanız, F9 sql işlemlerinden, kayıtlarınızı seçen sql ifadesini yazın ve çalıştırın. Daha sonra Ctrl+X tuşlarına veya ekranın üzerindeki excel tuşuna basın. Karşınıza gelen dosya kaydetme ekranında dosyanın ismini yazın ve kaydedin.

21 - F9 sql işlemlerinde çalıştırdığınız önceki sql ifadelerine ulaşmak için Ctrl+PageUp ve Ctrl+PageDown tuşlarını kullanabilirsiniz.

22 - F9 Sql işlemlerinde, sql komutlarının açıklamalarının ve örneklerinin yer aldığı sql yardım ekranını kapatmak istiyorsanız, grid üzerindeyken sağ tuşa tıklayınız. Gelen menüden yardımı göster seçeneğini işaretleyin. Eğer yardım ekranını görmek istemiyorsanız, yardım ekranı üzerindeyken sağ tuşa tıklayın ve gelen menüden yardımı gösterme seçeneğini işaretleyin.

23 - Döner Sermayeli Kuruluşlar için Hasta Takip programında, kesilen makbuzlar için indirim yetkisi, kullanıcı tanımlıdır ve bu bilgiler kullanıcı Tanımları ekranında bulunur. Kullanıcının makbuzda indirim yapabilmesi isteniyorsa, Kullanıcı tanımlarında yer alan "Makbuzda İndirim Yapabilsin" seçeneğinin işaretlenmesi gerekir.

24 - İhale ve Satınalma Programında, İhale ilan metnini, ilgili birimlere e-mail ile gönderebilirsiniz. İlan metni ekranında iken, F8-Mail Gönder tuşuna tıklayınız. Alıcının mail adresini yazınız ve F2 tuşuna basınız.