Sağlık ve Bilişimde Objektif Haber

  English

Sisoft, Oracle - Sisoft Day 2016 Nijerya’da

 

Sisoft & Oracle işbirliği ile gerçekleştirilen Oracle - Sisoft Cloud Solutions on Healthcare, Nijerya’nın başkenti Abuja şehrinde 28 Nisan 2016 tarihinde Transcorp Hilton Hotel’de Türkiye ve Nijerya Sağlık Bakanlıkları yetkilileri başta olmak üzere, Nijerya’da bulunan çeşitli özel ve devlet hastanelerinin temsilcileri ile Türkiye’den Ömer Siso, Dr. Korhan An (HIMSS), Serkan Atagün (T.C. Sağlık Bakanlığı), Nejat Ünsal ve İlker Kayalar, Oracle adına; Oracle Nijerya Müdürü Adebayo Sanni, Teknoloji Satış Müdürü Peter Nwanna, Batı Afrika Orta Katman Satış Müdürü Martin Elugbaju, Oracle Afrika Yönetim Satış Danışmanı Peter Boglo, CX Uygulamaları Satış Müdürü Olanrewaju Adeola, Nijerya Bölge Satış Müdürü Uzoma Ekwebelem ve Oracle Kamu Satış Direktörü Saudi Abdullah, Nijerya Sağlık Bakanlığı adına; Sağlık Bakanı danışmanı Dr. Ngozi Azodoh ve Nijerya Ulusal Sağlık Sigortaları Koordinatörü Femi Akingbade, Ulusal Bilgi Teknolojileri Kalkınma Ajansı e-Sağlık Birimi adına; Dr. Nikem Noma ve Usman Yakubu Maaruf'un katılımıyla gerçekleşti.

Açılış konuşmalarını Oracle Public Sector Satış Direktörü Saudi Abdullah’ın yaptığı etkinlikte Abdullah değerli iş ortağımız Sisoft’la beraber Nijerya’da çok güzel işler yapacağız diyerek, Sisoft’un Oracle için önemli ve güçlü bir partner olduğunu, bir çok ülkede başarıyla uyguladığı modelin Nijerya’da da rahatlıkla uygulanabileceğini belirtti.

Açılış konuşmalarının ardından Nijerya Sağlık Bakanı danışmanı Dr. Ngozi Azodoh ve Nijerya Ulusal Sağlık Sigortaları Koordinatörü Femi Akingbade’nin konuşmaları gerçekleştirildi. Konuşmasına, düzenlenen etkinlikten dolayı teşekkür ve memnuniyetlerini sunarak başlayan Nijerya Sağlık Bakanı Danışmanı Ngozi Azodoh, Sisoft ve Oracle işbirliği ile gerçekleştirilen bu etkinliğin, Nijerya'nın sağlık stratejileri ile bire bir uyumlu olduğunu ve bu yüzden bu etkinliğin Nijerya açısından son derece önemli olduğunu vurguladı.
 
Konuşmasına, Nijerya Sağlık Bakanı Prof. Isaac Folorunso Adewole’nin bizzat yazdığı mektubu okuyarak devam eden Dr. Azadoh, mektupta, Nijerya ulusal sağlık sisteminin, gelişen teknoloji ve bilişimin nimetlerinden en üst düzeyde fayda sağlayacak şekilde dijital ortama taşınmasının hedeflerinde olduğunu, bu doğrultuda, ülkedeki sağlık tesislerinde sunulan hizmetlerin iyileştirilmesini ve hızlandırılmasını, insana bağlı hata oranının minimuma indirilmesini, yalnızca tıbbi açıdan değil hastanelerin daha etkili bir şekilde yönetilmesi ve insan kaynağının gereksiz iş yükünden arındırılarak daha etkili şekilde kullanılmasını hedeflediklerini, bu kapsamda 2 yıl içerisinde toplamda 10 bin hastanede bu iyileştirmelerin yapılacağını belirtti.

E-sağlık projeleri kapsamında kendilerine sunulacak her türlü fikir ve öneriye açık oldukları belirtilen mektup, "Sisoft ve Oracle'a, sağlık sisteminde hedeflenen noktaya gelinmesinde, düzenlenen bu etkinliğin son derece aydınlatıcı ve yol gösterici olması sebebiyle minnet ve teşekkürlerimizi sunarız" ifadeleri ile son buldu.
 
Ardından Femi Akingbade ise, yapılan etkinlikten dolayı memnuniyet ve teşekkürlerini sunarak, gelişen teknoloji ve bilişim dünyasının tüm sektörleri olduğu gibi sağlık sektörünü de etkilediğini, sunulan sağlık hizmetlerinin global standartlar seviyesine ulaşması için bu gelişime kayıtsız kalınamayacağını, bu kapsamda Nijerya'da da ciddi bir girişim olduğunu ve yoğun çalışmalar sürdürüldüğünü, Sisoft ve Oracle gibi firmaların düzenledikleri benzer etkinliklerle bu gelişime büyük katkıda bulunduklarını ifade etti.

Sağlık sektöründe dünya standartlarını yakalamak için temelde üç önemli aşama olduğunu vurgulayan Akingbade, bunların fiziksel erişilebilirlik, finansal erişilebilirlik ve tesisler seviyesinde kaliteli hizmetin aktarılabilmesi olduğunu, bu kapsamda Nijerya genelinde bulunan 10.000 adet Primary Care tesislerinde düzenlemeye gidildiğini, sağlık hizmetlerinin bilişim ve teknolojiden faydalanarak daha az insan kaynağıyla, daha hatasız ve daha kaliteli olarak sunulmasını hedeflediklerini belirtti. Ayrıca tüm sağlık tesislerini aynı standartta tutmayı hedeflediklerini belirten Akingbade, bu kapsamda tesislerden daha sağlıklı istatistikler alabilmek ve kontrol edilebilirlik ve yönetilebilirliği artırmak üzere, başta Abuja olmak üzere tüm ülke genelinde merkezi bir yapı ile sağlık tesislerini yönetmeyi hedeflediklerini belirtti.

Nijerya Sağlık Bakanlığı yetkilerinin konuşmalarının ardından etkinlik T.C. Sağlık Bakanlığı Danışmanı Serkan Atagün ve Sisoft Uluslararası Operasyonlar Müdürü Nejat Ünsal’ın sunumları ile devam etti. Atagün, Sağlıkta dönüşüm kapsamında ülkemizin önde gelen HBYS üreticilerinden Sisoft’un Oracle ile düzenlediği bu etkinlikle birlikte Nijerya’daki sağlık bilişimi oldukça ileri bir yere gideceğini söyleyerek, T.C. Sağlık Bakanlığın ödüllü uygulaması olan e-Nabız projesinin detaylarını anlatan bir sunum yaptı. Türkiye'de Sağlık bilişimi alanında faaliyet gösteren yazılım firmalarının dış ülkelere açılmasını çok değerli bulduklarını söyledi. Yaklaşık bir yıl önce hizmete giren e-Nabız, vatandaşların tüm sağlık kayıtlarını her zaman yanlarında taşıyabildikleri, diledikleri platformdan kendi sağlık geçmişlerine erişebildikleri ve yetkileri doğrultusunda hekimleriyle paylaşabildikleri bir kişisel sağlık kaydı olduğunu, bu değişiklikle muayene, tetkik ve tedavilerin nerede yapıldığına bakılmaksızın, hastanın adına üretilmiş sağlık bilgilerinin yönetildiğini, hastanın bu sayede tıbbi özgeçmişine tek bir yerden ulaşabildiğini söyledi.

Ünsal, Sisoft’un Türkiye’de Sağlık Bakanlığı sayesinde edindiği tecrübeyi uluslararası arenaya taşıdığını ve taşımaya devam edeceğini söyledi. Sisoft’un 3 kıta ve 5 ülkedeki çalışmalarından bahseden Nejat Ünsal, Nijerya’daki Sisoft projelerinin de kapsamlı hale getirileceğini vurguladı.
 
Verilen ara sonrası Türkiye’de tüm hastanelerin akredite olmak üzere çalıştığı ve başvurduğu HIMSS EMRAM Modeli konusunda bilgi veren ve sunum yapan HIMSS Türkiye Direktörü Dr. Korhan AN, Türkiye’deki bu modelin artık benimsendiğini ve bu modelin Nijerya’daki hastanelere de kolaylıkla uygulanabileceğinden bahsetti.

Dr. AN’ın konuşmasının ardından Oracle, Afrika Yönetim Satış Danışmanı Peter Boglo, Oracle sistemleri hakkında bilgi verdi.
 
Etkinliğin sonunda Oracle Kamu Satış Direktörü Saudi Abdullah’ın kapanış ve değerlendirme konuşmasının ardından yapılan çekiliş ile katılımcılara 3 adet iPad hediye edildi.
 

 
 
(30.04.2016)