Sağlık ve Bilişimde Objektif Haber

  English

Sisoft Day 2015 Azerbaycan’da

 

Sisoft & Oracle işbirliği ile gerçekleştirilen Sisoft Day kardeş ülke Azerbaycan’ın başkenti Bakü şehrinde 11 Mart 2015 tarihinde JW Marriot Absheron Hotel’de başta Türk ve Azeri Sağlık Bakanlıkları yetkilileri olmak üzere, Azerbaycan’da bulunan çeşitli özel ve devlet hastanelerinin temsilcileri ile Sisoft ve Oracle çalışanları katılımıyla gerçekleşti.

Açılış konuşmalarını Oracle Orta Asya ve Kafkaslar Satış Direktörü Serkan Elgezen ve Sisoft Genel Müdür Yardımcısı Dr. Nejat Çakmak’ın yaptığı etkinlikte, Elgezen; Şuanki gündemimiz Cloud, Oracle’ın bir çok çözümü olmasına rağmen sağlık sektörü, iş ortaklarımızla birlikte yürümeyi hedeflediğimiz öncelikli sektörlerimizden bir tanesi. Bu anlamda da değerli iş ortağımız Sisoft’la beraber Türkiye’de çok başarılı projelere imza attık, Azerbaycan’da da çok güzel bir başlangıç yaptık. Bu başarımızı hem Azerbaycan’da hem de diğer coğrafyalarda replike etmek bu başarımızı diğer ülkelere de taşımak istiyoruz. Sisoft’la olan iş ortaklığımız çok eskilere dayanıyor. Sadece Türkiye’de ve Azerbaycan’da değil Afrika’da da bir çok projeye imza attık. Değerli iş ortağımız Sisoft’la beraber bu başarıları Türkiye’den Azerbaycan pazarınada taşımak isrtiyoruz diyerek, Sisoft’un Oracle için önemli ve güçlü bir partner olduğunu, Azerbaycan’daki bu rol modelin başka ülkelere de rahatlıkla uyarlanabileceğini belirtti.

Dr. Çakmak ise, bir çok kurumunda hizmet verdiğimiz Azerbaycan'da, değerli partnerimiz Oracle ile beraber düzenlediğimiz ve Sağlık Bilişimi alanında son gelişmelerin, gelecek vizyonunun, yazılım çözümlerinin konuşulacağı oturumlarda bir arada olacağız. Sisoft olarak  hedefimiz,  Dünya'nın farklı kültürlerinde ve ülkelerinde, geliştirdiğimiz ve uyguladığımız teknolojilerimizle, sağlık çalışanlarının işlerini kolaylaştırarak sektörümüzde lider, çözümlerimiz  ile de vazgeçilmez olmak olduğunu söyleyerek kendimizi evimizde hissettiğimiz kardeş ülke Azerbaycan’da bulunmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti ve sağlık bilişimi alanındaki tecrübelerini Azeri kardeşlerimizle paylaşmaktan mutluluk duyacaklarını belirtti.
 
Sağlık Bakanlığı Azerbaycan’da e-Nabızı tanıttı.

Etkinlik T.C. Sağlık Bakanlığı Proje Geliştirme Daire Başkanı Şahin Aydın'ın konuşması ile devam etti. Aydın; Sağlık Bilişimi sektöründe ülkemizin önemli bilişim firmalarından Sisoft'un Oracle ile birlikte düzenlediği bu etkinlikle birlikte Azerbaycan'daki Sağlık Bilişimi oldukça ileri bir yere gidecektir. Biz Türkiye'de Sağlık bilişimi alanında faaliyet gösteren yazılım firmalarının dış ülkelere açılmasını çok değerli buluyoruz. Sağlık Bilişimi alanında yazılım ihracatı yapan firmalarımızı desteklemeye devam edeceğiz.
 
Bakanlığın yeni uygulaması olan e-Nabız'ı tanıtmaktan onur duyduğunu söyleyerek, e-Nabız projesinin detaylarını anlatan bir sunum yaptı. Dijital verilere bakıldığında internet kullanım oranı hızla artıyor ve mobil teknolojiler gerçekten artık günümüzün vazgeçilmezi. Sağlık Bilişim Projeleri de gerçekten sağlığın gelişimine ve değişimine oldukça değer katıyor. Bunlardan en önemlisi e-nabız projemiz var, bu proje bizim için çok önemli. Eğer gerçek anlamda bu projeyi başarabilirsek Tüm ülkeyi kapsaması açısından kişisel sağlık portalı anlamında dünyada ilk proje olacak.
 
Hasta kendi tansiyon, şeker, ağırlık, nabız değerlerini kendisi girebildiği gibi elektronik cihazlarla da entegrasyonunu operatörlerin sağlık cihazları ile entegrasyonunu sağlıyoruz. Onların cihazlarından otomatik olarak kendi sistemleri üzerinden bizim sistemimize veriler geliyor ve bunları hasta kendisi analiz edebiliyor. Hasta, Hastanelerden merkeze gelen sağlık verileri doğrultusunda bu verilere kendi portalı üzerinden ya da mobil uygulamamız üzerinden verilerine erişebiliyor.
 
e-Nabız Sistemi ile kişilerin kendi sağlık durumları ile ilgili bilgi sahibi olmaları, bu bilgiler ışığında sağlıkları ile ilgili kararlara katılmak suretiyle kendi sağlık durumlarını yönetmeleri, teşhis ve tedavi sürelerini kısaltarak gereksiz tetkik tekrarlarının önlenmesi ve bu suretle ekonomik çıkarların korunarak ülke ekonomisine katkı sağlanması hedefleniyor. Sistem sayesinde internet erişimi olan herhangi bir yerden sağlık verilerine erişerek sağlığını daha etkin bir biçimde takip edebilecek. Ayrıca e-Nabız sistemi çeşitli sistemlerle de entegrasyon yeteneğine sahip. Bunların en başında 112 Acil Komuta Sistemi geliyor. Artık vatandaşlar mobil uygulamamız üzerinden 112 Acil yardım butonuna bastıkları anda konum bilgileri harita üzerinde işaretlenerek Acil sağlık verileri sağlık personelleri ile paylaşılacak.
 
Ayrıca Sağlık Bakanlığının yaptığı Teletıp Projesinden de bahseden ve kısa bir sunum yapan Şahin AYDIN şu anda İstanbul, Şırnak ve Balıkesir illerinde aktif hale getirildiğini ve kısa sürede Tüm Türkiye'ye yayılacağını söyledi.
 
Teletıp sistemine Balıkesir bölgesinde entegre olmaları sebebiyle Sisoft'un teknik ekibine entegrasyon çalışmalarındaki özverisinden dolayısıyla teşekkür etti.

Daire Başkanı Şahin Aydın’ın ardından Azerbaycan Sağlık Bakanlığı IT Departmanı Direktörü Cebrail ESED-ZADE, konuşmasında T.C. Sağlık Bakanlığı’nın sağlık bilişiminde gelmiş olduğu konumdan etkilediklerini ve yapılan işlerin dünya çapında olduğundan bahsetti. İki ülke arasında bu konuda bilgi ve tecrübe paylaşımı olabileceğini söyledi. ESED-ZADE konuşmasında ayrıca Azerbaycan Sağlık Bakanlığı’nın da Türk Sağlık Bakanlığı kadar olmasa da IT alanında bazı çalışmalara başladığını ve amaçlarının T.C. Sağlık Bakanlığı bünyesinde yapılan başarılı proje ve çalışmalarının model olarak Azerbaycan Respusblikası’na uyarlamak ve uygulamak olduğunu belirtti. Azerbaycan Sağlık Bakanlığı olarak çok çalışarak dünya standartlarında hizmet sağlamak istediklerini söyledi.

Cebrayıl ESED-ZADE’nin ardından Sisoft CEO’su Ömer Siso, Bulutta Sağlık konulu sunumunu gerçekleştirdi. Siso konuşmasında 2004 yılında Azerbaycan’a geldim. O zamanlar buranın Türkiye’den 30 yıl geride olduğunu düşünerek ayrılmıştım. Bundan yaklaşık 2 yıl önce geldiğimde de aradaki mesafenin kapandığını kapandığını gördüm. Son geldiğimde de kendimizi taktim edecek Türkiye’de yaptıklarımızı burada rahatlıkla anlatabilecek durumda olduğumuzu görüyor ve burada bu sunumu yapmaktan büyük gurur duyuyorum dedi.
 
Sağlık Bilgi Sistemleri konusunda Türkiye’de özellikle Sağlık Bakanlığı’nın Sağlıkta Dönüşüm projesi kapsamında Sağlık Bilişiminin ülkemizde çok geliştiğini vurgulayan Siso, Türkiye'de gerçekleştirmiş olduğu merkezi yapıda HBYS sistemini Azerbaycan’da da başarı ile hayata geçirebileceğinden bahsetti.

Ömer Siso’nun ardından Oracle ECEMEA Sağlık ve Eğitim Endüstrisi Directörü Miroslav Koncar, ilk defa bulunduğu Azerbaycan’da Oracle için değerli bir partner olan Sisoft etkinliğinde bulunmaktan memnun olduğunu belirtti. Sağlık sektöründe bulut bilişimin yeni trend olduğunu ve Sisoft’un Oracle Cloud için sözleşme imzaladığından bahsetti.
 
Miroslav Koncar’ın sunumunun akabinde Oracle’da Bulut Bilişim Çözümleri Danışmanı olarak görev yapan Rusya’dan Bakü’ye gelen Vladimir Davydenko bulut bilişimin özelliklerinden ve Oracle’ın bu perspektife yaklaşımından bahsetti. Kendi ülkesi olan Hırvatistan’da sağlık bilişimi alanında üniversitede dersler de veren Koncar, sağlık alanında uluslararası istatistikler ve oranlar hakkında bilgi verdi. Sağlık Bulutu ve Oracle’ın bu alandaki projelerinden ve bu çözümün mimarisi hakkında önemli bilgiler verdi. Dünya üzerindeki sağlık bilişimi alanındaki standartları gösteren Koncar, Oracle Cloud çözümlerini kullanan müşteri referanslarını da katılımcılarla paylaştı.
 
Öğle yemeğinin ardından Sisoft’un Azerbaycan’daki partner firması Eurodesign Genel Müdürü Teymur Tağıyev Sisoft ile birlikte sözleşmeleri imzalanan ve kurulum öncesinde analiz çalışmalarının başlatıldığı Cumhurbaşkanlığı Hastaneleri olan Merkezi Klinika ve Milli Sağlamlık Merkezi Hastanelerinin çalışmaları hakkında bilgi verdi. Sisoft ile gerçekleştirilen işbirliğinin bundan sonraki dönemlerde ve çalışmalarda da devam ettirileceğini söyledi.

Sayın Tağıyev’in konuşmasının ardından Futurist ve BeWell & bWise Kurucusu Dr. Cenk Tezcan’ın Mitolojiden Geleceğe Sağlığın Yolculuğu konulu güzel ve interaktif sunumu dinleyicilerin büyük ilgisini çekti.

Oracle Engineered Systems Satış Yöneticisi Vusal Samedov Dr. Tezcan’ın sunumunun sonrasında Oracle’ın Engineering Sistemleri hakkında bilgi verdi. Oracle’ın bu konuda türünün en iyisi olduğunu ve müşterilerden gelen referanslar hakkında bilgiler verdi.

Türkiye’de tüm hastanelerin akredite olmak üzere çalıştığı ve başvurduğu HIMSS EMRAM Modeli konusunda bilgi veren ve sunum yapan HIMSS Türkiye Direktörü Dr. Korhan AN, Türkiye’deki bu modelin artık benimsendiğini ve bu modelin Azerbaycan’daki hastanelere de kolaylıkla uygulanabileceğini bahsetti. Türkiye’de şu an 5 Stage 6 hastane bulunduğunu ve Sisoft’un bu hastanelerden 2 tanesine sahip olduğunu söyledi.
 
Dr. AN’ın konuşmasının ardından Oracle Kıdemli Satış Danışmanı ve kapanış konuşmacısı olan Gurban Adıgozalov Oracle 12C ve mevcut sistemlerin 12C’ye upgrade edilmesinin faydaları hakkında bilgi verdi.
 
Etkinliğin sonunda Ömer Siso’nun kısaca kapanış ve değerlendirme konuşmasının ardından Azerbaycan’daki mevcut müşterilere ve partnerlere plaketleri takdim edildi. Plaket takdimi sonrasında yapılan çekiliş ile katılımcılara 2 adet iPad hediye edildi.
 

(14.03.2015)