Sağlık ve Bilişimde Objektif Haber

  English

Sisoft HIMSS ME 2013 Suudi Arabistan'da

30 Nisan - 1 Mayıs tarihleri arasında Suudi Arabistan Krallığı'ın başkenti Riyad'da bulunan Four Seasons Hotel'de düzenlenen HIMSS Orta Doğu 2013, sağlık bilgi sistemleri ve teknolojileri sektöründeki profesyonelleri bir araya getirdi.

 

Diğer HIMSS organizasyonlarının yanısıra, Sisoft Sağlık Bilgi Sistemleri HIMSS Orta Doğu etkinliğinde de yer alarak, ürünlerini ve çözümlerini Orta Doğudaki sağlık profesyonelleriyle paylaştı. Sisoft adına etkinliğe Genel Müdür Yardımcısı Dr. Nejat Çakmak ve Uluslararası İlişkiler Direktörü Nejat Ünsal katıldı.


Etkinlik kapsamında; Sağlık Bakanlığı Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürü Dr. Hakkı Öztürk, Standart ve Akreditasyon Daire Başkanı Dr. Mahir Ülgü, Yönetim Destek Hizmetleri Daire Başkanı Dr. Muhammet İkbal GÜLTEKİN ve SB Sistem Yönetimi Koordinatörü Şimşek Mert Sisoft standını ziyaret ettiler. HIMSS Analytics yetkilisi Jeremy T. Bonfini yaptığı konuşmada, Türkiye'de de bir hastanenin (Ankara Gazi Mustafa Kemal Devlet Hastanesi) HIMSS AE Stage 6 ile akredite edildiğini ve Akreditasyon belgesinin Dublin'de ödül ile Sağlık Bakanlığına sunulacağını belirtti. Sağlık Bakanlığı Sistem Yönetimi Koordinatörü Şimşek Mert etkinlik kapsamında gerçekleştirdiği sunumunda, Türkiye'de sağlık altyapısında nasıl bir sistem tasarladıklarını anlatarak, bütün sağlık lokasyonlarının altyapı olarak bir intranet yapısı içerisinde çalıştırılacak duruma getirilmesinin planlandığını söyledi. Cloud teknolojisinin önemini vurgulayan Mert, Cloud teknolojisini kullanarak masrafları büyük oranda azaltacaklarını ve bunun da ilk uygulamasını Ankara'da bir hastanede (Gazi Mustafa Kemal Devlet Hastanesi) gerçekleştirdiklerini belirtti. Şimşek Mert'in Türkiye'nin yeni yapılanmasından ve 5 bölgeden oluşacak yeni sağlık sistemi hakkındaki sunumu salondakiler tarafından ilgiyle izlendi. Etkinlikte Cerner, Epic gibi uluslararası firmaların yanısıra ülkemizden de Sisoft dışında Datasel'de yer aldı.


HIMSS Ceo'su H.Stephen Lieber "Suudi Arabistan'ın Körfez'deki en büyük ekonomiye ve en hızlı büyüyen nüfusa sahip olduğu düşünüldüğünde, elektronik kayıtların tanıtılması dünya standartlarında sağlık hizmetinin sunulması açısından büyük önem arz etmektedir" dedi. "Doktorlar, hemşireler ve diğer sağlık çalışanlarını içeren 100.000 den fazla sağlık profesyoneli ve 18 bölgeye yayılmış 3300 civarında hastane ve sağlık bakım tesislerinden oluşan Suudi Arabistan sağlık sistemi, gelişme konusunda büyük bir imza atmıştır" dedi.

Lieber sözlerine "Elektronik sağlık kayıtları sağlık sağlayıcıları arasında bilgi paylaşımı açısından anahtar öneme sahiptir. Bu uygulama bakım kalitesini arttırırken tüm paydaşlar için maliyetleri düşürmektedir" diyerek devam etti. Orta Doğu'da sağlık sektörünün büyük gelişmelere sahne olduğunu ve giderek daha da iyi olacağına inandıklarını vurgulayan Lieber, sağlıkta hizmetin kalitesinin artırılmasının çok önemli olduğunu söyledi.


Suudi Arabistan Riyad Sağlık Bakanlığı Danışmanı Mohammed R. Al Yemeni yaptığı sunumda, Orta Doğu'daki en kalabalık ülke sınırları içerisinde başarılı sağlık IT stratejilerinin uygulanması önündeki engeller hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Dr. Mohammed R. Al Yemeni konu ile ilgili olarak, HIMSS'in uzmanlaşmış alanı kapsamında uluslararası düzeyde detaylı bir konuşmacı ve sergileyici topluluğundan oluştuğunu belirterek, health IT alanında bölgesel ve uluslararası düzeyde uzmanları ve karar vericileri bir araya getirmesi açısından önemli olduğunu belirtti.

Diğer oturumlar da ise, birlikte çalışabilirlik, en iyi uygulamalar ve elektronik sağlık bilgisi gibi konuları içeren ilgili alanlara yönelik çalıştaylar vardı.

Dünya'nın dört bir yanında düzenlenen her sağlık bilişim kongresine güçlü ürün yelpazesiyle katılmaya özen gösteren Sisoft Sağlık Bilgi Sistemleri Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da düzenlenen HIMSS Ortadoğu 2013 organizasyonuna da katılarak dünya çapında bir marka olduğunu ve bu konudaki adımlarını kararlılıkla sürdüreceğini bir kez daha göstermiş oldu. Riyad'da bir çok ülke temsilcileriyle, global ölçekte geliştirilebilecek işbirlikleri olanaklarını da tartışma imkanı buldu. Bu kapsamda Sisoft, dış dünyaya açılma gayesini güçlendirirken, diğer ülkeler adına organizasyona katılan firmalar da Sisoft'un ve Türkiye'nin sağlık bilişim sektöründeki geniş ürün yelpazesini tanımış oldu.

(10.06.2013)