Türkiye'nin İlk ve Tek Dijital Hastanesi Olan Ankara Gazi Mustafa Kemal Devlet Hastanesi, Sağlık Bilişim Zirvesi'nde Jüri Özel Ödülüne Layık Görüldü
Sağlık ve bilişim dünyasını buluşturan Sağlık Bilişim Zirvesi kapsamında, bu yıl ikincisi düzenlenen "Altın Steteskop Ödülleri" sahiplerini buldu. Ödül Töreni kapsamında Türkiye’nin ilk ve tek dijital ve kağıtsız hastanesi Ankara Gazi Mustafa Kemal Devlet Hastanesi, Jüri Özel Ödülü’ne layık görüldü.
Sağlık ve bilişim dünyasının liderlerini bir araya getiren bir organizasyon niteliğinde olan 2. Uluslararası Sağlık Bilişim Zirvesi, 28-30 Mart tarihleri arasında Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleşti.
Sağlık Bilişimi alanındaki ulusal ve uluslararası tecrübesiyle sektöre yön veren Sisoft Sağlık Bilgi Sistemleri de etkinliğin Altın Sponsoru olarak organizasyonu destekledi. Sisoft, farklı yerlerdeki stantlarında web tabanlı yazılımları ve yeni trend mobil uygulamalarını sağlık profesyonellerinin beğenisine sundu. Etkinlik kapsamında kurulan “Dijital Hastane Platformu” nda Sisoft'un web tabanlı yazılımları, mobil uygulamaları ile Hasta Gözlem & Eğlence Arayüzü uygulaması Sisopmi katılımcılar tarafından büyük beğeni topladı.
Sağlık Bilişim Derneği Başkanı Yasin Keleş'in açılış konuşmasının ardından, Medipol Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabahattin Aydın ve Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Nihat Tosun'un konuşmalarıyla etkinlik devam etti. Sağlık sektöründe büyük ve hızlı bir değişim yaşadıklarını, bu büyük değişimde en çok katkıyı sağlayan ve değişimden en çok etkilenen sağlıkta bilişim olduğunu belirten Sağlık Bilişim Derneği Başkanı ve Kongre Başkanı Yasin Keleş, “Aynı zamanda on yıllık bir sürede yeni bir sektörün yeni bir adı olduğuna inanıyoruz. Bu sektörün adı sağlık bilişimi. Bu alanda emeği geçen tüm bakanlık yetkililerine ve özel sektör yetkililerine teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Medipol Üniversitesi Rektörü ve Kongre Onursal Başkanı Prof. Dr. Sabahattin Aydın ise, “Sağlık ve bilişim ortak paydasında toplanmış ve artık bir camia dediğimiz yeni bir oluşum olduğunu gözlemliyorum. Bilişim tek başına kendi alanında ilerlerken, birçok ivme ile sanayi ve üretim sektörüyle iç içe geçmeye başladı. Öyle ki artık bilişimden bağımsız bir ilerleme imkansız hale geldi. Sağlığın son zamanlarda bu kadar hızlı ilerleyişi bir anda bilişimle daha hızlı ve kucaklaşmış bir şekilde oldu. Bu açıdan sağlık bilişimi birçok sektöre farklı olarak ayrı bir branşlaşma olarak ortaya çıkmaya başladı” dedi.
Sağlık Bakanı Müsteşarı Prof. Dr. Nihat Tosun, “15 yıl önce sağlık alanında bilişim dediğimizde çoğunluğumuz, başta biz yöneticiler de olmak üzere konudan sadece teorik olarak haberdar olduğu, pratik imkanlarından faydalanmadığı, çok az bilgisayarı olan kişi olduğunu ve onların da bir odada saklı kaldığını, sistem odası denildiğinde büyük trafoların kapalı olduğu bir yerden geliyoruz. Eskiden bilişim, elektronik ile ilgili çok az veri olan hastanemiz vardı. Bugün en ücra, en küçük hastanelerimizde bile bilişim alt yapısı var.” diye konuştu. Ayrıca, HBYS üreticilerinin ülkemizin dışında da çok önemli görevler gerçekleştirdiklerini, uluslararası ödüller aldıklarını bu sayede de bilişim programlarını ve hizmetlerini yurtdışına taşıyan bir yapıya gelindiğini vurguladı.
Etkinliğin ikinci gününde; Sisoft Genel Müdürü Ömer Siso, moderatörlüğünü T.C. Sağlık Bakanlığı Sağlık Bilgi Sisteleri Genel Müdürlüğü e-Sağlık Daire Başkanı Dr. Ünal Hülür'ün yaptığı panelde “Gazi Mustafa Kemal Devlet Hastanesi ve Sisoft Kağıtsız Hastane Uygulamaları“ sunumu ile dikkatleri çekti.
Merkezi yapının öngörüldüğünü ve bu yapının da web tabanlı yazılımlar ve uygulamalarla yapılabileceği üzerine dikkatlerin çekildiği Türkiye'de E-Sağlık Uygulamaları panelinde, Türkiye'nin bu bağlamda model ülke olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini söylediler. Sağlık Bakanlığı Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü E-Sağlık Daire Başkanı Dr. Ünal Hülür "Hastaneleri sistem yönetmek ya da donanım yönetmek derdinden kurtarıp, merkezi bir yapının daha faydalı olacağını düşünüyoruz. Şu anda bunu bir hastanede pilot olarak uyguladık, entegrasyon biraz zaman alıyor ama hastanelerde insan kaynağı yok, biz merkezde bunun zorluğunu çekiyoruz, gerçekten bir sistem işletmek, içinde sağlık verisi olan bir sunucu barındırıp, güvenliğini sağlamak ayrı bir dert. Dolayısıyla bakanlığımızın böyle bir vizyonu var. Buna da bir adım attık" dedi.
Sağlık Bakanlığı Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü Sistem Koordinatörü Şimşek Mert, sunumunda SBNET uygulamalarından bahsederken "Ankara Gazi Mustafa Kemal Devlet Hastanesi'nde, yaklaşık 5 ay önce hastanedeki tüm networkü bakanlıktaki networke bağlayarak buradaki hizmet sunucu sürecini tek noktadan yönetebilir hale gelmeyi başardık, en son noktada hastane bilgi yönetim sistemini de merkeze taşıdık. Şuanda hastanede çok az bir donanım ve sadece network cihazlarını yöneten dar ölçekli bir sistem var. Onun dışındaki tüm uygulamalar bakanlık veri merkezinde çalışacak şekilde yapılandırıldı" dedi.
Sağlık Bakanlığı Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü E-Sağlık Koordinatörü Mervan M. Rahmanalı Sağlık-NET'in AHBS'nin gelişimi, E-Sağlık projelerinin gelişimi, mevcut durumu ve çok yakın geleceğinden bahsetti.
Zirve kapsamında Haliç Kongre Merkezi'nde, Dijital Hastane Platformuda kapılarını ziyaretçilerine açtı. Sağlık bilişimi alanında yeni gelişmeleri ve son teknolojileri tek bir çatı altında toplayan alanda, gerçek zamanlı çalışan bir hastane kompleksi olan Dijital Hastane Platformu, zirve süresince misafirlerin ziyaretine açık oldu. Sağlık ve bilişim dünyasını buluşturan Sağlık Bilişim Zirvesi kapsamında, bu yıl ikincisi düzenlenen "Altın Steteskop Ödülleri" de sahiplerini buldu. Ödül Töreni kapsamında Türkiye'nin ilk ve tek dijital ve kağıtsız hastanesi Ankara Gazi Mustafa Kemal Devlet Hastanesi, Jüri Özel Ödülü'ne layık görüldü. Ödülü kurum adına Türk Telekom, Sağlık Sektörü İş Geliştirme Uzmanı Emre Özdal'ın elinden Hastane Yöneticisi Dr. Hamit Doğan aldı.
|