Sağlık ve Bilişimde Objektif Haber

  English

Ankara Gazi MKD Hastanesi Kağıtsız Hastane Olarak Akredite Edildi


            Dünyanın en büyük ve en görkemli sağlık bilişimi fuarı olan HIMSS'in Avrupa ayağı, bu yıl 13-15 Mayıs 2013 tarihlerinde İrlanda'nın Dublin kentinde düzenlendi. Etkinliğin ilk gününde, geçtiğimiz ay HIMSS Akreditasyon sürecini başarı ile bitiren ve firmamız Hastane Bilgi Sistemimizin uzun bir süredir çalıştığı Ankara Gazi Mustafa Kemal Devlet Hastanesi, HIMSS Analytics EMRAM Stage 6 ile akredite edildi. http://www.ehealthnews.eu/ sitesinde yayımlanan haberde; ilk kez bir Türk hastanesinin Stage 6 ile derecelendirildiği duyuruldu. Son durum ile birlikte, Avrupa'da HIMSS Stage 6 akreditasyonuna sahip olan toplam 26, Stage 7'de ise 2 hastane olduğu bildirildi.


            Sisoft, Epic ve TPP'nin sponsor olduğu Ödül Töreni Yemeği'nde (Awards Dinner Ceremony) konuşma yapan HIMSS Analytics Direktörü Uwe Buddrus'un elinden ödülü alan Sağlık Bakanlığı e-Sağlık Daire Başkanı Dr. Ünal Hülür, yaptığı konuşmada Türkiye'deki sağlık sisteminin herkesin düşündüğünden çok daha ileride olduğunu ve Türkiye'deki tüm hastanelerin Stage 6 ve Stage 7 için büyük bir aday olduğunun altını çizdi. Dr. Hülür, bu zorlu süreçte başta Sağlık Bakanlığı ve Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü olmak üzere, Ankara Gazi Mustafa Kemal Hastanesi yönetimi ve çalışanlarına ve hastanedeki HBYS firması Sisoft Sağlık Bilgi Sistemleri'ne ve ayrıca emeği geçen herkese teşekkürlerini sundu. Dr. Hülür, ödülü HIMSS Analytics Direktörü Uwe Buddrus ve Odense Üniversitesi Hastanesi IT ve Proje Sorumlusu Claus Duedal Pedersen'in elinden aldı. Değerlendirme sürecinde dış gözlemci olarak jüride yer alan Claus Duedal Pedersen, “Hastanedeki sistemi ve otomasyonu gördüğümüzde gerçekten çok etkilendik, bu kadar başarılı olacağını beklemiyorduk fakat gerçekten son derece iyi hazırlanmışlardı, kendilerini tebrik ediyorum” dedi.


            Törende konuşma yapan Uwe Buddrus, süreci değerlendirirken, kısaca hastane tarihçesinden bahsettikten sonra, “Türkiye Sağlık Bakanlığı'nın Ankara Gazi Mustafa Kemal Hastanesi'ni neden 'Kağıtsız ve Dijital Hastane' olarak adlandırdığını şimdi daha iyi anladık zira her türlü işlemin ve tıbbî süreçlerin tamamının CPOE kullanılarak yapılıyor ve veriler yapısal bir formatta saklanıyor” dedi. En göze çarpan işlemin e-Reçete işlemi ile iPad'ler yardımıyla ilaç torbaları üzerlerindeki barkodlarla, hasta bileklerindeki barkodların eşleştirildiği Kapalı Devre İlaç Sistemi'nin olduğunu vurgulayan Buddrus, bunun Avrupa'daki en iyi uygulamalardan birisi olduğunu söyledi.


            Uygulanmasına devam edilen fakat şu an bile çok gelişmiş bir Karar Destek Sistemi'nin olduğunu belirten Buddrus, ilaç-ilaç, ilaç-gıda, ilaç-diet, ilaç-alerji gibi pek çok etkileşimlerin, sık kullanılan teşhis yardımlarının ve protokol destek sistemi ile pop-up'ların kullanılmakta olduğunu söyledi.


            Etkinliğin ikinci gününde Sağlık Bakanlığı ve Sisoft'un standını ziyaret eden T.C. Dublin Büyükelçisi Necip Egüz, Türkiye'nin sağlıkta geldiği durumun son derece gurur verici olduğunu söyledi ve Türkiye'den Sisoft gibi başarılı firmaların, pek çok büyük firmanın bulunduğu bir etkinlikte yer almasının da ve bir Türk hastanesini bu aşamalara gelmesinde vesile olmasının muazzam olduğunun altını çizdi.


            Dünya üzerindeki hastanelerde süreçleri iyileştirmek ve hastaların daha iyi hizmet almasını sağlamak adına, metodoloji ve algoritmalar geliştiren HIMSS, tüm dünyadaki hastaneleri kapsayan bu süreci HIMSS Analytics adı altında EMRAM Modeli olarak oluşturdu. HIMSS Analytics'in amacı sağlık hizmetini doğru ve kolay olmasını sağlamak iken, aynı zamanda da kağıtsız bir yapıya büründürmek. Bunu uluslararası bir standardizasyon mekanizması haline getiren HIMSS, 1961 yılında Chicago'da kurulmuş, Washington, Brüksel, Singapur'daki ofisler ve ABD dışındaki diğer noktalarda hizmet vermektedir ve bünyesinde 23.000'den fazla üye yer almaktadır. HIMSS nezdinde ayrıca bilgi teknolojisi ve yönetim sistemi konularında 380'in üzerinde kurumsal üye ve 30 civarında kar amacı gütmeyen kurum bulunmaktadır. HIMSS sağlık bilişimi ve yönetim sistemlerini sağlık sektörünün faydasına olacak şekilde daha verimli kullanmayı gaye edinen sağlık paydaşları üyelerinden oluşan bir organizasyondur.

Etkinlik resimlerini görmek için tıklayınız.

(14.05.2013)