Sağlık ve Bilişimde Objektif Haber

  English

Hasta Gözlem Eğlence Arayüzü

         

            Teknolojinin sağlık alanına yansımaları kendini her geçen gün biraz daha fazla hissettiriyor. Sisoft Sağlık Bilgi Sistemleri ArGe Merkezinde Sağlık Bilişiminin güçlenmesi ve rekabet gücünün artırılması adına yürüttüğü çalışmalardan birini daha TÜBİTAK Desteği ile gerçekleştirerek, yataklı tedavi kurumlarının hizmetine sundu. Sisoft ürün ailesine Sisopmi (Patient Monitor Interface – Hasta Gözlem/Eğlence Arayüzü) ismi ile katılan ürün, sağlık kuruluşlarının ilgi odağı haline geldi.

 

            Hasta Başı Uygulama Platformu olarak geliştirilen Sisopmi, hasta, doktor, hemşire, hasta bakıcı ve temizlik görevlisi olmak üzere ilgili tüm kullanıcı gruplarına hitap ediyor olması sayesinde dijital hastane dönüşümünde önemli bir rol oynuyor. Sağlık kuruluşlarında bilgi akışını güçlendiren, bilgi kayıplarını ortadan kaldıran,  iş akışını hızlandıran ve yönetilebilirliği etkinleştiren bir sistem olarak hizmete sunuldu. Ek olarak, hastanın kendine özel uygulamalarla, yaşamın içinde kalarak yüksek moralle tedavisini sürdürmesinde de önemli bir etken olmaktadır. 

 

Neden Sisopmi ?

 

            Ülkemizde ilk olarak Sisoft Sağlık Bilgi Sistemleri mühendislerince türünün ilk örneği olarak geliştirilen Sisopmi, Sağlıkta Dijital Hastane Dönüşümü ve bilgi akışının güçlenmesini  sağlanmaktadır.

 

            Hastaların yataklarından kalkmadan kumanda ve hareket algılama ile işlemlerini yapmalarını sağlar.

 

            Hasta ve refakatçileri için başta TV olmak üzere eğlence aracıdır.

 

            Doktor ve hemşirelerin ek bir bilgisayara ihtiyaç duymadan hastaya ait bilgileri izlemleri, yapılan tedavileri hasta bilgilerine işlemelerini sağlar.

 

            Hasta bakıcı ve temizlik görevlisinin çağırılması ya da rutin işlerini yaptıktan sonra, yaptığı işlemleri sisteme kaydetmelerine imkan sunar. Bilgi kaybı ya da bilgi akışı eksikliği nedeniyle ortaya çıkan tıbbi hatalara son verir. İş akışı süreçlerini hızlandırır. Etkin kaynak yönetimi sunar.  Hizmet kalitesi yükselirken, başta hasta olmak üzere tüm çalışanların memnuniyetini sağlar.  Sağlık kuruluşları için üretilmiştir, kağıtsız ve çevre dostudur.

 

Sisopmi İle Neler Çözümleniyor?

 

Çalışan Verimliliği: Sisopmi,  çalışanlar arasındaki iletişimi hızlandırır;  bilgi paylaşımını geliştirir;  hızlanan bilgi akışı sayesinde yönetsel işlemleri azaltır ve klinik işlemleri arttırır.

Maliyet Optimizasyonu: Sisopmi kullanımının yaygınlaşması ile iş süreçlerinin kademesi azalır; kaynaklardan tasarruf edilirken, verimliliği üst noktaya taşır; kolay yönetilebilir bir sistem elde edilir.

 

Hasta Memnuniyeti: Sağlık kurumlarının hizmet çıtası giderek yükselmektedir. Sisopmi ile hasta bakımı kolaylaşır, hasta daha profesyonel bir hizmet aldığını ve güvende olduğunu hisseder. Ayrıca günlük hayatın içerisinden kopmadan tedavi sürecini daha yüksek bir moralle geçirir.

 

Çalışan Memnuniyeti: Sisopmi ile kurum personeli daha profesyonel bir hizmet verdiğini hisseder, bilgiye kolay ve hızlı erişimi karar verme sürecinde çalışana güven sağlar.

Tıbbi Hatalar ve Hasta Güvenliği: Sisopmi ile doğru bilgiye hızlı ulaşabilir olunması nedeniyle klinik kararlar iyileşir, kağıtla kayıt ortadan kalkar, tıbbi hata ihtimali ve oranı düşer bu yolla maksimum hasta güvenliği sağlanmış olur.

 

Hasta Bilgi Güvenliği: Sisopmi ile ortada hastanın yetkisiz kişilerin eline geçebilecek verisi kalmayacak. Çünkü kağıt ortamında tutulan verilerin yetkisiz erişime karşı korumasız olması veri mahremiyetini ihlal etmektedir.

 

Bakım Kalitesi: Sisopmi sayesinde etkili bilgiye dayalı karar verme süreci işleyecek, bilginin tümüne hakim olma daha doğru kararlar almayı sağlayacaktır. Hastanın ihtiyaç duyduğu anda temizlik ve güvenlik görevlisine çağrı yapabilmesi ile ihtiyaçları daha hızlı karşılanabilecektir. Çağrıların sistem üzerinden cevaplandığı süreler takip edilebilir durumda olması nedeniyle yönetimin personel performansını ve bakım kalitesini reel olarak değerlendirmesi daha kolay olacaktır.

 

Gelir Artışı: Sisopmi ile iş süreçleri hızlanacak birim zamanda yapılan iş hacmi artacaktır. Ayrıca Hastaya uygulanan ilaç ve tıbbi malzemelerde hasta başında Sisopmi üzerinden kayıt edilebilecek böylece faturalama da yaşanan kayıplar ortadan kalkacaktır.

 

Sisopmi ve Yetenekleri

            -Sisopmi, önemli teknolojik özellikleri ile yataklı tedavi kurumlarına yeni bir bakış açısı ve hizmet anlayışını getirmektedir.

 

            -“Önce İnsan” bakış açısını kendisine ilke edinmiş olan Sisoft Sağlık Bilgi Sistemleri, bireylerin hastanede yattığı süreçte  hayattan kopmadan tedavilerini mutlu bir şekilde tamamlamalarına hizmet etmeyi hedeflemiştir.

-Hasta dilediği gibi internette gezinebilmektedir.

-Sosyal paylaşım ağlarına kolaylıkla ulaşabilmektedir.

-Günlük gazeteleri, tv kanallarını takip edebilmektedir.

-Film ve sağlıkla ilgili belgeselleri izleyebilmektedir.

-Güncel oyunları oynayabilmektedir.

-Yakınları ile ücretsiz olarak görüntülü görüşme yapabilmektedir.

-İlaç hatırlatmaları sistemden otomatik olarak yapılmaktadır.

 

            Üstelik tüm bu işlemleri gerçekleştirmek için hareket algılama özelliğinden faydalanabilmektedir. Bilindiği üzere dünya pazarında hitap eden önemli teknoloji üreticileri de ürünlerinin kurgusunu artık hareket algılama teknolojisi üzerine yapmaktadır. Sisoft Sağlık Bilgi Sistemleri bir dünya markası olma yolunda ilerlerken ürünlerini de dünya pazarına hitap edecek şekilde geliştirmektedir.

 

Hareket algılama özelliği ile;

-Sayfa geçişlerini sağlayabilmekte;

-Kanal değişimlerini kontrol edebilmekte

-Hemşire çağrılarını da yine bu özelliği kullanarak yapabilmektedir.

-Sisoft Sağlık Bilgi Sistemleri, Sisopmi ürününü geliştirirken teknolojinin geldiği son noktayı tasarımına yansıtmıştır ve sadece bireyler için değil sağlık çalışanları içinde dünya standartlarında bir ürün ortaya çıkartmayı başarmıştır.

 

            Sisopmi, hemşirelerin hastayı ziyaretlerinde rutin olarak kontrol ettikleri vital bulguları sisteme girmelerini sağlamaktadır, bunu dokunmatik ekran üzerinden elle ya da bluetooth’lu ölçüm cihazları ile de yapabilirler.

(01.08.2012)