Sağlık ve Bilişimde Objektif Haber

  English

VoIP Teknolojisi

            Yenilikçi Şirketimiz Sisoft, kaliteli iletişim imkânı sunmak için çalışanlarına ve hizmet verdiği kurumlara ses, data ve görüntü alanında iletişim çözümleri getirmeye devam etmektedir.

 

5 Eylül 2011 Pazartesi tarihi ile şirketimiz VoIP teknolojisini kullanmaya başlamıştır. VOIP teknolojisi bir data hattı üzerinden datanın yanında ses ve fax iletişimi yapılmasını amaçlamaktadır. Voice over IP Teknolojisi (VoIP) standart internet trafiği ile entegre olduğu için güvenilirliği kanıtlanmış ve maliyetleri düşük bir haberleşme teknolojisidir.

 

            Kurumlarımızda ve şirket merkezimizde çok yüksek bant genişliklerilan internet hizmetleri kullanılmaktadır. Internet bağlantımızdan belli bir hacmini (örnek olarak %10 kısmını) voip teknolojisi için ayırarak buradan ses alışverişi yapmaya başlamıştır.

Bu durumda aklınıza gelebilecek en temel soru ise mevcut telefon altyapısı ile zaten konuşmalarımızı yapabiliyoruz, neden VoIP teknolojisine ihtiyaç duyuyoruz?

 

            Cevap aslında çok basit, hızlı, güvenilir ve maliyeti çok düşüktür.

 

            SisoVoIP – Voice over IP ( Internet Protocol )

Bilgisayar ağları ve ağ bileşenlerindeki teknolojik gelişim son yıllarda noktalar arası veri haberleşme hızları ile paralel bir gelişim süreci içerisine girmiştir. Bu gelişmelere paralel olarak mevcut ağ altyapıları üzerine eklenen yeni teknolojiler, geliştirilen yeni protokoller ve teknikler ile birlikte bilgisayar ağları sadece bilgisayarlar için veri haberleşmesi alanında değil, başka alanlarda da hizmet vermeye başlamışlardır.

Bunlardan en etkileyici olanı ise VoIP olarak karşımıza çıkmaktadır. Aslında VoIP genel olarak mevcut telefon şebekesi ağ mimarisi üzerinde yapılan geliştirme çalışmaları sonucunda ortaya çıkan bir teknolojidir. Önceki zamanlarda \anahtar devreli\ telefon sistemleri üzerinde ses haberleşmesi sağlarken günümüzde artık telekomünikasyon şirketleri \paket devreli\ sistemler üzerine geçerek IP tabanlı altyapılara dönmeye başlamışlardır.

 

            Telefon şebekelerinde kullanılan SS7 sinyalleşmesi ağ yapısı, IP tabanlı ağlar olarak çok daha düşük maliyetli sistemlere dönüşmüş ve bunlar üzerinden ses aktarımı gerçekleşmiştir. Bu değişim süreci kullanıcılara analog hatlardan digital hatlara geçiş olarak yansımış ve gerek ses kalitesi olsun gerek bağlantı süreleri olsun pekçok gelişmeyi beraberinde getirmiştir.

            VoIP telekom alanında gerçekleşen gelişmeleri takiben bilgisayar ağları üzerine geliştirilen sıkıştırma protokolleri ve ekipmanlar ile hayatımıza girmeye başlamıştır.

 

            VoIP internet veya data hatları üzerinden ses aktarımı olarak açıklanabilir.

 

Bu gibi bir durumda insanların aklına gelebilecek en temel sorulardan birisi, mevcut telefon altyapısı ile zaten konuşmalarımı yapabiliyorum, neden VoIP ?

Cevap aslında çok basittir. Maliyet…

Belirli bant genişliğine sahip data hatları için ödenen ücret sabittir. Bu hatlar üzerinden VoIP ekipmanları ve protokolleri kullanılarak istenilen miktarda telefon görüşmesi yapılabilir. Bu durumda sabit bir ücret ve kurulum maliyetleri ile telefon hatlarından yapacağınız görüşmeden çok daha ucuza telefon görüşmesi yapma imkanı bulabilirsiniz.

 

            Soft (Yazılımsal) Çözümler

 

            Soft çözümler herhangi bir donanım kurulumu gerektirmeden sadece PC'lere kurulabilen yazılımlar aracığı ile yapılan ses haberleşmesidir. Yaygın olarak 3CX gibi yazılımlar ile bilgisayar kaynakları kullanılarak, karşılıklı iki ip arasında kullanılabilir. Bu yazılımlar gerektiği takdirde VoIP donanımlarını simule eden diğer yazılımlar ile desteklenerek ek özellikler kazanabilir.

 

            En ucuz çözümdür, gerekli bant genişliğinde rahat konuşma imkanı sağlar fakat üzerine kurulu olduğu PC için sadece ses kartı ile ilgili bir takım yatırımlar isteyebilir.

 

            İki Nokta Arası Hard (Donanımsal) Çözümler

 

            PBX santrallere yapılabilecek olan eklentiler ile dahili hatlardan 2 ofis arasında Voice Gateway kullanarak belirli telefonlar üzerinden iki nokta arasında ses haberleşmesi kullanmak mümkündür. Birkaç farklı ürün kullanarak masalara konulacak olan Cisco Phone benzeri ürünler ile farklı noktalar arasında SIP protokolü ile haberleşmek vs. gibi çözümler geliştirilebilir. İhtiyaçlarınıza bağlı olarak profesyonel yardım ile bu tarz sistemleri kurabilirsiniz.

            Bu gibi durumlarda evlerinizdeki telefonlardan veya yine sisteminize yapılacak eklentiler ile dahili telefonlarınız üzerinden şehirler arası veya ülkeler arası görüşmeler yapabilirsiniz. Burada maliyetler %90 oranında normal telefon hatlarına kıyasla düşüş göstermektedir. Kalitedeki düşüş doğal olarak yapacağınız yatırım ve kullandığınız bant genişliği ile orantılıdır.

 

            Şehir içi telefon şebekesi kullanılarak yapacağınız aramalar ile ilgili olarak sisteminizde varolan bir Analog Santral bulunuyor ise Hybrid Mimariler en verimli sistem olacaktır. Telekom telefon şebekesi üzerinden aranacak bir telefon numarası ile kullanıcı VoIP sistemine alınır ve bu sistem içerisinden istediği noktaya arama yapabilir. İhtiyaçlarınız oranında telefon maliyetlerinizi %7080 oranında düşürebilecek sistemlerdir.

            Genel olarak, VoIP pek çok farklı yol ile kullanılabilecek bir teknolojidir. NGN olarak tabir edilen, Next Generation Networks kapsamında vazgeçilmez bir bileşen olarak karşımıza çıkmakta ver geçen gün yeni kullanım alanları, yeni teknolojiler, yeni ekipmanlar bu pazarda yerini almaktadır.

 

            Neden VoIP?

            Mevcut ev veya iş telefonunuzu İnternet üstünden kullanmak isterseniz, varolan telefon servislerinden çok daha ucuza konuşacak ve telefonunuza çok üstün özellikler kazandıracaktır.

VoIP Nasıl Çalışır?

 

            VoIP ile birini aramak herhangi bir standard telefonla aramaktan farksızdır. VoIP kullanmak için teknik bilgiye ihtiyacınız yoktur. Aranmakta aynı basitlikte çalışır. Telefonunuz çalınca ahizeyi kaldırır ve konuşmaya başlarsınız.

 

            VoIP adaptörü hızlı İnternet bağlantınızı kullanarak analog sinyalleri dijital hale çevirir. Dijital sinyaller modeminiz kullanılarak İnternet üstünden gönderilir. VoIP ile görüşme yaparken İnternet bağlantınız ise eskisi gibi çalışmaya devam eder, İnternet de surf yapmaya ve email göndermeye/almaya devam edebilirsiniz.

 

            Sizi birisi aradığında da farklı bir durum söz konusu değildir, arayan normal telefon numaranızı çevirir. Arka planda artık telefon numaranız email adresine benzemektedir. Bu email adresine benzeyen numara görüşmenin İnternet üstünden VoIP adaptörünüze gelmesini sağlar. Sonrasında telefonunuz çalar ve sizin yapmanız gereken ahizeyi kaldırıp telefonu cevaplamaktır.

 

            Şu an kullandığım telefon servisimden farkı nedir?

 

            VoIP farklı teknlojisi ile standard telefon hatlarını kullanmasada, kullandığınız telefon servisi ile benzer özellikler taşır. Bunlar sınırsız arama/aranma, çağrı bekletme, konferans görüşme, caller ID gibi özelliklerdir.

 

            VoIP'in getirdiği bazı üstün özellikler ise şunlardır.

 

            - Dilediğinizde rahatsız edilmeme,

            - Dilediğinizde nerede olursanız olun bulunabilmeniz için çağrı yönlendirme,

            - Yaptığınız tüm aramaları İnternet üstünden görebilme,

            - Ses mesajlarınızı e-mail olarak alabilme ve dahası.

 

            VoIP kullanmak için neye ihtiyacım var ?

 

            Tek ihtiyacınız hızlı internet bağlantısı. Hızlı İnternet bağlantısı evinizde veya işyerinizde kullandığınız DSL veya kablo İnternet bağlantısıdır.

 

            SisoVoIP yazılımsal ve donanımsal telefon desteği sağlar, kuruluşunuzun ortamınıza daha üretken ve verimli hale getirmek için diğer iletişim alternatifleri bütünleştirir.

 

            Bazı temel özellikleri şunlardır:

 

            - Voicemail

            - Fax-to-email

            - Yazılımsal Telefon Desteği

            - Web Arayüz Konfiguratorü

            - Sanal Konferans Odaları

            - Arama Kaydı

            - Yönlendirme

            - Extension Roaming

            - PBX Interconnection

            - Caller ID

            - CRM

            - Detaylı Rapor

            - GNU General Public License, version 2

 

            SisoVoIP hizmetimizle telefonu kaldırdığınızda her an Sisoft Sağlık Bilgi Sistemleri altyapısına bağlı olmanın verdiği güvenceyi yaşayabilir, şehir dışı, şehir içi ve GSM aramalarınızı esnek ve ihtiyaçlarınıza uygun biçimde %40 daha fazla ödemenize gerek kalmadan gerçekleştirebilirsiniz.

 

            SisoVoIP ekipleri tarafından kurumunuzun tüm altyapı ve ekipman ihtiyaçları uygun bir şekilde projelendirilerek, sorunsuz entegrasyon sürecini mümkün kılar.

(12.12.2011)