Sağlık ve Bilişimde Objektif Haber

  English

Kullanıcı Özgürlüğü: "Cloud Computing"

            Ürünlerimizden Sisofamily, Hekimlerimizin ve onlarla birlikte görev yapan sağlık çalışanlarımızın aile hekimliği hizmetlerinde bilgisayar ortamında ihtiyaç duyabileceği, gerçekleştirilmesi gereken her türlü işlemi ve veriyi karşılayabilecek yapıda tasarlanmıştır. Sisofamily Web tabanlı olarak geliştirildiğinden, ihtiyaç duyduğunuz verilerin ve işlemlerin kullanıcı bilgisayarında değilde, uzaktaki sunucular da tutulmasını ve bu uzak sunucuların üzerinden çalıştırılmasına imkan  sağlamaktadır. Cloud Computing'in mantığı aslında web tabanlı yazılımlardır. Hesaplanan veriler sonradan internet üzerinden sizin bilgisayarlarınıza yönlendirilmektedir. Bu durumda elinizdeki bilgisayarın kapasitesinin ne olduğunun önemi kalmamaktadır. Bu verilere dünyanın herhangi bir yerinden ve herhangi bir donanımla erişim sağlanabilmektedir. Bu da doğal olarak platform bağımsızlığını bize tam olarak açıklamaktadır. Mobil kullanım olanakları üst düzey olduğundan kullandığınız bilgisayar, tablet yada telefon hangi işletim sistemine sahip olursa olsun, Sisofamily çalıştırabilirsiniz. T.C. Sağlık Bakanlığı yada ASM'de kurulacak olan ana bilgisayarlar üzerinden kayıtlı tıbbi verilerine ulaşarak gerekli önerilerde bulunabilirsiniz. Sisofamily ihtiyaç duyulan Platform, Altyapı ve Sunucu gibi diğer ağ teknoloji maliyetlerini minumum seviye de tutarak hekimlerimize Cloud Computing ile uygulamaya özgürce erişebilme imkanı tanımaktadır. Bu durumda bilgisayarınızın performansının bir önemi kalmamaktadır. Sadece internet bağlantınızın hızı önem kazanmaktadır.

 

            Cloud Computing'in Temelleri

 

            Bulut hesaplamanın temelinde hosting mantığı ve Grid computing yatıyor. Uygulamalarınızı uzaktaki dev sunuculara göndererek depoluyorsunuz. Uygulamanızın ihtiyaç duyduğu işlem gücü ise, dağıtık sistemler tarafından karşılanıyor. Yani, birden fazla bilgisayara paylaştırılıyor. Buna Grid Computing deniyor. Bulut hesaplama kümelerinde bulunan uygulamalar ise, yine bu hizmeti sunan şirketler tarafından belirleniyor. Microsoft .Net platformuna destek verirken Sun'da Java platformunu destekliyor. Siz ise, ihtiyacınız olan uygulamaları (Örneğin Oracle, SqlServer gibi) kiralayarak kullanıyorsunuz. Buna Utility Computing deniyor. Uzaktaki sunucu kümelerine ise, kullandığınız disk alanına ve işlem kapasitesine göre ödeme yapabiliyorsunuz.

 

            Bulut hesaplama konsepti Adobe Air gibi platformları oldukça yaygınlaştırabilir. Bildiğiniz üzere Adobe Air, internet üzerindeki uygulamaların, sanki bilgisayarınıza kurulan bir yazılım gibi masaüstünüzde çalıştırabilmesi esasına dayanıyor.

 

            Cloud Computing'in Diğer Unsurları

Bulut hesaplamanın en önemli unsurlarından birisi IAAS (Infrastructure as a Service) altyapı servisidir. Sanallaştırma hizmetleri gibi altyapı servislerinin dev sunucular üzerinde yapılması esasına dayanıyor. Yani geliştiriciler istedikleri sistemlere sahip olabiliyorlar ve bunları kontrol edebiliyorlar.

 

            PAAS (Platform as a Service), geliştiricilere uzak sunucularda barınan komple bir geliştirme ortamı sunuluyor. Bu sayede bilgisayarınıza bir library indirmeden işlemleri gerekleştirebiliyorsunuz. Buna örnek olarak, Google'ın Chart API'si veya yine Google'ın Pyhton (Django) kütüphanesi Google App Engine verilebilir. Her zaman olmasada bu kütüphaneleri kullanarak geliştirdiğiniz yazılımları isterseniz, sağlayıcının sunucusunda tutabilirsiniz. Bu yüzden bu tarz sistemlerle geliştirilmiş yazılımlara bulut yazılımı  “cloudware” denilmektedir.

            SAAS (Software as a Service), daha çok son kullanıcıyı ilgilendiriyor. Müşteriler geleneksel yazılım satın alma modelinden vazgeçerek daha ileri gidiyorlar. İsterlerse bir yazılımı ihtiyaçları ölçeğinde kiralayabiliyorlar. Bu ihtiyaçlar, zaman, işlem gücü veya kapasite olabiliyor. Bu uygulamalar platform bağımsız oluyorlar ve kullanıcılara ekstra sunucu, yazılım, bakım, eleman gibi maliyetler çıkarmıyorlar. Bu durumda uygulama geliştirici birden çok lokasyonda kurulu uygulamada çıkacak sorunlar için endişelenmek durumunda kalmıyor.

            Güncel Cloud Computing Servisleri

            Windows Azure, geliştirdiğiniz uygulamaların Microsoft sunucularında barındırılması esasına dayanıyor. Bu sunucularda Azura servislerinden (geneli .Net platformu destekli) faydalanabiliyorsunuz. Bunlar içerisinde .Net framework hizmetleri, Sql Server Hizmetleri, Live servisleri, SharePoint servisleri ve Dynamics (Microsoftun CRM yazılımı) servisleri bulunuyor. Size bir alan adı veriliyor. Siz elinizdeki domaini buraya yönlendiriyorsunuz. Sonuçta geliştirdiğiniz uygulamalar yukarıdaki servislerden (Utility computing) belirli bir ücret karşılığı yararlanabiliyorsunuz. Sizde işlemci kullanım oranınıza ve depolama alanı ihtiyacınıza göre bir ücret ödüyorsunuz.

            Google tarafından sunulan Google App Engine, daha çok Pyhton üzerinde Django çatısıyla kullanılıyor. Bu platformun esnekliği diğerlerine göre oldukça düşük. Ama yinede oldukça yenilikçi fikirleri var. Google bu servisiyle maliyeti düşük uygulamalar için bir kapı açmış oluyor. Google App Engine ile uygulama geliştirmek için, App Engine SDK'sını edinmeniz gerekiyor. Bu Api'ler içerisinde Google'ın diğer servislerine entegrasyon ve Veritabanı işlemleri, Kullanıcı işlemleri veya Önbellekleme işlemleri gibi çoğu işlem için hazır destek var.

 

            Bulut Teknolojisi'nin Hedefi:

 

            Bilişim altyapıları için ayrılan finans ve işgücü imkanlarını en düşük seviyeye indirme hedefi ile kullanıcılara sadece bir web tarayıcıyı açabileceği bilgisayarda, Bulut'ta bulunan her hangi bir uygulamayı kullanabilir. Bu teknoloji 2009 yılı itibariyle birçok yazılım firması yüksek miktarlarda bütçe ve zaman ayırarak teknoloji üzerinde çalışmaya başlamışlardır. Bu firmaların başında ise Microsoft ve Google sayılabilir.

 

            Teknik Anlamda Bulut Teknolojisi:

 

            Bulut Teknolojisi diğer ağ teknolojileri gibi bir mimariye sahiptir;

 

-         İstemci(Client)

 

-         Uygulama(App.)

 

-         Platform

 

-         Altyapı(Infrastructure)

 

Sunucu(Server)

 

Nasıl Çalışır?

 

Bulut sistemi kullanıcısı internete bağlanabilen bilgisayara ya da akıllı bir cihaza ihtiyaç duyar. Kulllanıcı bulut sistemini giriş yaparak sistemde işlem gerçekleştirir.

 

            Bulut sistemi web protokollerini kullanarak çalışır. Örneğin, kullanıcı kelime işlemcisi çalıştırmak isterse, bulut sistemi uygun bir uygulama belirler, kullanıcı sistemi için ayrılmış bellek alanında, uygulamayı kullanıcı sistemindeki web tarayıcısında görünür. Bütün yapılan işlemler ve değişimler sunucu tarafından kayıt edilir ve toplam sonuç oluşturur. Toplam sonuç, yaratılan ve değişikliğe uğrayan dosyaları barındırır.

 

            Teknik Tanımlama

 

            Bulut teknolojisi,düzenlenebilir veri kaynakları havuzundan oluşan, ağlara erişimi sağlayan ve çok düşük performansla  yayınlanabilen ve karşılanabilen uygun bir modeldir. Son kullanıcının fiziksel alanını ve konfigürasyonunu gerek duymadan, hesaplama, yazılım, veri erişimi ve depolama cihazları sağlar. Elektrik şebekesine parelel olarak tasarlanır, böylece hangi cihazın ne kadar harcama yapıp yapmadığı ile ilgilenmez. IT servisleri için yeni bir iletim modelidir. Tüketim ve dinamik olarak ölçülendirilebilme ve sanal kaynak desteği sağlar. İş yazılımı ve verisi sunucular üzerinde olduğu sürece, web tarayıcısı ile erişilebilen taşıma uygulamaları sağlar. Bazı durumlarda, yasal uygulamalar da ekran paylaşımı teknolojisi ile iletilir. Birçok bulut teknolojisi altyapısı, servisleri içerir ve paylaşılan veri merkezlerinden işlem gerçekleştirilir.

 

*NIST:National Institue Of Standarts and Technology

 

Riskler

 

• Bilgi Güvenliği ve kullanıcı gizliliği

 

            Bulut teknolojisi servisi kullanarak veri saklanması,kullanıcının verilerini riske atmaktadır.Kullanıcının kişisel bilgisinin güvenliği,başka bir konumda yer alan sağlayıcı tarafından sağlanır. Bu durumda, farklı konumdaki kişiler, farklı kişiler hakkında market bilgisi elde edebilir.

 

Uluslararası,politik ve ekonomik sorunlar

 

            Kullanıcı verilerinin bir kısmı public bir kısmı private olarak tutulmaktadır.Bu bilgiler çeşitli ülkelerde yer almaktadır.Fakat bu bilgilerin saklandıkları yerler sadece çok zengin ülkelerde yer almaktadır.

 

• Servisin Devamlılığı

 

            Veri yönetimini ve işlemesini, harici bir servise yetkilendirilebilirsiniz, fakat bu servisler çalışmadığında kullanıcılar büyük bir ağ üzerinde paylaşım gerçekleştirildiği için bu durumdan bir çok kullanıcı etkilenebilir. Çok hızlı bir internet ortamı sağlamasıyla beraber, herhangi bir yerde kesinti olsa bile, parelel kullanım sağladığından, işinize devam edebilirsiniz.

 

• Bulut sağlayıcısını değiştirirken gerçekleşen veri problemleri

 

            Servis sağlayıcıları arasında nasıl bir geçiş sağlanacağı tam olarak bilinememektedir. İflas etmiş olan bir servis sağlayıcısı kullanıcılar için sorun yaratacaktır.

 

            Geliştirme Modeli

 

Genel Bulut: Genel bulut ve harici bulut, genel akış sisteminde tanımlamayı sağlar, kaynaklar dinamik olarak gösterilir.

 

Ortak Bulut: Bulut tekonolojisinden yararlanmak için birçok şirket benzer işlemlerinin aynı bulut üzerinden gerçekleştirir. Maliyet daha az olacaktır.

 

            Hibrit Bulut ve Hibrit IT Aktarımı

 

            IT departmanlarının en temel sorumluluğu, işletmelere servis sağlamaktır. Bulut teknolojisinin yayılması ile, IT departmanları servisleri, geleneksel, inhouse  vb. metotları ile transfer eder.

 

            Hibrit depolama bulutu, genel ve gizli depolama bulutlarının toplamıdır. Hibrit depolama bulutu genellikle, arşivleme ve yedekleme için kullanılır ve yerel datanın değiştirilmesine izin verir.

 

            Birleştirilmiş Bulut

 

            İki bulutun biraraya gelmesiyle oluşur. Birleştirilmiş bulut çevresi, çok sayıda harici ve dahili sağlayıcı içerir.

 

            Gizli Bulut

 

            Bazı sistemler kendi bilgilerini gizlemek için kullanır. Şirketlerin kendi sunucusu gibi davranmasını sağlar. Genelde şirketler kendi gizli bulutlarını ayrı kurabilirler.

 

            Standartların geliştirilmesi ve insanların bu sisteme alışmaları biraz zaman alacaktır. Bu sebeple internet yazılımları ve onları barındırabileceğimiz Bulut hesaplama sistemleri geleceğe yönelik yapılabilecek en önemli yatırımlardır.

(12.12.2011)