Sağlık ve Bilişimde Objektif Haber

  English

ICT Summit Eurasia Bilişim Zirvesi '11

 

            Sisoft Genel Müdür Yardımcısı Dr. Nejat ÇAKMAK'ın da yer aldığı ICT Summit Eurasia  Bilişim Zirvesi '11, 3 Ekim 2011 tarihinde Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, AB Bakanı ve Baş müzakereci Egemen Bağış, BTK Başkanı Tayfun Acarer, Interpromedya Genel Müdürü Güldane Taşdemir, Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray, Atos Türkiye CEO' su Orhan Akbulut, Dijital Türkiye Platformu Başkanı Faruk Eczacıbaşı, İTO Başkan Yardımcısı Dursun Topçu ve sektör derneklerinin başkanlarının katılımıyla 35 Ekim 2011 tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi' nde gerçekleştirildi. "Sınırlar Kalkıyor" ana temasıyla Avrasya iş dünyasını İstanbul'da misafir eden zirve, bölgenin en önemli bilişim işbirliği fırsatlarına da ev sahipliği yaptı. Interpromedya tarafından Vodafone'un ana sponsorluğunda gerçekleştirilen ve bu yıl pek çok ziyaretçiyi ağırlayan ICT Summit Eurasia  Bilişim Zirvesi'11, Türkiye ve Avrasya Bölgesi'nin bilişim alanındaki gündeminin ve olası işbirliklerinin gündemde olduğu başarılı bir platform şeklindeydi.

 

            Sisoft Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Dr. Nejat Çakmak, "m-SAĞLIK / Tele Sağlık Konferansı - Mobil Sağlık Uygulamaları" adlı panelde konuşmacı olarak yer aldı. Panelin devamında ise, Çakmak "Sisomobile ve Sağlıkta Mobil Uygulamalar" adlı sunumunu katılımcılarla paylaştı. Mobilitenin artık yaşamın her anında olduğunu ve olmazsa olmazlar arasında kendine yer bulduğunu vurguladı.

 

            Dr. Cenk Tezcan'ın başkanlığını yürüttüğü ve ilk konuşmayı Tıp Bilişimi Derneği Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Radyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof.     Dr. Mustafa Özmen'in yaptığı konferans-ta, Özmen, mobilitenin sağlık sektöründeki dönüşümün itici gücü olduğunu, 2014'te dünyada mobil sağlık ve telesağlık pazarının hacminin 4.6 milyar dolara ulaşacağını söyledi. Dünyada cep telefonlarının yüzde 9'unda m-sağlık uygulamalarının olduğuna değinen Özmen, “2015'te 1,5 milyar akıllı telefon olacak ve bunların üçte birinde m-sağlık uygulamaları kullanılacak” dedi.

            T.C. Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Ekrem Atbakan yaptığı konuşmada bakanlıklarının mobil sağlığa bakış açıları hakkında bilgi verirken, bakanlık bünyesinde işin omurgasının oluşturulması için çalıştıklarını söyledi.

 

            Mobil Sağlık Uygulamaları panelinde, Panel Başkanı olarak Tıp Bilişimi Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Cenk Tezcan, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, Müdür Yardımcısı Şuayip Birinci, Sisoft Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Dr. Nejat Çakmak, Turkcell, Mobil Sağlık Ürünleri Ürün Yöneticisi Emre Tavşancıl, Acıbadem Mobil Sağlık Hizmetleri, Genel Müdürü Dr. Özgür Turgay ve Koç Sistem, Teknoloji ve İnovasyon Direktörü Bülent Erbaş panelist olarak yer aldı.

 

            Toplantının açılış konuşmasını yapan Interpromedya Genel Müdürü Güldane Taşdemir "ICT Summit Eurasia  Bilişim Zirvesi '11, Avrasya Bölgesi'nin en güçlü organizasyonu olma vizyonuyla yola çıktı. Bilişimde artık sınırların kalktığını, ilk defa ICT alanında 24 ayrı ülkeden 244 konuşmacıyı bir araya geldiğini. ilk defa bu kadar çok sayıda kamu, siyaset, iş dünyası ve STK liderinin aynı platformda buluştuğunu belirtti. Taşdemir ayrıca bölgedeki işbirliğinin ekonomiyi canlandıracağını da sözlerine ekledi. Bilişim şirketlerimizin yeteneklerinin çevre ülkelerde tanıtılması amacıyla bir çok çalışma gerçekleştirildiğini, bu bağlamda Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı'nın (TİKA)  da desteğini esirgemediğini belirterek, bu yıl ilk defa uluslararası işbirliklerinin artırılması amacıyla ICT Summit Eurasia Awards yarışmasının düzenlendiğini söyledi.

 

            Açılış konuşmacılarından olan BTK Başkanı Tayfun Acarer mobil trafiğin önümüzdeki dönemde 66 kat artacağını ve bu artışın yüzde 75'inin veri trafiği olacağını söyledi. Bu sebeple başta geniş bant olmak üzere sabit ve mobil altyapının geliştirilmesi gerektiğini ve fiberin evlere ulaştırılmasının en önemli hedeflerden biri olduğunu belirtti.

 

            AB Bakanı Egemen Bağış da; "Güçlü Türkiye teknolojiye egemen olan Türkiye'dir. Türkiye bilişimde Avrupa'yı 10'a katlıyor. AB müzakerelerinde önümüze engel konulmadan kapayabildiğimiz tek süreç bilgi ve teknoloji süreci oldu." dedi.

            Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ise, bilişimin artık bir sektör değil, bir yaşam tarzı olduğunu, aynı zamanda demokrasilein güçlenmesi için olmazsa olmaz bir ilaç olduğunu söyledi. Türkiye'nin artık bilgiye sahip olan, bilgiyi üreten ve bilgiyi paylaşan bir ülke olduğunu da sözlerine ekledi.

 

            Zirve, açılış günü olan 3 Ekim'de ayrıca "Bir Ekonomik Tetikçinin İtirafları" ve "Kafes" isimli kitabı ile dünyayı kasıp kavuran Amerikalı yazar ve aktivist John Perkins'i ağırladı. Zirveye katılmak üzere Türkiye'ye ilk kez gelen Amerikalı itirafçı yazar ve aktivist Perkins, özellikle son dönemde dünyanın içinden geçtiği ekonomik krize, Avrupa'da ve Orta Doğu'da yoğun biçimde yaşanmaya başlanan değişim talepleri ve bunların neden olduğu toplumsal patlamalar ile iklim değişikliği ve diğer ekolojik sorunların yol açtığı krizlere farklı bir bakış açısı getirdiği sunumu büyük ilgiyle karşılandı.

            Konuşmasına "Olağandışı bir zamanda yaşıyoruz" diyerek başlayan Perkins, insanlık tarihinde ilk kez küresel ekonomik sistemin olduğunu, bunun başarısızlıkla sonuçlandığını ve küresel ekonominin, aşırı refahın yanında açlığı ve ölümü de beraberinde getiren bir hata olduğunu vurguladı. Perkins "Artık ülkeler önemini yitirdi, asıl önemli olan holdingler ve şirketler. Politikacılar, özellikle ABD'de yaşayanlar, şirketler tarafından kontrol ediliyor, işin gerçeği şirketler de kendi çıkarlarından başka bir şey düşünmüyorlar. Ancak artık elimizde bilgi ve iletişim teknolojileri gibi bir silah var. Bu silahı toplumların ve halkların refahı için kullanabiliriz. Sadece halklara değer veren, onların çıkarlarını gözeten şirketlerin müşterileri olup yeni bir ekonomi yaratmalıyız. Herkesin temiz bir hava, güvenli bir barınak ve temiz bir dünyaya sahip olması için üzerimize düşen görevleri yeniden düşünmeliyiz. Gelişen iletişim teknolojilerini toplumların yararına kullanarak, bu gidişe bir son vermeli ve gelecek nesiller için yaşanılabilir bir dünya bırakmalıyız" dedi.

 

            Dünyada meydana gelen önemli güncel gelişmelere örnek olarak Türkiye'nin Avrasya Bölgesi için yeni bir model oluşturduğunu söyleyen Perkins "Herkes Türkiye'de neler olup bittiğini konuşuyor. Bu gücü kullanmalısınız. Hem İran ve Filistin hem de Avrupa ve ABD ile dost kalabiliyorsunuz, bu günümüz dünyasında benzersiz bir örnektir" dedi.

            ICT Summit Eurasia – Bilişim Zirvesi '11, bu yıl Türkiye Cumhuriyeti AB Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma Bakanlığı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Başbakanlık'a bağlı Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA), İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) destekleriyle gerçekleştiridi.

 

            Bu yıl Avrasya bölgesindeki ülkeler arasında iş birliklerinin artmasını teşvik edecek bir platform olarak düşünülen ve düzenlenen ICT Summit Eurasia – Bilişim Zirvesi '11'de, Avrasya'daki bilişim şirketlerinin kendi ülkeleri dışında işbirlikleri kurarak gerçekleştirdikleri başarılı projeler ödüllendirildi. ICT Summit Eurasia Awards'da ipi göğüsleyen şirket  temsilcileri zirvenin ilk gününde düzenlenen ödül töreniyle ödüllerini aldı.

 

            “Dijital Türkiye Platformu” paneli kapsamında, katılımcılar geleceğin Türkiye'sinde sınırların kalkması ve ayrıca Ar-Ge'ye verilen önemin artması gerektiği konusunda fikirlerini sundular. Özellikle Ar-Ge harcamalarının gayri safi milli hasılanın yüzde 1'ine ulaşması gerektiği önemi vurgulandı.

            Panelin katılımcıları arasında TBV Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Eczacıbaşı, TÜBİSAD, Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Gürsoy, TBD Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Menteş, TESİD Yönetim Kurulu Başkanı C. Müjdat Altay, ECİD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Turan Erdoğan, Vodafone Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Hasan Süel ve Tick Tock Boom Kurucu Ortağı Cüneyt Karakaya yer aldı.

 

            1980 sonrasında doğmuş ve teknolojiyi bir yaşam biçimi olarak benimsemiş Y kuşağının dilinden en iyi anlayan isimlerden biri olan Y Kuşağı Uzmanı ve Stratejist Michael McQueen, etkinlik kapsamında konuşmacı olarak yer aldı. 3 Ekim'deki konuşmasında Y kuşağını çalışan ve tüketici olarak kazanmanın ipuçlarını aktaran McQueen, 4 Ekim'de ise 100 kişilik kapalı bir gruba özel olarak “Y Kuşağı ve Kurumsal Kültürlerin Zorunlu Dönüşümü” konulu, yarım günlük özel bir workshop gerçekleştirdi.

            Türkiye'nin bilişim alanında büyük yol katettiğinin kanıtlandığı zirvede, ArGe'ye büyük çapta önem verilmesi gerektiği sonucu ortaya çıktı. Ülke olarak bilişim alanındaki gösterilen kayda değer büyümenin, yadsınamaz olduğu gerçeği herkes tarafından kabul gördü. Ayrıca teknolojiye ve yeniliklere açık bir toplum olarak, Türkiye'nin son yıllarda bilişim sektöründe tahmin edildiğinden fazla ilerlediği fakat bilişim devi ülkelerdeki rakiplerini yakalamak adına çalışmalarından kesinlikle ödün verilmemesi gerektiği belirtildi.

(12.12.2011)