Sağlık ve Bilişimde Objektif Haber

  English

Çözüm Laboratuvar Bilgi Yönetim Sistemi

Entegrasyon :

Çözüm HBYS ile entegre çalışır. İstemi yapılan tetkilerin laboratuar cihazlarına online olarak gönderilmesi, cihazdan gönderilen test sonuçlarının alınması, hasta istem sonuçları olarak kayıt edilmesi, sonraki zamanlarda sorgulanması amacıyla arşivlenmesi işlemlerinin tümü gerçekleştirilir.

 

Tanımlama :

Laboratuarda tanımlı tüm cihazlar ve cihazda çalışan tüm testler ve parametreler sisteme tanıtılabilir. Bir terminale birden fazla cihaz bağlantısı yapılabilir. LIS çalışmaya başladığında, kendisine bağlı laboratuar cihazlarını otomatik tanır ve gerekli bağlantıyı kurarak çalışmaya başlar. Cihazlarda çalışılan testler, parametre tanımları ve parametre sıralaması belirlenebilir. Cihazda çalışılan test ismi ile raporda gösterilen test ismi farklı olabilir. Cinsiyet, yaş ve alt gruplara göre özel referans değerler tanımlanabilir  ve raporlarda test altında bu değerler gösterilebilir. Formül tanımlaması yapılabilir, bu formül üzerinden çalışan test tanımlaması yapılabilir. Formül kapsamındaki test sonuçları alındığında, formül otomatik hesaplanır ve test sonucu olarak kayıt edilir.

 

            Hastane genelinde tek sonuç belgesi düzenlenebileceği gibi, cihaza özel sonuç belgeleri düzenlenebilir.

 

Tetkik İstemi :

 Hastanelerde kullanılan tetkik formlarının dizaynları kullanıcıya özel yapılabilir. Dokunmatik ekranlar kullanıldığında tetkik istem kullanımı oldukça kolay ve görseldir. Doktorların ilgili tetkikler üzerine dokunması yeterli olmaktadır. İstemi yapılan tetkikler ancak sonuçlar işlendiğinde ve laboratuar sorumlusu tarafından onaylandığında hastanın elektronik ortamdaki mali kayıtlarına aktarılır. Bu tetkikler, kurum hastaları için laboratuar çalışma ekranında online olarak listelenirken, ücretli hastaların vezneden ücretlerini ödemeleri gerekir. Ücret ödemesi gerçekleştikten sonra bu tetkikler laboratuar ekranında listelenir.

 

Cihaz Barkod Basımı :

 LIS ile cihazlar arasındaki iletişim, hastane genelinde tekil olarak üretilen örnek numaraları sayesinde yapılır. Cihazlarda çalışan tüpler üzerine yapıştırılan barkod etiketleri üzerine bu örnek numaraları yazılmaktadır. Etiketler üzerinde cihaz ismi yazdırılabilir. Her cihaz için ayrı barkod tanımı yapılabilir.

 

Bu sayede hastaların veya tetkiklerin karıştırılması imkansızlaşırken, personele hata yapma şansı verilmemektedir.

 

Çalışma :

Laboratuar görevlisinin iş yükü azaltılır. Üzerine etiket yapıştırılan tüpler cihazda ilgili rack ve pozisyona görevli tarafından yerleştirilir. Hemen hemen tüm cihazlar için, cihaz üzerinde başka bir ayar yapmaya veya ek veri girmeye gerek yoktur. Cihaz çalışılacak test ile ilgili bilgileri LIS' e sorar. LIS HBYS ile entegre olarak hasta ve istem bilgilerini sorgular ve test ve çalışma şeklini cihaza gönderir. Cihaz çalışmayı tamamladıktan sonra, sonuçları  LIS' e gönderir. LIS sonuçları, referans aralığına göre yorumlar ve kayıt eder.

 

Onaylama : Laboatuar yetkilisi tarafından onaylanmayan sonuçlar diğer kullanıcılar tarafından görülemez ve yazıcı çıktısı alınamaz. Onaylama yetkilisi birden fazla tanımlanabilir. Onaylanan sonuçlar üzerinde değişiklik yapılamaz. Onaylanan sonuçların yazıcı çıktısı alınabilir.

 

El İle Sonuç Girme :

LIS bağlantısı mümkün olmayan cihazlara ait sonuçlar, LIS manuel sonuç girme arayüzü ile sisteme girilebilir. Kullanım kolaylığı açısından olumlu olumsuz sonuçlar tanımlanabilir, bu sayede kullanıcı fare ile tıklayarak sonucu belirler. Test tanımlarında test için geçerli seçimlik sonuçlar belirlenebilir. Kullanıcı bu sonuçlar arasından istediğini seçebilir.

 

Bağlantı :

Laboratuar cihazları ile bağlantı terminalin RS-232 seri portu sayesinde yapılır. Bağlantı için standart kablo kullanabileceği gibi, cihaza özel belirlenen bağlantılar için kablo yapılması gerekebilir. Terminalin seri port kapasitesi kadar laboratuar cihazı sisteme entegre edilebilir.

 

Raporlama :

Henüz cihaza gönderilmemiş testler, halen cihazda çalışılan testler, cihazdan sonucu gelen ve onaylanmayan testler, onaylanan testler şeklinde sorgulamalar yapılabilir. Ayrıca cihazda çalışılan testler, sonuç değeri normal değerin altında veya üstünde olan testlerin dönemsel raporları alınabilir. Tüm testlerin sonuçları aynı raporda sıralı olarak verilebilir.

 

Sonuç Alma :

Hastaların, tetkik sonuçlarını takip edebilmeleri için, üzerinde testlere ait barkodlar basılı olan sonuç isteme belgesi verilebilir. Hasta sonucunu almaya geldiğinde bu belge üzerindeki barkod okutularak sonuçlarına hızlı erişim sağlanır. Tüm sonuçlar tek bir sonuç verme biriminden yazdırılabilir. Bu birimden aynı zamanda testlerin durumları, çalışılıp çalışılmadığı, tahmini bitiş zamanı görülebilir ve hasta bilgilendirilebilir. Bu sayede laboratuarlar hastalarla ayrı mekanlarda kurulabilir.

 

İnternet :

İnternet entegrasyonu yapılabilir. Bu sayede hastalar ve doktorlar kendi kullanıcı ve şifreleri ve ek güvenlik önlemleri ile sisteme girebilir, internet üzerinden tetkik sonuçlarını görebilir.

(22.02.2005)