Sağlık ve Bilişimde Objektif Haber

  English

        Yenilikçilik Aktarım Merkezi Faaliyette

 

“Kendi görev bölgesindeki KOBİ'lerle Avrupa'daki KOBİ'ler arasında bir köprü görevi üstlenen  IRC-Anatolia ana hedef olarak KOBİ'lerin kendilerine uygun teknoloji alıcıları ya da tedarikçileri bulmasına yardımcı olmaya ve karşılıklı avantaj sağlayacak iş anlaşmaları geliştirmeye yardımcı oluyor.”

 

ODTÜ-Teknokent, KOS-GEB ve Ankara Sanayi Odası konsorsiyum ortaklığı ile oluşturulan IRC Anatolia Projesi, Avrupa Komisyonu “Altıncı Çerçeve Programı” tarafından yedi yüz bin euro’luk hibe alınarak kurulmuş bir proje merkezidir.

 

             ODTÜ-Teknokent tarafından proje liderliği yürütülen IRC-Anatolia’nın Ankara merkez olmak üzere, Gaziantep, Konya, Adana, Eskişehir, Samsun, Kayseri ve Çorum illerindeki KOSGEB Birim Merkezlerinde hizmet veren ofisleri bulunmaktadır.

 

            İlk IRC 1995 yılında “Uluslararası Teknoloji Transferlerini” geliştirmek ve “yenilikçi buluşları desteklemek” amacıyla Avrupa Komisyonu tarafından kurulmuştur. Şu an otuz üç ülkede (çoğu AB üyesi ülkeler olmak üzere) yetmiş bir adet IRC aktif faaliyet göstermektedir. Avrupa içerisinde bilginin dolaşımını kolaylaştırmak ve iletişimi sağlamak amacıyla birbirlerine intranet aracılığıyla bağlı olan IRC’ler, kendi aralarında düzenli olarak KOBİ’lerden toplamış oldukları “teknoloji  arzı” ve “teknoloji talebi” veritabanlarını  eşleştirmektedirler.

 

            Yapılan eşleştirmeler sonucu IRC-Anatolia’nın veri tabanına “teknoloji arzını” ya da “teknoloji talebini” kaydetmiş olan KOBİ’ler, Avrupa’daki başka bir KOBİ ile “Uluslararası Teknoloji Transferlerini” gerçekleştirme fırsatı bulabilmektedirler.

 

            Küçük ve Orta Ölçekli İşlet-melerin yoğun olarak yer aldığı IRC-Anatolia bölgesinde hedef, bir yandan mevcut işletmelerin teknolojik seviyelerinin yükselmesine destek olmak, diğer yandan teknoloji tabanlı yeni KOBİ’lerin kurulmasını teşvik etmektir. Bu amaçla üniversitelerin, araştırma merkezlerinin ve laboratuvarların bilgi birikimi ve araştırma potansiyelinden de öncelikle yararlanılmaktadır. KOBİ sahipleri bölgesel olarak IRC-Anatolia gibi bir ulaşım noktası aracılığıyla bütün Avrupa teknolojilerinin veri bankası ağlarına ulaşma olanağına ve dolayısıyla üretmiş oldukları yenilikçi teknolojileri yurtdışına ihraç etmek veya ihtiyaç duydukları yenilikçi teknolojileri yutdışından ithal etme fırsatına sahip olmaktadırlar.

  

            KOBİ'lerin sahip oldukları ya da ihtiyaç duydukları yenilikçi teknolojilerin ortaya çıkarılabilmesi için öncelikle IRC-Anatolia'nın firmaları belirlemesi gerekmektedir. Bu nedenle uluslararası teknoloji transferi gerçekleştirebilecek veya IRC-Anatolia'nın sunduğu diğer fırsatlardan faydalanabilecek KOBİ'lerin belirlenme süreci üç farklı yol aracılığıyla gerçekleştirilmektedir;

          

            IRC-Anatolia KOBİ veri tabanı  aracılığıyla,

 

            IRC-Anatolia’nın gerçekleştirdiği tanıtım toplantıları aracılığıyla,

 

            Firmaların IRC-Anatolia'nın promosyon ve duyuru çalışmaları yoluyla www.irc-anatolia.org.tr adresinden veri tabanına ulaşıp, kendi firma bilgilerini kaydetmesi aracılığıyla.

 

            IRC-Anatolia çalışma sürecinin devamında, hedef KOBİ kitlesi içerisinde olduğu tespit edilmiş firmalar arasından Avrupa KOBİ veritabanına “teknoloji arzı” ya da “teknoloji talebi” sunabilecek olanların arz ve talepleri iki farklı yol aracılığıyla eşleniklerini bulabilmektedir;

 

            Teknoloji arz ve talepleri IRC Ağı Intranet'inde yer alan veri tabanında elektronik olarak dağıtılmakta ve düzenli olarak IRC Ağı'na üye Yetmiş bir IRC tarafından eşlenik araştırması gerçekleştirilmektedir.

            KOBİ'ler teknoloji arz ve taleplerini, IRC Ağı etkinliklerine katılarak kendi sektörlerindeki diğer firmalarla paylaşmakta, yüz yüze birçok iş birliği imkanı oluşturabilmektedir.

 

            Sunabileceği teknolojiye alı-cı bulunan ya da ihtiyacı olan bir teknolojiye Avrupa'dan üretici bulunan KOBİ'ler, IRC-Anatolia aracılığıyla iş birliği ve teknoloji transferi görüşmelerine başlamaktadır.

 

İki firmanın yerel IRC'lerinden birisinin yönlendirdiği görüşmeler, çoğunlukla hem iki ülkenin   IRC'leri   hem  de  teknoloji transferi yapacak olan firmaların katı lımlarıyla yürütülmektedir. Uluslararası teknoloji ortaklığı görüşmelerinde, IRC personelinin yanı sıra, gereğinde uzman hukukçuların ve patent danışmanlarının yardımı temin edilmektedir. (IRC-Anatolia danışmanlığı, hukukçu veya patent danışmanı gibi üçüncü şahısların masraflarını kapsamıyor). IRC'ler ile firmalar arasındaki ilişkiler profesyonel olup, ticari gizlilik tüm alanlarda sıkı bir şekilde gözetilmektedir.

 

            “33 Ülkede yetmiş bir IRC Teknolojik Kalkınmayı Desteklemek ve Uluslararası İş birliğini Teşvik Etmek İçin Çalışıyor”

 

            Yenilikçilik Aktarım Merkezleri, teknolojilerin sınır ötesi transferini destekleyen özel hizmetler yoluyla Avrupa içerisinde yenilikçiliği hareketlendirmeyi amaçlamaktadır. Birincil olarak teknoloji odaklı KOBİ'ler hedeflenmiş olmasına karşın, büyük firmalar, araştırma kurumları, üniversiteler ve teknoloji merkezleri için de hizmetler sunulmaktadır.

 

İlk IRC 1995 yılında Avrupa Komisyonu'nun desteğiyle, tüm Avrupa'yı kapsayan entegre bir platformun üyesi olarak Uluslararası Teknoloji Transferi'ni teşvik etmek ve yenilikçilik hizmetlerini  desteklemek amacıyla kurulmuştur. Avrupa Birliği'nin Altıncı Çerçeve Programı'nın yapısı kapsamında ise IRC Ağı programın hedeflerine ulaşabilmesi için önemli bir araç oldu.

 

Bugün IRC Ağı, dünyadaki en büyük teknoloji transferi ağı olma özelliğini korumaktadır. Marka tescilleri, şirketler ve üniversitelerle kurulan yakın ilişkiler ve geliştirilen araç ve prosedürlerin etkinliği göz önüne alındığında, uluslararası teknoloji transferini hareketlendirmekte istisnai bir çözüm olarak değerlendirilmektedir.

 

Günümüzün yüksek rekabet koşullarındaki global pazar ortamında KOBİ'ler sıklıkla yurt dışından teknoloji almak, yurt dışına teknoloji satmak veya lisans vermek ya da tamamlayıcı know-how edinmek için yabancı firmalarla ortak geliştirme anlaşmaları yapmak yoluna gidilmektedir. Bölgesel düzeyde IRC'ler, hem kendi kaynakları ve sistemleri, hem de diğer bölgesel ve Avrupa kaynaklarına bağlantılar yoluyla, girişimcilere pek çok teknoloji trasfer anlaşması çeşidi ve işbirliği oluşturma  gibi olanakları sunulmaktadır.

 

(22.02.2005)