Sağlık ve Bilişimde Objektif Haber

  English

SANAYİCİYE ODTÜ DESTEĞİ

ODTÜ-OSTİM Teknokent  Kuluçka Merkezi Hizmete Girdi.

Üniversite-sanayi işbirliğinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması düşüncesi çerçevesinde ODTÜ-OSTİM Organize Sanayi Bölgesi Yönetimi’nin işbirliği ile OSTİM Organize Sanayi Bölgesi içerisinde kurulan ODTÜ-OSTİM Teknokent Kuluçka Merkezi 6 Eylül 2006 tarihinde hizmete girdi. 

ODTÜ-OSTİM Teknokent sanayicilere, yeni teknolojiler ve yeni ürünler geliştirebilmek için üniversite ile daha etkin, daha düşük maliyetli ortak proje yapabilme olanağı, teknolojik sorunlara daha hızlı ve daha düşük maliyetle çözüm bulabilme, ulusal ve uluslararası Ar-Ge fonlarından daha fazla yararlanabilme, mevcut işgücünün niteliğini yükseltebilme, gereksinim duyulan yeni işgücüne kolay ulaşabilme, yurt dışında aynı sektörde faaliyet gösteren firmalar ile de öncelikle teknoloji transferi ve ihracat potansiyeli olmak üzere işbirliği olanağı gibi yararlar sağlayacak.

“Üniversite ve sanayi evleniyor”

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun ODTÜ-OSTİM Teknokent’in açılışında yaptığı konuşmada, ithal teknolojinin kısa sürede yeterliliğini kaybettiğini belirterek; ülkelerin, kendi teknolojilerini yaratmaları gerektiğini, bilimsel ve teknolojik alanlarda gelişme ve ilerleme sağlayamamaları halinde teknolojik sömürünün ortaya çıkacağına işaret etti.

Türkiye'nin yaşadığı siyasi ve ekonomik buhranların, bütün kesimlerin fedakarlığı ile geride kaldığına işaret eden Bakan, artık sürdürülebilir bir kalkınma yakalandığını belirtti ve enflasyonun düştüğünü, bütçe açıklarının makul seviyelere indirildiğini, sanayide kapasite kullanım oranlarının arttığını kaydetti. ''Bugün Türkiye 190 milyar dolarlık dış ticaret hacmine kavuşmuştur'' diyen Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, bu başarılar sonucunda Avrupa Birliği ile müzakere sürecinin başlatıldığını hatırlattı.

Konuşmasında, üniversite sanayi işbirliğinin önemine de değinen Coşkun, bir dönem üniversitelerin özel sektöre bilgi vermekten çekindiğini hatırlatarak, artık durumun değiştiğini anlattı. Bugün gelinen noktada siyasi ve ekonomik istikrarın sağlandığını ve bunun tüm kurum ve kuruluşlara yansıdığını ifade eden Ali Coşkun, ODTÜ-OSTİM Teknokent Merkezi’ni örnek göstererek '' Bakın nasıl sonuçlar ortaya çıkıyor'' dedi.

Coşkun, şu ana kadar teknoloji geliştirme bölgeleri için 61 patent alındığını ve bu merkezlerin sayısının artırılması gayretlerini sürdürdüklerini de belirterek, OSTİM'in bugün geldiği seviyeden gurur duyduğunu bildirdi.

Öte yandan Coşkun, Üniversite sanayi işbirliğini desteklemeye devam edeceklerini belirterek, bakanlığının küçük bir armağanı olarak ODTÜ Teknoloji Geliştirme Merkezi'ne 1 milyon 250 bin YTL, OSTİM Teknokent Merkezi'ne de 1 milyon YTL verileceğini söyledi.

“Üniversite ve sanayi evleniyor” ifadesini kullanan Coşkun, “Bu nikahı kıymak bana nasip oldu. Şahidimiz de Yenimahalle Belediye Başkanı.” diye konuştu. Söz konusu merkezin girişimcilerin bilim ve teknoloji açıklarını kapatacağını ve katma değer yaratacağını vurgulayan Bakan Coşkun, özel sektör ve akademisyenler arasında bağın da böylece güçlendirileceğini anlattı. Ali Coşkun, konuşmasında siyasi ve ekonomik istikrarın önemine değinirken, iktidarları döneminde yapılan icraatların altını çizdi. Coşkun, teknoloji geliştirme bölgelerindeki firmalara sağlanan teşviklere de değinirken, “Bu teşvikler sayesinde istihdam, proje ve firma sayısı artış gösterdi.” dedi.

“ODTÜ Teknokent Türkiye’nin en büyük teknokentidir.

ODTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Canan Çilingir çeyrek asırdır süren maratonun çok önemli bir noktasına geldiklerini belirterek, “1980’lerde teknoparkların önemini kamuoyumuza; siyasi çevrelere, yöneticilere anlatmaya çalıştık. Ve seksenli yıllarda başlayan bu koşumuz 1993 yılında ODTÜ’nün Sanayi Bakanlığı ve KOSGEB ile yaptığı işbirliği sonucu Teknoloji Geliştirme Merkezi kurulmasına yol açtı. Kuluçka merkezi olarak adlandırdığımız merkezimiz, 70’in üzerinde yeni sanayici ülkemize armağan etti. Bu son derece başarılı deneyimler bizi daha da yüreklendirdi ve daha büyük bir atılım yapmak üzere 1998 yılında bir teknopark kurmaya karar verdik. 2001 yılında çıkan Teknoloji Geliştirme Merkezi Yasası ile merkezimiz “ODTÜ Teknokent” adı ile Türkiye nin ilk teknoparkı olma özelliğini kazandı.” dedi.

Dünyadaki bilim ve teknoloji parklarının gelişimlerinin de 1990’dan sonra başladığını ve ODTÜ Teknokent’in  dünya ile eş zamanlı olarak yarışa katıldığını, dünya ile rekabet edebilir bir teknopark olmayı sağlayan sonuçlardan birisinin bu öncü hareketleri olduğunu anlatan Prof. Dr. Canan Çilingir, bu süreç içinde geliştiklerini mevcut 200 bin metrekare alanın dar geldiğini fark ettiklerini, yeni açılımlara ihtiyaç duyduklarını, tam bu noktada da sanayiciden gelen talepleri değerlendirdiklerini söyledi. “OSTİM, bu açıdan bizim için önemli idi. OSTİM yönetimi büyük bir ileri görüşlülükle bize açılım ayağı olarak işbirliği önerisi getirdi. Uzun süredir OSTİM’le işbirliği içinde olduk. Ancak fiziksel olarak hiç bu kadar yakın olmamıştık. Artık omuz omuza el ele birlikte çalışma olanağına kavuştuk.” diye konuştu.

             ODTÜ Teknokent’in gelişiminden sayısal örnekler de veren Rektör Yardımcısı Çilingir, üç bin dolayındaki araştırmacı, bin ikiyüz dolayında ki öğretim üyesi, bin dolayındaki araştırma görevlisi ve Üniversite çevresiyle, öğrencileriyle, master, doktora öğrencileri de dikkate alınırsa 7–8 bin kişilik bir araştırma ordusu desteği ile OSTİM’deki kuluçka merkezlerinin de ne kadar önemli bir yol çizeceğini görebildiklerini anlattı. ODTÜ Teknokent’de yer alan 170 şirketin 2005 yılı ihracat cirosunun 25 milyon dolara ulaştığını belirten Çilingir, aynı rakamları kısa sürede ODTÜ-OSTİM Teknokent ‘de de yakalamak istediklerini söyledi.

 

Avrupa Birliği’nin teknolojiye yönelik önemli ağlarından birisinin de ODTÜ Teknokent bünyesinde kurulmuş olan IRC Anatolia (Yenilikçilik Aktarım Merkezi) olduğunu da belirten Rektör Yardımcısı, “burada ki ortaklarımız yine KOSGEB ve ASO (Ankara Sanayi Odası) olmuştur. Sanayicimizle işbirliği yapmadan projelerimizin anlamlı sonuçları vermesini beklemiyoruz. O yüzden her türlü projemizde bu işbirliğine çok özen gösteriyoruz. IRC Anatolya aracılığıyla bugün kobilerimize kendi ürettikleri teknolojileri yurtdışına tasvir etme olanağı sağladığımız gibi, ihtiyaçları olan teknolojilerinde yurtdışında kobilerimizin tasvirinide sağlamak durumunda aracı oluyoruz. İşte OSTİM kuluçka Merkezimiz bu yararlığında çok kısa sürede faydalarını görecektir.” dedi.

 

 ODTÜ Teknokent’in uzun yıllardır yürüttüğü çalışmalarla uluslararası bir araştırma üniversitesi olma özelliğini sağlayan ODTÜ’nün çok önemli bir adımı olduğunu belirten Prof. Dr. Canan Çilingir, ODTÜ-OSTİM Teknokent ile  yeni bir adım daha atarak, OSTİM’in de uluslararası yarışta artık pek çok sanayi bölgesini geride bırakacağını, Türkiye’yi teknolojik rekabete bir adım daha ileri taşıyacağını belirtti.

“Daha rekabetçi bir OSTİM”

OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın yaptığı konuşmada; teknokent’in ''daha rekabetçi bir OSTİM'' hedefi ile oluşturulduğunu, ODTÜ-OSTİM Teknokent’in hizmete girmesiyle OSTİM'deki firmaların ufuklarının genişleyeceğini belirterek, “OSTİM bu adımla Türkiye'ye örnek olmak istiyor” dedi. Hedeflerinin katma değeri yüksek ürünler olduğunu o nedenle merkeze büyük önem verdiklerini ifade eden  Aydın, “bilim adamlarının bilgi ve tecrübelerini üreticilere taşımak istediklerini dile getirdi.

 KOBİ’lerin kendi imkanları ile üretim yapan ve yaptığı üretimi dünyaya satma çabası içinde olan kuruluşlar olduğunu belirten Aydın, “ODTÜ’nün de desteği ile de bize katma değeri yüksek ürünler üretmek istiyoruz. Şimdiye kadar kilosunu 1 dolara sattığımız metali nitelikli ürün olarak 10 bin dolara, 100 bin dolara, 1 milyon dolara satmak istiyoruz. Bunun yolunun da bilimden, teknolojiden, Ar-Ge’den geçtiğini biliyoruz. Onun için ülkemizin en büyük üniversitesi ile işbirliği yaptık. Bu sayede KOBİ’lerimizin üretime, pazara bakışı farklı olacaktır. Bu projeye katkı veren herkese, başta ‘KOBİ babası’ olarak bilinen Sayın Bakanımız Ali Coşkun’a OSTİM’liler adına teşekkür ediyorum. Burası bir anlamda onun eseridir. ODTÜ Rektörlüğüne ve birim yöneticilerine teşekkür ediyoruz.  ODTÜ-OSTİM Teknokent, deyim yerinde ise bir teknoloji kaldıracı olacaktır.” dedi.

“Artık kurum bağnazlığının geçerliliği kalmamıştır”

Yenimahalle Belediye Başkanı Ahmet Duyar, “Günümüzde sanayici ve iş dünyamızla kamu kurumlarımızın, vakıflarımızın, derneklerimizin, gönüllü kuruluşlarımızın diyalog ve işbirliği içinde olmaları gerekmektedir. Bunu sadece kendi ülkemizdeki kurum ve kuruluşlar arasında değil, tüm dünya genelinde bunu düşünmek mecburiyetindeyiz.” dedi.

Bir tarafta sanayi, diğer tarafta üniversitenin bir araya gelmesiyle çok büyük anlam içeren bir proje yönetimi çıktığını belirten Yenimahalle Belediye Başkanı, “bu proje ile sanayicilerimiz, iş adamlarımız, müteşebbislerimiz gerek ülke içerisinde gerekse dünya piyasalarında gerçekten rekabet gücünü artıracaklar, iş üretimini, iş kalitesini artıracaklardır. Ülkemiz de sanayimiz güçlenirse, sanayicimiz güçlenirse bu ülke diğer taraftan anlamlı, ülkede işsizliğin azalması demektir, ülkemizde istihdamın artması demektir. İşte bütün bunların toplamında da güzel ülkemizin türkiyemizin top yekün kalkınması demektir.” diye konuştu.

           

“Yenilikçi olmak zorundayız”

OSTİM OSB Müdürü Ahmet Rıza Balım, bölgede 60 firmanın yer alacağını belirtirken, rekabet için teknolojinin önemine dikkat çekti. “Rekabet hızla artıyor, yeni ürünler yeni firmalar her gün piyasaya giriyor. ‘Dünya düzdür’ şeklinde ifade edilen bu rekabet ortamında ayakta kalabilmek için iki seçeneğimiz var. Bir; yenilikçi olmak iki ucuz iş gücü kullanmak. Hindistan ve Çin ucuz iş gücünü yeterince kullanıyor. Kişi başına düşen milli gelirimizi beşte bire düşürmek istemiyorsak, yenilikçi olmak zorundayız.” dedi.

“OSTİM’de gerçek bir atılım yaşanıyor”

OSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Güçlü, üniversite-sanayi işbirliğinin kurumsallaşması gerektiğine değinirken, bölgede son birkaç yıldır büyük atılımlar yaşandığını belirtti.” Nihat Güçlü  “Ostim’de son birkaç yıldır gerçek bir atılım yaşanıyor. İş geliştirme merkezi, aktif iş gücü projeleri, İnternet iletişim ağı, teknoloji projeleri, ekonominin desteklenmesi projesi gibi çalışmalar yapıldı. Bunlara bugün bir yenisi ekleniyor. Günümüzde artık rekabet üstünlüğüne sahip olanlar; teknoloji ve bilgiyi üretenler var, bir de gelişmiş ülkelerin bilgi ve teknolojisini satın alan onlara bağımlı ülkeler var. Biz yıllarca teknolojiyi satın alma kolaycılığını tercih ettik. Maliyetli olduğu gerekçesi ile araştırma geliştirmeyi önemsemedik. Üniversiteler kendi kapalı dünyalarında ürettikleri bilimi sanayiye aktaramadılar. Bu nedenle bilimde geriye düştüler.” dedi.

“Başkentin sanayisinden, sanayinin başkentine doğru ilerlemekteyiz.”

ASO Başkanı Zafer Çağlayan adına söz alarak; “Başkentin sanayisinden, sanayinin başkentine doğru ilerlemekteyiz.” diye konuşan Hasan Altun, OSTİM’in Ankara’da sanayinin en önemli ve en dinamik bölgelerinden birisi olduğunu belirtti. Ankara Sanayi Odası üyelerinin yüzde 30’u OSTİM’de faaliyet gösterdiğinin altını çizen Altun, OSTİM’in ayrıca bir KOBİ üssü olduğunu söyledi. “OSTİM’in artık resmen markalaşmış uluslararası kimliği OSTİM’li firmalara yeni teknolojilere yönelme imkanı sağlamaktadır. Bu avantajlar OSTİM’in teknolojide de atılım yapmasına imkan veriyor. Teknokent bu imkanları daha da artıracak. OSTİM’in de katkısı ile Ankara sanayinin atılımı hızlanacaktır. Ankara sanayisi hızla gelişiyor, OSTİM’li sanayicilerin de katkısıyla Ankara sanayinin kısa bir sürede kat ettiği mesafe bizlere cesaret vermektedir.”dedi.

 

“Biz bir adım attıysak, OSTİM Yönetimi üç adım attı”

Açılışın sonunda plaket töreninde  bir konuşma yapan ODTÜ-Teknokent Genel Müdürü Uğur Yüksel OSTİM Yönetiminin ve ODTÜ’nün çabalarına dikkat çekerek; “burada bugün bu açılış gerçekleştiyse OSTİM yönetimine bence teşekkürün büyüğünü yapmamız gerekiyor. Biz bir adım attıysak onlar üç adım attılar. Üniversite-sanayi işbirliği konusunda gerçekten çok emek harcadılar. Biz daha çok OSTİM firması bekliyoruz. Sayın Rektör yardımcımız Canan Çilingir belirtti , hala yerimiz var tutuyoruz, çok başvuru var tutuyoruz, istiyoruz ki ostimliler gelsin yoksa yazılım firmaları bütün binayı kısa bir sürede dolduracak o yüzden lütfen başvuru yapın” diye konuştu.

 

(08.09.2006)