Sağlık ve Bilişimde Objektif Haber

  English

MAVİ KOD UYGULAMASI

            T.C SAĞLIK BAKANLIĞI Performans Yönetimi ve Kalite Geliştirme Daire Başkanlığı'nca yayınlanan hizmet kalitesini arttırmak için hazırlanan yönerge gereği 2007 yılından bu yana anlatılmaya çalışılan Mavi Kod uygulaması tüm hastanelerimizde başlatılması önerilmektedir. Mavi kod uygulaması, 2008 Mart ayında yapılan Uluslararası Sağlıkta Performans ve Kalite Kongresi'nde “Sağlık Hizmetlerinde Hasta ve Çalışan Güvenliği” başlığında Bakanlık çalışanları ve hastanelerin kalite ilgililerince tartışılarak uygulamanın bir an önce başlatılması yönünde kararlar aldı.

            Tüm dünyada sağlık kurumlarında kullanılan, çeşitli özel anlam ve seviyeleri olan alarm durumlarını temsil eden kod renklerinden biri olan mavi kod alarmına, hastane personeli tarafından bir kardiyak ya da solunumsal arrest vakası tespit edildiği durumda geçiliyor. Bu vakaya başarılı resüsitasyon ancak birkaç dakika içinde uzman CPR ekibinin ulaşıp müdahale etmesi ile sağlanabiliyor

            Sağlık Bakanlığı Performans ve Kalite Dairesi Başkanlığı, 2008'in son çeyreğinde yayınlanan Hizmet Kalite Rehberi'nde, hastanelerde yaşanan kardiyak ya da solunumsal arrest vakalarında geçilen “mavi kod”u, hasta ve çalışan güvenliği ile ilgili en önemli başlıklar arasına aldı.

            Mavi Kod büyük çoğunlukla bir insanın solunumsal veya kardiyak arresti durumunu temsil eden renk kodudur.  Sağlık Kurumlarında kullanılan ve bir hasta ya da kurum personelinin solunumsal veya kardiyak arrresti durumunda acil müdahale ekibinin ulaşması için bir acil uyarı durumudur.

            Mavi Kod Sistemi Sağlık Kurumlarında bir hastanın veya personelin solunumsal veya kardiyak arrresti durumunda, eldeki çok kısıtlı zamanı hastaya en hızlı ve verimli resüsitasyonu sağlamaya yönelik çalışan iletişim sistemleridir. Sistem her sağlık kurumunda bulunan telefon santrali üzerinden çalışmaktadır.

            Mavi Kod sistemi, bir hastanın ya da kurum personelinin solunumsal veya kardiyak arresti durumunda, eldeki çok kısıtlı zamanı hastaya en hızlı ve verimli resüsitasyonu sağlamayı amaçlar.

            Yurt dışı uygulamalarında yaygın olarak kullanılan iletişim yöntemi, hastanenin var olan dahili telefon sisteminin durum ihbarı için kullanılması. Bu yöntemde, personel hastane içinde belirli bir dahili mavi kod ihbar numarasını çevirdiğinde, mavi kod sistemi ekibe anında otomatik mesaj gönderilir. Bu mesajda ihbar telefonunun hastanenin neresinde olduğunu içeren ekibi yönlendirme bilgisi bulunur.

            Mesajın ekibe iletilmesi için en güvenli ve hızlı yöntemin, hastane ve çevresinde kapsama alanı probleminin yaşanmadığı pager sistemleridir. Bu yöntemle mavi kod ekibi elemanlarına mesaileri boyunca taşıyacakları cep telefonu benzeri acil çağrı cihazları tahsis edilir. Uzman, kendisine gelen mesajda tarif edilen noktaya acil müdahale ekipmanıyla birlikte müdahale için intikal eder.

            Mavi kod prosedürünüz aşağıdaki bölümleri kapsamalıdır;

            Mavi kod durumunun ne olduğu ve hastanın eşik belirtileri


* Mavi kod müdahale ekibinin görevleri

* Mavi kod durumunu kimlerin başlatabilecekleri

* Durumu başlatan personelin yapması gerekenler

* Özel mavi kod bölgeleri (kan alma, tomografi vb.)

* Acil müdahale ekipmanı listesi

* Müdahale içeriği

* Sonuçlandırma adımları

 

            Mavi Kod ekibiniz, hastanenizin kadrosuna göre belirlense de genellikle Kardiyo Pulmaner Resüsitasyon (CPR) konusunda deneyimli ve eğitimli uzman hekim ve hemşirelerden oluşur.

            Kurumunuz ile birlikte yürüttüğümüz HBYS yanında Sağlık Bakanlığının tüm genelge ve yönergeleri doğrultusunda kurumunuzu ilgilendiren ve kurumun performans puanlarını etkileyen her türlü çalışmaya destek olmak amacıyla Mavi Kod Sistemlerini temin ve monte etmeye başlamıştır. 20 puan gibi oldukça yüksek puan değerine sahip olan Mavi Kod sistemleri de tarafımızdan temin edilerek kuruma kazandırılmaktadır.

            Hastanenin mavi kod uygulamasına geçişine bir mavi kod prosedürü ile başlanıyor. Mavi kod durumlarındaki işleyiş ve sorumlulukların yazılı olarak tespiti için hazırlanan bu prosedürde, mavi kod müdahale ekibinin kimlerden oluştuğu belirleniyor. Mavi kod ekibi, hastanenin CPR eğitimi almış personelinden genellikle anestezi uzmanı/teknisyeni, kardiyoloji uzmanı (yoksa dahiliye uzmanı) ve acil servis hemşiresinden oluşabiliyor. Kurumun herhangi bir bölgesinde oluşan arrest vakası ile ilgili bilgilerin, saniyeler içinde o anda kurumun farklı noktalarında ve hareketli bulunan mavi kod ekibi elemanlarına iletilmesi gerekiyor.


            Hayati önem taşıyan acil durumlarda hastanın şoka girmesi ve herhangi bir zarara uğramadan hayata döndürülmesi için dakikalar çok önemlidir. Mavi Kod Bildirim Sistemi, CPR ekibine farklı kanallardan en hızlı şekilde ulaşarak; ekibin olay yerine en kısa zamanda ulaşmasına yardımcı olan bir çözümdür Hastanelerdeki mevcut sistemlerde Mavi Kod acil durum bilgisinin CPR ekibine manuel olarak  aktarılmasında  gecikmeler ve hatalar yaşanabilmektedir.

 

(01.04.2009)