Sağlık ve Bilişimde Objektif Haber

  English

            Ömer Siso
 

          Merhaba,
      

            Yazılım üretimi, nitelikli emek ve yoğun birikim gerektiren entelektüel bir süreçtir. Bu nedenle mesleki nitelikleri zenginleştirilmiş daha fazla insan yeteneğine ve kaynağına ihtiyaç duyar. Ülke ve firma olarak ihtiyaç duyulan; iyi yetişmiş, güncel bilgi ile donanmış, genç, yaratıcı ve yetenekli teknik insan gücüne sahibiz. Yazılım üreticilerimizin bu konudaki öz güveninde sorun yok. Katıldığımız çok sayıdaki uluslar arası organizasyonda tanık olduğumuz üzere, yazılımlarımız konusunda da uluslar arası rekabette geri kalmayacak kadar iyiyiz. Yazılım üretimi, özel olarak da Sağlık Bilişimi konusunda, birçok gelişmiş batı ülkesinden daha da ileride olduğumuzu söyleyebilirim. Ancak, uluslararası rekabete bütünüyle entegre olabilmemiz ve yazılım yeteneklerimizi daha da geliştirmemiz için atmamız gereken önemli adımlar var. Bizim gibi kamusal alanda çalışan yazılım üreticilerimiz, uluslararası alanda başarı öyküleri yazabilmek için daha fazla desteğe, yazılım ve yazılım üreticilerinin akreditasyonuna ihtiyaç duyuyor. Kimi kurumlarda Demonstrasyon adı altında yaşanan haksızlıklar ne yazık ki, kamu zararına yol açarken, bizlerin de şevkini kırıyor.

 

            Bilişimin ülkelerin ekonomik yaşamlarındaki önemi çok arttı. Ülkelerin büyüme dinamikleri ve ticarete kattıkları güç açısından stratejik bir noktaya geldi. Bu nedenle, genelde bilişimcilerin, özelde yazılım üreticilerinin uluslararası rekabet gücünü artırması için yeni stratejiler belirlenmesi, benimsenen stratejilerin korunması ve geliştirilmesi gereklidir. Yazılım sektörü öncelikli ve stratejik olarak görülerek, konunun tüm taraflarını (Sağlık Bakanlığı, özel sektör temsilcileri, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, Tübitak ve TSE) içine alan ortak akıl toplantılarıyla ulusal yazılım politikalarımız belirlenmeli, bu alanda üretime odaklanmış firmaların önlerindeki engeller kaldırılmalıdır. Sağlık Bakanlığı ve KİK'ten beklentimiz ise, kimi ihalelerde komediye dönüşen demonstrasyon uygulamasına derhal son vererek, daha fazla kamu kaybına fırsat verilmemeli.

 

            Biz, ülkemizin uluslararası rekabet gücünün artırılmasına katkıda bulunmak için firma hedeflerimizin odağına uluslararası alanda faaliyet göstermeyi konumlandırdık. 2010 yılının son yarısı itibarıyla uluslararası rekabeti artırmak, yazılımlarımızı farklı coğrafyadaki ülkelerin hizmetine çok geniş bir yelpazede sunmak için geniş çaplı bir atılım başlattık.

 

            Türkiye'deki deneyimimizi yurtdışına taşımak, uluslararası alanda ürünlerimizi kullandırmak, değerinin karşılığını alabilmek için marka ve imajımızı yeniledik. Farklı dillerde erişim ve iletişim yeteneğini artırabilmek için yaklaşık çeyrek yüzyıldır çok severek kullandığımız Çözüm Bilgisayar adlı markamızı Sisoft olarak değiştirdik. Sisoft Sağlık Bilgi Sistemleri adına tescil ettirdiğimiz amiral gemimizi, yurtdışı şirketimiz olan Sisoft Healthcare Information Systems ile uyumlu hale getirdik. Yeni vizyon, yeni beklentiler, genişleyen kadro ve referanslarımızla daha da güçlenerek güvenli, ileri teknolojiye sahip, insancıl ve daha özgün ürünler ortaya çıkarma adına tümü ile yenilenerek sağlık profesyonellerinin hizmetine sunduk.

 

            80'li yıllarda DOS altında geliştirdiğimiz hastane bilgi sistemlerini, 90'lı yılların sonlarında Delphi kullanarak Windows tabanlı bir yazılıma çevirmiştik. 2006 yılında başladığımız J2EE mimarisinde geliştirilmiş WEB tabanlı HBYS çalışmalarını bu yılın ortalarında tamamladık. Yeni nesil 3. Kuşak web tabanlı yazılımımız Sisohbys markası ve  "işletim sistemi ve web tarayıcı bağımsızlığı" sloganı ile sağlık kurumlarımızın beğenisine sunduk. Başta kolay kullanım olmak üzere, görsel arayüz, çoklu dil desteği, mobil onay, e-imza gibi pek çok özelliklerle, şimdiden sınıfının bir numarası oldu. Tüm Linux türevlerinin yanı sıra özellikle Tübitak'ın geliştirdiği ulusal işletim sistemimiz olan PARDUS altında en yüksek performansta çalışan Sisoft WEB HBYS ile hem ulusal hem de uluslar arası arenada beğeniler kazandık.

 

            Sisofamily, WEB altında geliştirilen bir aile hekimliği bilgi sistemi olarak, tüm aile hekimlerimizin beğenisine sunduk. Turkcell ile yapılan anlaşma sonucu, Turkcell-İşTCell Doktorlar Kulubüne üye olan tüm aile hekimlerine 6 ay ücretsiz kullanabilecek, daha sonra da yarı fiyatına kullanarak, ücreti Turkcell tarafından aylık olarak tahsil edilecek bir yapı kurduk.

 

            Sisoebys, diğer Elektronik Belge Yönetim Sistemleri içindeki benzersiz özellikleri ile tüm kurum ve kuruluşların hizmetine sunduk. Aralık ayının ortalarında TSE tarafından yapılan tetkik ile SisoEBYS için TSE 13298 belgesini aldık (TSE 13298 gibi HBYS akreditasyon koşulları oluşturularak, HBYS firmalarından yeterli olanlara bu şekilde akredite edilmeli).

 

            Sisomobile ile kullanıcılarımızın masalarındaki bilgisayarlara olan bağımlığını yok ettik. Geçtiğimiz yıllarda kullanıma sunulan Sisoft Medikal Klinik Asistan uygulaması, Sisoft iPhone/iPad uygulamaları ile kullanıcılarımızın hareket halinde iken işlerini yapmaya olanak sağladık. Kullanıcılarımızın iTunes Store'dan ücretsiz olarak Sisomobile uygulamasını indirecek duruma getirdik.

 

            Web sitemizi yenileyerek İngilizceye ek olarak, öncelikli hedef coğrafyamız olan bölge dillerine yönelik Rusça, Azerice ve Arapça olarak toplam 5 dilde yayımlamaya başladık. Aynı biçimde; ürünlerimizi tanıttığımız kataloglarımızı da yine Türkçe dahil 5 dilde yayımladık.

 

            Ülkemizdeki alanımız ile ilgili tüm etkinlik, kongre ve sempozyumlara katılırken, diğer taraftan başta Amerika'daki HIMS olmak üzere, Azerbaycan, Rusya'daki kongrelerde sponsor olarak yer alıp, uluslar arası arenada ürünlerimizi tanıttık.

 

            Büyük liderimizin söylediği gibi; "Dinlenmemek üzere, yürümeye karar verenler asla ve asla yorulmazlar". Biz de hiç yorulmadan, Çeyrek yüzyılı geride bırakırken, sanki bu gün başlamış gibi bir şevkle çalışacağız.  

                                                                                                       Hoşçakalın.

Sisoft Adına Sahibi

Eda M. SİSO

Sorumlu Yazı İşleri Müdürü

Ömer SİSO

Genel Yayın Yönetmeni

 

Okan Levent KÜÇÜKERSAN
okan.kucukersan@sisoft.com.tr

Grafik Tasarım

Okan Levent KÜÇÜKERSAN
okan.kucukersan@sisoft.com.tr

Dizgi 

 e-Dergi ve Abonelik

 

Baskı

Yorum Basın Yayın San.
0312 395 21 12

Yönetim Adresi

ODTÜ Teknokent Galyum Blok
Zk2 ODTÜ Yerleşkesi
Teknokent / ANKARA

Tel : 0 312 210 19  20 (Pbx)
Fax: 0 312 210 19 24 www.cozumhaber.com
haber@cozumhaber.com

ISSN Elektronik Dergi Numarası