Sağlık ve Bilişimde Objektif Haber

  English

                                                                                             Ömer Siso

          Merhaba,

 

          Son yıllarda ivmesi artan Tıp Bilişimi, bu alana hizmet sunan yazılım şirketlerinin de bu ivmeye paralel yazılım geliştirmelerini sağladı. Çok değil, üç-dört yıl öncesi için hayal olarak görülen pek çok şey artık olanaklı. İlk olarak, hasta; daha önceden telefon, WAP, SMS ya da internet sitesinden aldığı randevusu ile hastaneye zamanında geliyor, hasta bilgilendirme ve yönlendirme sistemleri ile beklemeksizin muayenesini olabiliyor, tetkik ve tedavilerini yaptırıp hastaneden ayrılıyor. İkincisi, hekim; hastanın başında iken Medikal Klinik Asistan aracılığı ile hastanın tüm bilgilerine erişiyor, hastaya ait son filmlerini inceliyor, tetkik ve tedavilerini yine hasta başında girebiliyor. Son olarak da, hastanın son başvurusuna ait kayıt ile başlayan elektronik sistem, hastanın hastane içindeki her tetkik ve tedavi işleminde referans oluyor ve el değmeden elektronik fatura ile sonlanıyor.

 

          Çok kısa bir özeti yer alan yukarıdaki yapı, tüm hastanelerimizde ya kullanılıyor ya da kullanılabilir hale gelmiştir. Hasta memnundur artık, hastanede kuyruklarda beklemesine, evrak, kayıt gibi gereksiz kırtasiyeler ile uğraşmasına gerek kalmadan hizmetini alarak hastaneden ayrılmıştır. Başta hekim olmak üzere, her kademedeki çalışan memnundur. Hem hastanede oluşabilecek yığılmalara fırsat verilmemiş, hem de olası tartışmalar başlangıçta engellenmiştir. Hastanın verilerine anında erişilmiş, hastayı daha muayeneye başlamadan tanımış, geçmişi, alerjileri gibi hayati öneme sahip bilgiler eşliğinde muayene ve tedavisini yapmıştır. Son olarak kurum memnundur. Çünkü hasta ve çalışanların memnuniyetinin en üst düzeye taşındığı bir Hastane Bilgi Yönetim Sistemi ile muhtemel kayıp ve kaçaklar da yok edilerek, hastanenin verimlilik seviyesi yükseltilmiştir.

 

          Bu senaryonun bu gün pek çok hastanemizde yaşanıyor olması mutluluk verici olduğu kadar gelecek için de umut kaynağı. Senaryonun tam ortasında Hastane Bilgi Yönetim Sistemi bulunuyor ve tüm otomasyonu görevler ve roller çerçevesinde tam bir uyum ile yönetiyor. Son birkaç yılda, yazılım bağımsız bir yapıdan çıkıp, Sağlık Bakanlığı, SGK, Mernis gibi pek çok yazılım ile tümleşik çalışır duruma geldi. Özellikle Sağlık-Net projesi ile birlikte Uluslar arası bir standart olan HL7 ile çalışmaya başlayan yazılım, MEDULA ile de hastanelerin faturalama ve ödeme işlemlerinin yazılım tarafından otomatik yapılmasını ve SGK sistemleri ile konuşmasını sağladı. Sağlık Bakanlığı HBYS Çerçeve İlkeleri hastaneler için organizasyona yönelik mükemmellik öngörürken, yazılım üreten firmaları da disiplinize eden ve uluslar arası standartlara taşıyan özellikleri içeriyor.

 

          İşte soru(n) da bu noktada başlıyor; Her üretilen ve adına HBYS denilen yazılım aynı işlevleri yerine getiriyor mu, getirebilir mi? Çözüm HBYS masa üstü sürümü 22 yıllık birikim ve yaklaşık 6 milyon kod satırından oluşuyor. ISO, CE gibi pek çok standartları içeren bir AR-GE şirketi olarak entelektüel bilgi üretiyor. Ne yazık ki, sektörde yeterli bilgi ve birikime sahip olmayan onlarca firma yazılımları ile sektörde yer aldığına hepimiz şahit oluyoruz. Yetersiz yazılımlar; hastanelerin sıkıntı yaşamasına neden olduğu gibi, bu firmaların da şartları ve beklentileri karşılayamaması sonucu gelişemeden piyasadan silinmesine neden oluyor. Bu sayımızda kimi başlıklarda da görüleceği üzere, ister hastane büyüklüğüne, ister yazılım bileşenlerine endeksli olsun, bir Akreditasyon mekanizmasının zorunluluğu gündeme gelmiştir. Bu işlem yazılım firmalarını geliştirip uluslar arası arenada ürünleri ile yer almasını sağlarken, bu yazılımın uygulama alanı olan hastanelere büyük yararlar sağlayacaktır.

                                                                                                       Hoşçakalın.

Çözüm Bilgisayar Adına Sahibi

Eda M. SİSO

Sorumlu Yazı İşleri Müdürü

Ömer SİSO

Genel Yayın Yönetmeni

Okan Levent KÜÇÜKERSAN

 

 

 

Baskı

Yorum Basın Yayın San.
0312 395 21 12

Yönetim Adresi

ODTÜ Teknokent Galyum Blok
Zk2 ODTÜ Yerleşkesi
Teknokent / ANKARA

Tel : 0 312 210 19  20 (Pbx)
Fax: 0 312 210 19 24 www.cozumhaber.com
haber@cozumhaber.com

ISSN Elektronik Dergi Numarası